Onder andere raadslid Hans Boersbroek bemande de Hanzestedenkraam op de Hanzemarkt. Hij staat een van de ruim 200.000 bezoekers te woord. Foto: PR
Onder andere raadslid Hans Boersbroek bemande de Hanzestedenkraam op de Hanzemarkt. Hij staat een van de ruim 200.000 bezoekers te woord. Foto: PR Foto:

Zutphen promoot zich samen met Nederlandse Hanzesteden in Noorwegen

Zutphen/Bergen - Naar schatting 200.000 man trok het afgelopen weekend langs de kraam die de Nederlandse Hanzesteden samen hadden ingericht tijdens de internationale Hanzedagen in het Noorse Bergen. De Nederlandse Hanzesteden als aantrekkelijke economische- én toeristische partner zijn hiermee aangestipt op de kaart. En dus ook Zutphen.

Door Meike Wesselink

Hadden de jaarlijkse Hanzedagen de voorgaande jaren vooral een folklorisch karakter, het huidige economisch- en toeristisch belang wordt steeds beter benut en daar wil ook Zutphen zich mee profileren. Een Nederlandse delegatie vanuit Elburg, Harderwijk, Hasselt, Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer, Doesburg en Zutphen vertrok woensdag naar het Noorse Bergen dat dit jaar de Hanzedagen organiseerde en vertegenwoordigers uit twaalf landen en 78 steden mocht verwelkomen. Onder hen wethouder Oege Bosch, manager van Zutphen Promotie Mark Schuitemaker en vertegenwoordigers vanuit de raad Hans Boersbroek en Frans Manders.

Mark Schuitemaker: "We hebben ons als regio goed kunnen neerzetten. Concreet hebben we afspraken kunnen maken over hoe De Veluwe en ook het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ons kunnen promoten en onderling is de band versterkt. Als de Hanzedagen volgend jaar in Kampen plaatsvinden, trekken we daar gezamenlijk in op en hopen bezoekers ook buiten de grenzen van Kampen te kunnen uitnodigen. In Zutphen."

Frans Manders en Hans Boersbroek bemanden de kraam die de Hanzesteden gezamenlijk hadden ingericht met informatie en producten uit de streek. "Het was een prachtig staaltje Holland promotie met focus op de Hanzesteden. Door de actieve benadering van ons Hanzeteam hebben we samen letterlijk duizenden bezoekers over de streep van onze beursstand kunnen trekken", aldus een enthousiaste Hans Boersbroek.

Wethouder Oege Bosch volgde onderwijl samen met Schuitemaker het tweedaagse economische programma in Bergen. Volgens de wethouder een inspirerende excursie die langs het consulaat, de Noorse kamer van koophandel, de gemeente en een aantal bedrijven, waaronder in de duurzame visserij, voerde. Een delegatie van ondernemers sloot hierbij aan, maar Zutphense ondernemers waren hiertussen niet te vinden. "We willen Zutphense ondernemers op het hart drukken er volgend jaar in Kampen bij te zijn, want het was een vruchtbare bodem om contacten te leggen Onderling zien we het belang om met de Hanzesteden samen op te trekken en dat gevoel is nog eens bevestigd. Ik heb de minister van handel, Vidar Helgesen, gesproken en ze heeft toegezegd volgend jaar naar Kampen te komen. Waar in Noorwegen het pact van Bergen is ontstaan, een hecht samenwerkingsverband tussen bestuurders en ondernemers, hoopt ze dat er ook een pact van Kampen komt. Een mooie opsteker."


Stukje onbebouwd Waterkwartier opnieuw bekeken

Zutphen – Hoewel de gemeente al sinds 2009 bezig is met de herstructurering van het Waterkwartier, is het stuk tussen de jeugdgevangenis en de Thorbeckesingel nog steeds niet bebouwd. Het was de crisis die roet in het eten gooide. Het aanvankelijke bestemmingsplan voor deze zogenaamde Hof van Wesse is nu opnieuw bekeken en in plaats van de aanvankelijke 97 woningen, worden er tachtig gerealiseerd. Het gaat om rijtjes- en twee onder één kapwoningen die in het herziende bestemmingsplan zijn opgenomen. "Het plan draagt bij aan de kwaliteit van wonen. Er is gekozen voor een wat groenere omgeving en daar is heel goed op gereageerd tijdens de drukbezochte informatiebijeenkomst die we al hebben gehouden." Het plan heeft geruime tijd ter inzage gelegen leverde drie zienswijzen op, waaronder die van heer Koskamp die namens de stichting Octopus40plus in voorbereiding voorstelde om de gevangenis en tuin in gebruik te nemen als beschutte woonplek voor veteranen en dementerenden. De gemeente heeft de zienswijze niet overgenomen omdat volgens de gemeente de maatschappelijke functie van de stichting niet past in de plannen die indertijd samen met de wijk tot stand zijn gekomen.

Afbeelding