Mevrouw Gerritsen en Fit-ART raakten met elkaar in gesprek en zo rolde daar het themacafé uit. Foto: Meike Wesselink
Mevrouw Gerritsen en Fit-ART raakten met elkaar in gesprek en zo rolde daar het themacafé uit. Foto: Meike Wesselink Foto:

Themacafé voor ouderen

die inhoud willen

Zutphen - Er zijn ouderen die het heerlijk vinden om onder het genot van een advocaatje samen met leeftijdsgenoten oud-Hollandse liedjes te zingen. Maar er zijn er ook die meer willen dan dat. Loes Gerritsen (91) is zo iemand. Omdat deze dame graag discussies wil voeren die ergens over gaan, is ze samen met Fit-ART, Sutfene, Graafschap Bibliotheken en Boek&Buro een maandelijks themacafé begonnen. De aftrap was woensdag 15 juni om 10.00 uur in café Bij de Buren in Lunette, met een inleiding en discussie rond het boek Gouden Jaren. Auteur Annegreet van Bergen was er zelf bij.

Door Meike Wesselink

"Ik kom uit de tijd dat we nog geen telefoon, stofzuiger of koelkast hadden. Hoe die artikelen hun intrede deden in de Nederlandse huishoudens, wordt in Gouden Jaren beschreven. Ik heb het allemaal meegemaakt en het is heel herkenbaar om te lezen", vertelt mevrouw Gerritsen.

Met nog maar twee procent zicht is het voor mevrouw Gerritsen niet meer mogelijk om de boeken te lezen, maar ze heeft een prima oplossing gevonden in de vorm van het luisterboek. De enorme hoeveelheid boeken die ze las, kan ze zo nog steeds tot zich nemen. Haar ogen mogen dan misschien niet meer meewerken, met haar hersens is niets mis en die wil ze graag blijven voeden.

Fit-ART richt zich op ouderen en wil hen iets anders bieden dan anders. Samen wordt gekeken naar welke wensen en achterliggende dromen er zijn op het vlak van kunst, cultuur en beweging en dat wordt vertaald naar theaterprojecten, muziekprogramma's en beweegtheater of dans. Mevrouw Gerritsen en Fit-ART raakten met elkaar in gesprek en zo rolde daar het themacafé uit. Anita Kunst van Fit-ART: "We kwamen al snel op het boek van Annegreet van Bergen en toen we ook nog ontdekten dat ze praktisch een buurvrouw is van de Lunette waar mevrouw Gerritsen woont, besloten we haar uit te nodigen. Iedereen die belangstelling heeft kan zich aanmelden via Boek&Buro, de Lunette of via Fit-ART. 15 juli komt neerlandicus en schrijver Wim Daniëls naar de Lunette.

Mevrouw Gerritsen heeft nog wel wat namen op haar wensenlijstje staan. Adriaan van Dis, professor Ton Lathouwers, Jan Terlouw. Maar of die allemaal naar de Lunette komen, durft ze bijna niet te hopen.
Met name het thema feminisme spreekt haar erg aan en ze discussieert dan ook graag over de rol van de vrouw in de geschiedenis. Zelf is ze altijd erg actief geweest tijdens haar werkzame leven. Ze werkte als hulpverkoopster bij V&D, had een baan bij de Gouden Gids en werd jaren later gevraagd om de antroposofische boekenzaak de Boekerij over te nemen. Ook gaf ze les als godsdienstdocent op de Vrijeschool. Lange tijd was ze nog actief in de Wijkraad, maar haar afnemende zicht maakte het onmogelijk om de stukken te kunnen blijven lezen. Ook met het maken van wandkleden moest ze om dezelfde reden stoppen. Voor mevrouw Gerritsen is het daarom fijn dat ze op andere manieren nog steeds geprikkeld kan worden.

Meer dan 3000 boeken heeft ze gelezen en ze is er kritisch over. Waar ze af en toe vindt dat de werken van Terlouw niet stromen, is ze diep onder de indruk van Isabelle Allende. "En detectives lees ik amper, maar Elizabeth George kan ik dan weer erg aanbevelen."


www.fit-ART.nl