De korpsleden van het Leger des Heils Zutphen.  Jörgen IJsendoorn ontbreekt op de foto. Foto: Alize Hillebrink
De korpsleden van het Leger des Heils Zutphen. Jörgen IJsendoorn ontbreekt op de foto. Foto: Alize Hillebrink Foto:

125 jaar Leger des Heils: inspelen op sociale behoeften

Viering met brassband door binnenstad

Zutphen - Het Zutphense Leger des Heils bestaat dit jaar 125 jaar en dat wordt op 25 juni groots gevierd. Die dag zal de nationale brassband van het Leger des Heils 'Amsterdam Staff Band' optreden in de binnenstad van Zutphen. 's Avonds geeft de band een jubileumconcert met Jongerenkoor VOX uit Brummen.

Door Alize Hillebrink

"Op 2 oktober 2016 bestaan we exact 125 jaar," vertelt Jörgen IJsendorn (31) trots in het korpsgebouw van het Leger des Heils aan het Hagepoortplein. Het kerkgenootschap in Zutphen is één van de oudste korpsen van het Leger des Heils in Nederland.
In 1891 werden de eerste samenkomsten gehouden in een bovenwoning aan de Laarstraat. Op deze plek is nu het Kolsteeghofje. In 1908 verhuisde het korps naar de huidige locatie aan het Hagepoortplein. Na meer dan een eeuw is de tijd veranderd, maar geldt dat ook voor het Leger des Heils? Jörgen: "De jaren '50 - '60 waren de beste jaren. Er kwamen veel mensen naar de samenkomsten, we hadden een grote brassband, veel jeugd en activiteiten. De Kerstnachtdienst moest uitwijken naar de Buitensociëteit omdat het anders te vol werd. Nu is dat wel anders. Ach, je hebt magere jaren en vette jaren en met vijftig leden zitten we nu zogezegd in de magere jaren. Maar ja, dat geldt voor bijna alle kerken vandaag de dag…"

Dit jaar onderzoekt het Leger des Heils waar in Zutphen behoefte aan is en of het kerkgenootschap daarop kan inspelen.

Kledingwinkel/ontmoetingsplek
Naast het organiseren van de zondagochtend-kerkdiensten zamelt het Leger des Heils gebruikte kleding en textiel in en verkoopt deze in de drukbezochte kledingwinkel in de Laarstraat. Het speciaal door de medewerkers ingerichte koffiehoekje fungeert als ontmoetingsplek. "We proberen in te spelen op sociale behoeften, dat is onze kracht."

Jongerenkoor VOX
Bijzonder aan de viering op 25 juni is dat er gezongen wordt door een niet-christelijk koor. Het swingende Jongerenkoor VOX uit Brummen geeft samen met de 'Amsterdam Staff Band' een gratis jubileumconcert in Zutphen. Jörgen: "We wilden eens totaal wat anders, juist met deze mix willen we een breed publiek aanspreken." Het koor, bestaande uit 35 tieners en jongeren, ziet er naar uit om samen met de Amsterdam Staff Band te mogen optreden.
De 31-jarige Jörgen is al zijn hele leven bij het Leger des Heils. "Ik werd hier met de kinderwagen al naar binnen gereden." Schuchter vertelt hij dat hij zelf ook in de nationale brassband speelt. "Ik speel cornet, een soort trompet." En algauw blijkt dat Jörgen heel wat in zijn mars heeft. Speciaal voor het jubileum heeft hij een muziekstuk geschreven voor de Amsterdam Staff Band. Op zijn mobiel toont hij de partituren. "Onze eerste repetitie was ik ontzettend zenuwachtig. Gelukkig was iedereen enthousiast. Ik heb mijn hart en ziel erin gelegd en er negen maanden aan gewerkt. Het stuk is gebaseerd op het bijbelgedeelte Jeremia 29: 11-14, omdat ik die tekst vind aansluiten bij ons korps. Het gaat over een hoopvolle toekomst en daar hebben we alle vertrouwen in."

Programma
Om 13.30 uur vertrekt de band vanaf het Hagepoortplein voor een mars door de Zutphense binnenstad. Onderweg zal de band, als eerbetoon, stilstaan op oude openluchtlocaties van het Leger des Heils in Zutphen. Dit zal zijn bij de Hema (Schapenpleintje) en de Schupstoel. Om 14.00 uur geeft de band een openluchtconcert op de Groenmarkt. Jubileumconcert: Geref. Kerk Het Lichtpunt, aanvang 19.00 (zaal open vanaf 18.15 uur). Willem Dreesstraat 4, Zutphen. Toegang gratis (collecte tijdens concert).


Niet bezuinigen maar investeren in cultuur en erfgoed

Zutphen - In de Cultuuragenda 2016 wordt duidelijk dat er niet bezuinigd maar juist geïnvesteerd gaat worden in cultuur en erfgoed. Het college stelt de gemeenteraad voor de bezuiniging van 100.000 euro op cultuur terug te draaien en 155.000 euro extra te investeren.

Cultuur en erfgoed zijn belangrijke factoren voor Zutphen. Stimuleren van cultureel ondernemerschap, de beleving van erfgoed en de komst van een cultuurmakelaar zijn daarom enkele van de acties. De Cultuuragenda 2016 is opgesteld door de gemeente Zutphen samen met inwoners, ondernemers en culturele organisaties. De gemeenteraad bespreekt de cultuuragenda waarschijnlijk nog voor de zomer.

Ondernemerschap en vernieuwing zijn twee kernbegrippen in de nieuwe koers. Zo kunnen culturele organisaties straks een subsidie krijgen op basis van prestaties. Verder wordt van grote culturele instellingen verwacht dat zij de verbinding leggen met andere organisaties. Daarnaast zal een stichting Cultuur en Erfgoed opgericht worden die onder andere evenementen en nieuwe activiteiten zal ondersteunen, sponsoren zal zoeken en het gemeentelijk budget voor incidentele subsidies zal beheren. De stichting stuurt ook de Cultuurmakelaar aan die waarschijnlijk in de loop van 2016 wordt aangesteld. Deze makelaar moet vraag en aanbod van activiteiten bij elkaar brengen en de plannen van de stichting uitvoeren. Met de komst van de Stichting Cultuur en Erfgoed komt de gemeente meer op afstand te staan van de uitvoering.

Tweede pijler van de cultuuragenda is het cultureel erfgoed openstellen en benutten voor culturele activiteiten. De gemeente wil ook de kennis in de eigen organisatie op het gebied van archeologie, cultuurhistorie en archief bundelen en versterken.