Joris Otten op het erepodium als Nederlands Kampioen Sprong. Foto: Chantal Willemsen
Joris Otten op het erepodium als Nederlands Kampioen Sprong. Foto: Chantal Willemsen

Joris Otten uit Baak Nederlands Kampioen Sprong

NK Junior Derde divisie van 2016

BAAK - Eindelijk was het zo ver, het Nederlands Kampioenschap was een feit. Na een jaar hard trainen en zich geplaatst te hebben voor NK toestelfinale sprong, mocht Joris Otten zondag 12 juni aan de start verschijnen in Alphen aan de Rijn, met gezonde spanning.

Bij sprong is het lastig om verwachtingen te hebben over de uitslag. Iedereen is op zo'n dag super goed. Het gaat immers over de beste zes van Nederland in deze categorie en het wordt allemaal bepaald in slechts een paar seconden. "Voor sprong mag je ongeveer twee keer vijftien seconden in actie komen en in die dertig seconden is het er op of eronder. Elk pasje, kromme teen, of hoekje is nu van belang. Heb je even je dag of minuutje niet, komt je aanloop niet precies uit of ben je ook maar een fractie van een seconde afgeleid, dan ben je weg en is het voorbij. Alles MOET perfect op dat moment."

Joris was als vierde aan de beurt en had dus al een paar sprongen kunnen bekijken. Hij was er klaar voor, had de afgelopen weken extra hard getraind en ging er voor. Als eerste sprong, sprong hij overslag hele draai, hij had hoogte, verte en vooral veel power. Ondanks een klein stapje toch een erg goede sprong. Als tweede sprong ging hij voor de overslag halve draai. Tijdens een toestelfinale moet je namelijk twee verschillende sprongen springen, anders krijg je een nul voor je tweede sprong. Ook deze tweede sprong ging goed.

Het was wachten op de jury voordat de score op het bord werd geplaatst. Als eindscore kreeg hij 11,975 punten en wist dat dit een erg goede score was en kans kon maken op de titel. Het wachten tot iedereen klaar was, kon beginnen. "Deze tijd is misschien nog wel spannender dan voordat je moet springen, je weet nu namelijk dat je kans op goud steeds groter wordt en het afhangt van hoe goed de rest het doet." De laatste turner moest springen, Joris wist dat hij sowieso al zilver zou hebben, maar hoopte natuurlijk op goud. De score van de laatste turner bleek iets lager te zijn. De wedstrijd was uitgeturnd, de scores waren bekend en Joris wist nu dat hij het goud in ontvangst mocht gaan nemen. Hij is de Nederlands Kampioen sprong Junior I 3e divisie van 2016. Een super prestatie!

Het seizoen zit er op voor hem, een mooiere afsluiting had hij niet kunnen hopen. Nu mag hij weer trainen voor volgend seizoen, maar binnenkort eerst vakantie, een paar weken wel verdiende rust na een seizoen keihard trainen.