Enkele deelnemers van de Kunstroute 2016 v.l.n.r.: Peter van Damme, Luck Koning, Ellen van der Wiel en Rianne Heitmeijer. Foto: Meike Wesselink
Enkele deelnemers van de Kunstroute 2016 v.l.n.r.: Peter van Damme, Luck Koning, Ellen van der Wiel en Rianne Heitmeijer. Foto: Meike Wesselink Foto:

Kunstroute 2016 anders dan anders

Zutphen – Niet één, maar maar liefst drie kunstroutes sieren dit jaar Kunstroute 2016. De KunstConnectie heeft voor zaterdag 25 juni en zondag 26 juni, tussen 11.00 en 17.00 uur, twee fietsroutes (acht kilometer en vijftien kilometer) en één wandelroute (vijf kilometer) uitgestippeld. Elk met een eigen karakter. Startpunt en eindpunt is steeds de oude Rabobank aan het Hagepoortplein 5, waar het festival vrijdag 24 juni al wordt geopend met een lezing van kunstenaar en docent Guus Bouts over de invloed van reizen op bekende kunstenaars en hun kunst en daarmee hebben we meteen het thema van de Kunstroute 2016 te pakken: Zomerreis.

Door Meike Wesselink

Het voormalige Rabobankgebouw is tevens de setting van de centrale tentoonstelling, waar werken te zien zijn (en waarvan er tijdens het afsluitende feest een wordt verloot) van alle deelnemende kunstenaars aan de Kunstroute 2016. En dat zijn er veel meer dan tijdens de voorgaande edities van het evenement.

Bestuurslid en één van de organisatoren van de Kunstroute, Mirjam Kemperman: "Voorgaande jaren bleef de Kunstroute beperkt tot één route waarbij het comité van aanbeveling de deelnemende kunstenaars selecteerde. Dit jaar laten we die keuze aan de bezoeker. Langs drie heel uiteenlopende routes zijn er dit jaar ruim vijftig locaties waar een of meerdere kunstenaars te zien zijn. We hebben gekozen voor een interactieve opzet. Er is dus niet alleen kunst te zien, maar ook te beleven, te proeven en te beluisteren."

Stadsluchten, Buitenluchten en Tunnellichten
Alledrie de routes volgen is misschien wat veel, dus een zekere keuze moet er toch gemaakt. Gaat uw voorkeur misschien uit naar Stadsluchten? Het is een vijf kilometer lange wandeltocht door het historische centrum van Zutphen. Op zich al een kunstwerk. De route leidt langs de vele ateliers in de binnenstad, met tussenstops op bijzondere plekken als Dat Bolwerck, de Bourgonjetoren, die voor de gelegenheid geopend is en filmhuis Luxor (waar zaterdag 25 juni om 18.30 een documentaire te zien is over drie broers die met hun kunstenaarscollectief After Nature Amerika veroveren). Hans Hoog Stoevenbelt speelt vanuit zijn atelier op Nieuwstad 66, samen met zijn toenmalige basdocent, verzoekliedjes op basgitaar.

Buitenluchten gaat langs de grenzen van Zutphen en is een vijftien kilometer lange fietstocht die via ateliers op het Hoornwerk, de Zuidwijken, de Revelhorst (met het misschien iets minder bekende ondernemerscentrum Zutphen, waar kunstenaars samen gehuisvest zitten in het pand van de Zutphense Houthandel), Leesten en Warnsveld voert en u langs de groene oases en waterige rivierlandschappen. Ook bij GGNet is er voor de gelegenheid een ruimte ingericht waar werk van cliënten en kunstenaars samen te zien is.

Tunnellichten leidt u door de twee nieuwe tunnels van Zutphen met hun bijzondere lichtwerking en bieden een inkijkje in de twee kunstenaarsbroedplaatsen Poort van Zutphen en Marsweg 115. Ellen van der Wiel die veelal grote werken van vilt maakt, geeft vanuit haar atelier in Poort van Zutphen uitleg over haar werkwijze. De route met industrieel karakter maakt een wending de oude IJsselbrug over naar de IJsselstroom en voert weer terug naar het Hagepoortplein waar vanaf 17.00 uur de Kunstroute feestelijk wordt afgesloten. Mede-organisator Luck Koning: "Bezoekers en kunstenaars kunnen nog even gezellig nakletsen met een hapje en drankje en één van de kunstwerken van de centrale tentoonstelling, met een maximale waarde van 500 euro, wordt dan geveild. Wie een kans wil maken, kan zich bij aanvang van de Kunstroute inschrijven op een van de werken. Mirjam van Tiel van de Hanzehof trekt aan het eind het winnende lot."


www.kunstinzutphen.nl