Johan en Ineke Braakman tussen hun biologische vleesvarkens. Foto: PR.
Johan en Ineke Braakman tussen hun biologische vleesvarkens. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

'Sta jij ook achter biologisch? Kom
Lekker naar de Boer!'

Lochem - Weten hoe biologische producten worden geproduceerd. Kom dan op zaterdag 18 en zondag 19 juni 'Lekker naar de Boer'. Tijdens deze Open Dagen openen biologische boeren en tuinders hun deuren en kan men zien en beleven hoe de biologische boer werkt. Een van die biologische boeren die zijn deuren wagenwijd openstelt voor het publiek is Boerderij Kelholt aan de Vordenseweg 10 in Lochem. Iedereen is op beide dagen van 11.00 uur tot 16.00 uur van harte welkom.

Door Jan Hendriksen

Johan (52), Ineke (50) en Jelte (18) Braakman zijn de bewoners van Boerderij Kelholt. Zij hebben een biologisch vleesvarkensbedrijf met vierhonderd varkens. Dit houdt in dat zij de varkens volgens de biologische richtlijnen houden. De dieren liggen op stro en als ze er behoefte aan hebben kunnen ze naar buiten. De varkens krijgen kant-en-klare brokken te eten die gemaakt zijn van biologisch geteelde grondstoffen, dus verbouwd zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. "De biggen komen op ons bedrijf van een biologische varkensfokker als ze ongeveer vijfentwintig kilogram wegen. Ze groeien verder tot ze een gewicht van ongeveer 120 kilogram hebben. Dan gaan ze naar de Groene Weg slachterij in Groenlo", zo vertelt Johan Braakman die binnen Boerderij Kelholt ook natuurbeheer toepast. "We hebben sinds enige jaren een kikkerpoel omringt door knotwilgen. Deze worden regelmatig gesnoeid door vrijwilligers van het IVN. Ook hebben we op ons erf een boomgaard met een meidoornhaag er omheen. Er hangen diverse nestkasten die door verschillende vogelsoorten bewoond worden."

Goed gevoel
De familie Braakman staat volledig achter biologisch. Johan Braakman: "Biologisch groeit! En dat is logisch, want het zijn producten die diervriendelijk, milieuvriendelijk, zonder kunstmatige toevoegingen en gentechvrij zijn. Het officiƫle keurmerk voor biologische voeding geeft aan dat het product voldoet aan Europese normen, die streng gecontroleerd worden. Tijdens het 'Lekker naar de Boer' weekend kan men zien dat de hele keten achter een product (van boer tot bord) echt biologisch is. Zo weet men dus zeker dat ook men met een goed gevoel achter biologisch kan staan."

Activiteiten
Tijdens 'Lekker naar de Boer' organiseren Johan, Ineke en Jelte Braakman allerlei activiteiten op Boerderij Kelholt. Zo worden er rondleidingen verzorgt, is er een vleesproeverij en kan men de passie proeven waarmee de familie Braakman haar varkens verzorgt voor een (h)eerlijk stukje vlees. Ook vindt er vleesverkoop plaats. Verder zijn er diverse standjes, een tentoonstelling, treedt de folkloristische dansgroep De Iesselschotsers uit Steenderen op en kunnen de kinderen zich vermaken op onder meer een springkussen en in een schminkhoek. Voor meer informatie: www.boerderij-kelholt.nl.