Freerk Boekelo stelt drie ambitieuze leerlingen voor aan het publiek. Foto: Meike Wesselink
Freerk Boekelo stelt drie ambitieuze leerlingen voor aan het publiek. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

Internationale schakelklas definitief van start

Zutphen - Zoals vaak om 8.30 uur de school begint, hield de Internationale schakelklas (ISK) maandagochtend 6 juni om 8.30 uur haar officiële opening.

De locatie aan de Waterstraat is daarmee nu officieel in gebruik voor de (voormalige) schoolgaande vluchtelingen. De vergunningsprocedures waren nog niet gereed en daarom hadden de kinderen tijdelijk les in het aangrenzende gedeelte van het Oude stadhuis, de Witte Vleugel. Freerk Boekelo: "We kregen meteen al van de kinderen te horen dat ze erg blij zijn met de locatie aan de Waterstraat. Ook wat klimaatbeheersing betreft is de nieuwe locatie veel geschikter."

Boekelo is al vanaf het begin betrokken bij de realisatie van de school voor vluchtelingen en heeft al heel wat uren in de totstandkoming gestoken. "Toen we te horen kregen dat de gemeente iets wilde oprichten, heb ik meteen mijn vinger opgestoken, ik wilde graag meehelpen om iets goeds op te zetten en het is heel fijn dat we wat dat betreft helemaal op een lijn zitten met de gemeente. Het zijn geen halve maatregelen die zijn genomen. We beschikken nu over een goed onderwijsinstituut in een prachtig gebouw. In heel wat gemeenten is dat echt anders."

Drie studenten worden naar voren geroepen tijdens het openingspraatje: Zahra, Mohammed Ali en Haik. Uit het korte interview dat Boekelo met hen houdt, komt duidelijk naar voren dat de kinderen ontzettend dankbaar zijn. Dankbaar én ambitieus. Zo vertelt Boekelo dat Zahra vaak tot 23.00 uur studeert en dat ze in Afghanistan nooit naar school is geweest. Zahra wil graag verpleegster worden.

Ook de bewoners van de Waterstraat zijn in grote getale naar de nieuwe school gekomen. Ze hebben voor de gelegenheid een spandoek opgehangen met de tektst 'Welkom ISK Zutphen in de Waterstraat'. Van de aanvankelijke bezwaren die een aantal van hen had, is deze ochtend weinig te merken.

Leerlingen zijn dankbaar én ambitieus

De ruim veertig kinderen (niet alleen uit Zutphen, maar ook uit de gemeenten Lochem, Voorst en Bronckhorst) die onderwijs volgen aan de ISK, worden per niveau onderverdeeld in de verschillende lokalen die de school tot zijn beschikking heeft.

Na de zomervakantie komt er nog een flink aantal kinderen bij en wordt ook -als archeologie is verhuisd naar Hof van Heeckeren- de bovenetage van het gebouw in gebruik genomen. De school kan dan plaats bieden aan 148 leerlingen.