Een impressie van de blauwe brug met over de lengte een zitgedeelte voor wandelaars. Impressie: Gemeente Zutphen
Een impressie van de blauwe brug met over de lengte een zitgedeelte voor wandelaars. Impressie: Gemeente Zutphen Foto:

Oude IJsselbrug wordt blauw

Zutphen - Het wordt al Zutphens blauw genoemd, maar de kleur die de bogen van de nieuwe Oude IJsselbrug gaan krijgen, is inderdaad blauw. Ongeveer dezelfde kleur blauw als de deuren van het oude stadhuis. Over een jaar gaan de werkzaamheden aan de brug -die maximaal vier maanden duren- van start. Rond diezelfde periode wordt ook het eerste deel van de IJsselkade onder handen genomen: vanaf de Bult van Ketjen tot aan de kiosk.

De plannen voor de Oude IJsselbrug lagen er al even, maar zijn nu ook goedgekeurd. Zo krijgt de brug aan de Hovense kant een stadsbalkon, van waaraf ook een trap de uiterwaarden in loopt. Het fiets- en voetgangerspad op de brug wordt verbreed, met respectievelijk een meter en twee meter en er komt een lange bank over de lengte van de brug, misschien wel de langste bank van Nederland. Tegelijkertijd met de verbreding, krijgt de brug een opknapbeurt. De bogen krijgen dus de kleur blauw. De gemeente zegt in nauw overleg te zijn met ProRail, die eigenaar is van de boog boven het spoorgedeelte, en dat ze meegaat in de kleurkeuze.

Volgend jaar juni starten de werkzaamheden die maximaal vier maanden mogen duren. Gedurende die tijd is gemotoriseerd verkeer genoodzaakt om uit te wijken naar de Nieuwe IJsselbrug. Nooddiensten, fietsers en wandelaars kunnen de brug gewoon blijven gebruiken. Ook de trein blijft gewoon rijden.

Kademuur
Tegelijkertijd met de werkzaamheden aan de brug, wordt een start gemaakt met de herinrichting van de IJsselkade. Het gedeelte tussen de Bult van Ketjen en de kiosk wordt verbreed voor voetgangers en fietsers. De kademuur waarvan aanvankelijk werd gedacht dat deze zeker vijftig centimeter verhoogd zou moeten worden, hoeft maar vier centimeter hoger dan de huidige muur. Zeker voor aanwonenden goed nieuws, gezien ze het uitzicht op de IJssel behouden. Met het gedeelte van de kiosk tot aan het IJsselpaviljoen (waarin ook een aanlegplaats voor cruiseschepen is opgenomen), wordt een jaar later gestart.

De Tichelbeekse uiterwaarden krijgen een struinpad, waarbij afwisselend gebruik wordt gemaakt van beton, stapstenen, gras en boomstammen. Het pad sluit aan op het punt waar de trappen van het stadsbalkon uitkomen. Deze werkzaamheden starten al dit najaar en krijgen volgend voorjaar een vervolg. De verbreding van de rivier richting Brummen staat voor 2018 op de planning. Eind deze maand is daarover meer concreetheid.


Kijk voor meer informatie: www.zutphen.nl/rivierindestad


Sutfene geeft Het Spijk in Eefde een tweede leven

Eefde - Stichting Sutfene gaat verpleeghuis Het Spijk renoveren. Na de bouwvak zal gestart worden met de renovatie waarbij de 5 kleinschalige bungalows, die plaats bieden aan 32 bewoners, een flinke metamorfose ondergaan. Bovendien verbetert de leefbaarheid en veiligheid van de kleinschalige woonvoorziening voor dementerenden. De verwachting is dat de renovatie eind maart 2017 klaar zal zijn. Verder houdt Het Spijk aankomend weekend op zaterdag 11 juni een 'bijna zomer'markt van 14.00 tot 16.00 uur. Er zullen diverse kramen aanwezig zijn, er is live muziek en daarnaast is er ook een kleedjesmarkt, waar kinderen uit Eefde na opgave, hier hun spulletjes kunnen verkopen.

Een impressie van de blauwe brug met over de lengte een zitgedeelte voor wandelaars. Impressie: Gemeente Zutphen