De teams uit 'eigen' plaats werden extra aangemoedigd door het publiek. Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk Derksen
De teams uit 'eigen' plaats werden extra aangemoedigd door het publiek. Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk Derksen Foto:

Zutphen en Warnsveld vieren
Roparun-feestje

Zutphen/Warnsveld - Of Zutphen ook dit jaar verkozen wordt tot leukste Roparunstad, dat is pas in oktober bekend. Feit is wel dat de doorkomst van de Roparun door zowel Warnsveld als Zutphen afgelopen zondagavond een groot succes was.

Vooral het lichtlint van ruim 6 kilometer waxinelichtjes (van de Lochemseweg in Warnsveld tot en met de Weg naar Voorst) maakten veel indruk op de 80 teams. Gecombineerd met mooie aankleding, live muziek en enthousiast publiek langs de route werd het een mooi Roparun feestje.

Team de Achterhoekrunners en team Zutphen kregen natuurlijk een extra warm onthaal in hun eigen stad. De teams finishten 2e Pinksterdag op de Coolsingel in Rotterdam. De organisatie van de doorkomst Roparun door Zutphen wil graag de bewoners en het publiek langs de route, de vrijwilligers en alle organisaties die geholpen hebben heel hartelijk bedanken!


Surveillance én 5 WhatsApp-groepen dankzij Buurtpreventie Warnsveld

Warnsveld - Sinds het begin van dit jaar zijn er vijf WhatsApp-groepen Buurtpreventie ontstaan in Warnsveld, inclusief Warken. Via een speciale App per buurt kunnen bewoners elkaar berichten doorgeven over verdachte situaties en daar vervolgens alert op reageren. Er zijn inmiddels ruim 250 bewoners aangesloten bij één van die App-groepen. Er is zelfs een klein coördinatieteam binnen het project, dat de verschillende App-groepen met elkaar kan verbinden. Er wordt gewerkt aan uitbreiding van het netwerk.

Team Buurtpreventie Warnsveld bestaat uit 15 ruim vrijwilligers (+ secondanten), herkenbaar aan hun oranje hesjes met 'buurtpreventie' erop, die regelmatig in hun eigen buurt surveilleren op tijden dat de kans op inbraken het grootst is. Buurtpreventie Warnsveld is een werkgroep van de Dorpsraad Warnsveld en heeft een goede samenwerking met de politie (wijkagent) en de gemeente (wijkregisseur). Het afgelopen jaar was dit een groot succes! Het aantal inbraken en pogingen tot inbraak zijn fors gedaald. De werkgroep hoopt zo het gevoel van veiligheid van de inwoners van Warnsveld te kunnen vergroten én de eigen alertheid tegen inbraken en potentiële inbrekers te verhogen.

'Gele kaarten'
In het afgelopen seizoen zijn er af en toe 'gele kaarten' uitgedeeld tijdens de avondsurveillances. Zo zijn bewoners attent gemaakt op het advies van de politie: om tijdens hun afwezigheid de verlichting in huis zo normaal mogelijk te laten branden. Het blijkt dat met name 'gelegenheidsinbrekers' (die verantwoordelijk zijn voor 90% van de inbraken) graag misbruik maken van de zichtbare afwezigheid van bewoners.

Wie mee wil doen aan de surveillance of een WhatsApp-groep van de Buurtpreventie Warnsveld kan zich melden via email.


buurtpreventiewarnsveld@gmail.com


Fête de la Nature op de Gorsselse Heide

Gorssel - Meer weten over het herstellen van de natuur en wat er leeft op een heideterrein? Kom naar de Gorsselse Heide op zondag 22 mei. Wandel op eigen gelegenheid langs verschillende "informatie- en doe-plekken".

Ook voor kinderen is er van alles te doen. Langs de route kunnen zij ontdekken wat voor dieren er leven op de Gorsselse Heide.

U kunt de wandeling starten tussen 11.00 uur en 13.00 uur. Startplaats: hoek Elzerdijk/Reeverdijk te Eefde. Honden kunnen helaas niet mee. Een vrijwillige bijdrage is fijn. Informatie via onderstaande gegevens.


0575-543824

www.ivn.nl/zutphen

www.fetedelanature.nl

www.markegorsselseheide.nl

Ook in Zutphen wachtte overal een warm onthaal. Foto: Peter Vruggink