De buurtbewoners met de juryleden Petra van den Berg en wethouder René Sueters. Foto: PR
De buurtbewoners met de juryleden Petra van den Berg en wethouder René Sueters. Foto: PR Foto:

Fr. Halslaan en A. Cuypstraat
winnaars Buurtpreventje prijsvraag

Zutphen - De Buurtpreventje prijsvraag 'Hoe maak jij je buurt veilig?' heeft twee prijswinnaars opgeleverd die elk € 300,- ontvangen. Een prijs is voor de Frans Halslaan waar een groep buren hun achterpad gaan opknappen. De andere prijs gaat naar de Albert Cuypstraat waar buurtbewoners een sociale buurtapp gaan opzetten. De prijswinnaars worden bij de uitvoering van hun ideeën ondersteund door de Stadsonderneming Zutphen.

Tot en met 21 april konden inwoners van Zutphen/Warnsveld ideeën insturen om hun buurt veiliger te maken. De jury - bestaande uit Petra van den Berg (inwoonster), Sophie Galenkamp (wijkagent) en René Sueters (wethouder) - heeft negen inzendingen beoordeeld. De meeste inzendingen kwamen uit de wijk Waterkwartier. Niet toevalliger omdat in deze wijk de meeste inbraken plaatsvinden.

Een rommelig en slecht verlicht achterpad is een uitnodiging aan inbrekers. De meeste inbrekers komen namelijk 'achterom'. Daarom draagt het opknappen van een achterpad, zoals in de Frans Halslaan, wezenlijk bij aan het veiliger maken van je buurt. Dat dit idee uitgevoerd wordt samen met alle aanwonenden is een voorbeeld voor andere buurten. De praktijk leert dat whatsappgroepen effectief zijn in het voorkomen van inbraken.

Het bijzondere van de Albert Cuypstraat is dat men de whatsapp groep ook een sociaal doel meegeeft; contact zoeken met je buurtbewoners voor allerlei zaken, meer dan alleen voor veiligheid. Op deze wijze leiden 'digitale contacten' ook tot 'echte ontmoetingen' in de buurt. Buurtpreventje moedigt inwoners van Zutphen/Warnsveld aan om hun buurt veiliger te maken. Op de website staat alle informatie over inbraken en preventie in Zutphen/Warnsveld. Buurtpreventje is een initiatief van de Stadsonderneming Zutphen in samenwerking met de politie N.O. Gelderland en de Gemeente Zutphen. Mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Je vindt Buurtpreventje ook op Facebook.


www.buurtpreventje.nl


Samengevoegd meldpunt Veilig Thuis

Zutphen – Sinds januari 2015 zijn het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMHK) en het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) samengevoegd tot één meldpunt: Veilig Thuis. Wens is om Veilig Thuis, dat nu nog een projectorganisatie is, per januari 2017 als stichting verder te laten gaan.

Met de ervaringen uit het afgelopen jaar heeft Veilig Thuis een bedrijfsplan opgesteld waarin onder andere is opgenomen dat de op te richten stichting de wettelijke taken van het AMHK overneemt en dat het nauw samenwerkt met het lokale veld, zoals het CJG. Ook een aantal niet-wettelijke taken, zoals het uitvoeren van tijdelijke huisverboden en een meldpunt voor jeugdprostitutie & loverboys wil Veilig Thuis voor haar rekening blijven nemen. Deze taken passen bij de wettelijke taken van Veilig Thuis en worden nu ook al door de organisatie uitgevoerd. Het is aan gemeenten zelf om te beslissen deze niet-wettelijke taken al dan niet uit te laten voeren door Veilig Thuis. Het is aan de raad om het bedrijfsplan kritisch te bekijken en om wensen en twijfels aan te geven.

Veilig Thuis als projectorganisatie heeft al te kampen gehad met capaciteitsproblemen, maar zegt maatregelen te hebben genomen om wachtlijsten die zijn ontstaan, weg te nemen.