Inkville heet de nostalgische creatie van Eric Knijpstra, grafisch vormgever en mede-eigenaar van Inkstation. Foto: PR
Inkville heet de nostalgische creatie van Eric Knijpstra, grafisch vormgever en mede-eigenaar van Inkstation. Foto: PR Foto:

Inkville uitgebreid met Zutphense eyecatcher

Zutphen - ?Wie regelmatig door de Spittaalstraat loopt kan het niet ontgaan zijn. In de etalage van Inkstation staan verschillende historische panden van Zutphen in miniatuurversie opgesteld als een dorpje. Inkville heet de nostalgische creatie van Eric Knijpstra, grafisch vormgever en mede-eigenaar van Inkstation. Eric breidde Inkville onlangs uit met Zutphens trots, de Wijnhuistoren. 'De Wijnhuistoren is echt een beeldbepaler voor Zutphen en nu ook voor mijn etalage,' zegt Eric. Niet alleen voor zijn etalage trouwens. Ook bij de VVV is de Wijnhuistoren te bewonderen en te koop, net als de andere huisjes van Erics hand.

In 2011 maakte Eric zijn eerste miniatuurhuis op schaal. "Om mijn etalage wat op te leuken maakte ik onze winkel na. Het plan was eigenlijk de hele straat na te maken en in de etalage te plaatsen. Door de reacties werd ik aangemoedigd ook andere historische panden in Zutphen en Deventer te maken," legt Eric uit. Inmiddels bestaat het assortiment uit 21 panden en de Wijnhuistoren. "Leuk als cadeau, maar ook ideaal verpakkingsmateriaal voor winkels die streekproducten verkopen," aldus Eric. "Binnenkort maken we zelfs een beursgang, niet naar de AEX hoor," lacht Eric. De vormgever staat met zijn kartonnen bouwplaten op de Modelspoorbeurs in Houten. "Speciaal hiervoor heb ik de huisjes ontwikkeld op de kleinste schaal, T-Gauge, net iets meer dan 2 centimeter hoog."

Warkense Molen
'De Wijnhuistoren is qua bouwplaat de grootste die ik tot nu toe heb gemaakt, zegt Eric met gepaste trots. Zijn voorlopige doel is om de architectonische kenmerken van Zutphen te reproduceren in bouwpakketten. Met het uitbrengen van de Wijnhuistoren op schaal is Eric extra geïnspireerd om ook de andere torens van Zutphen te vervaardigen. "Dan gaan we van Zutphen Torenstad naar Inkville Torenstad," zegt hij gekscherend. Naast de Wijnhuistoren heeft Eric kort geleden ook de kartonnen versie van het monumentale pand Het Maegdenhuys toegevoegd aan het assortiment huisjes. Momenteel is de ontwerper bezig met een ingewikkelde klus, de Molen Nooit Gedacht in Warnsveld: "Die moet wel kunnen draaien, dus dat vergt nog enig denkwerk."

Schaalgrootte
Op 21 mei staat Inkville met de handgeschilderde bouwplaten op de Internationale Modelspoorbeurs in Houten bij Utrecht. De huisjes die Eric voor de modeltreinliefhebbers ontwikkelde zijn verkrijgbaar in de kleinste schaal. Hiermee zijn de Inkville bouwplaten in drie verschillende schalen verkrijgbaar. De grootste schaal 0 kent een verhouding van 1:45 met een gemiddelde hoogte van 27,5 centimeter. De hoogte van de middelste schaalmaat H0 is ongeveer 12,5 centimeter oftewel 1:87. De kleinste schaal T komt neer op 1:450. Voor het bouwen van deze miniaturen is een strakke hand en een scherp oog vereist, de gemiddelde hoogte van deze huisjes is namelijk maar 2,3 centimeter.

Webshop
Sinds enige tijd heeft Inkville ook een eigen webshop op de internetpagina www.inkville.nl. Naast een overzicht van alle verkrijgbare pandjes biedt de website een goede bestelpagina en een videokanaal. Daarin laat Eric zien hoe je de Inkville huisjes in elkaar kan zetten.

De allereerste video is een instructievideo waarin hij laat zien hoe het Bussink Koekwinkeltje uit Deventer gebouwd wordt. "Ik ben wel meer vormgever dan acteur," verontschuldigt Eric zich tijdens het kijken naar de beelden, "Maar ja, het komt wel de authenticiteit ten goede en aan het eind van de film heeft iedere kijker het huisje klaar voor gebruik."