Prent (1591) over de verovering van de Schans in de Hoven door de soldaten van Prins Maurits. Foto: PR
Prent (1591) over de verovering van de Schans in de Hoven door de soldaten van Prins Maurits. Foto: PR Foto:

Veiling van curiosa uit de Zutphense historie

Zutphen - Liefhebbers van de historie van Zutphen kunnen binnenkort hun hart ophalen. De twee plaatselijke Lionsclubs zijn volop bezig met de voorbereidingen van een veiling waar oudheden, kunstwerken en snuisterijen uit Zutphen te koop worden aangeboden. 'We denken dat heel veel inwoners het leuk zullen vinden om straks eigenaar te zijn van een echte Zutphense duit uit 1604'. De veiling 'Zutphen onder de hamer' wordt gehouden op woensdag 25 mei 's avonds vanaf 19.30 uur bij vesting Bronsbergen. Alle items die geveild gaan worden kunnen 's middags bekeken worden tussen 14.00 en 17.00 uur. Belangstellenden die 's avonds niet kunnen komen, kunnen dan ook een schriftelijke bieding doen.

Stadsarcheoloog Midchel Groothedde is samen met de twee Lionsclubs uit Zutphen al ruim een half jaar druk met de voorbereidingen van de veiling. Hij is zeer enthousiast over de items die er tot nu toe zijn verzameld. Hij selecteert de kavels en probeert een waardebepaling te geven. "Onder de hamer komen onder meer een originele prent uit 1613-1615 over de inname van Zutphen door de Spanjaarden", vertelt de archeoloog. "Uit 1572 stamt een plattegrond van Zutphen getekend door Joris Hoefnagel en verder laat een prachtige prent uit 1591 de verovering van de Schans in de Hoven door de soldaten van Prins Maurits zien. Naast deze historische prenten komen er ook een drietal etsen te koop van de bekende pentekenaar Wim van der Meij en een aantal in Zutphen geslagen munten uit de 17e eeuw onder de hamer. Wij denken dat heel veel mensen het leuk zullen vinden om voor een paar tientjes eigenaar te worden van een echte zilveren munt, indertijd het officiƫle betaalmiddel in onze Hanzestad". "De avond is absoluut niet alleen gericht op mensen met een goed gevulde portemonnee", zegt medeorganisator Hans Jekel van de Lionsclub.
De organiserende Lionsclubs zijn nog steeds bezig om kavels te verzamelen. 'We zijn in het totaal opzoek naar 99 kavels omdat de Lions dit jaar 99 jaar bestaan' zegt Paul Bombeld van de Lionsclub Zutphen. 'We zijn ervan overtuigd dat er bij veel mensen thuis nog zeer interessante items moeten zijn te vinden. Vooral als ze liggen weg te stoffen in lades en kasten hebben we veel belangstelling. Niet alleen voor nu, maar ook voor later. Want als de veiling een groot succes wordt gaat we zeker overwegen om het evenement volgend jaar te herhalen'.

De opbrengst gaat naar de stichting 'Het Vergeten Kind', die zich inzet voor kinderen die door omstandigheden thuis niet meer kunnen opgroeien. Meer informatie over de veiling en het goede doel is te vinden op de Facebookpagina Zutphenonderdehamer en de website.


www.zutphenonderdehamer.nl