Zowel burgemeester Abbenhues als leerlingen van de Scheperstee leggen een krans bij het monument. Foto: Alize Hillebrink
Zowel burgemeester Abbenhues als leerlingen van de Scheperstee leggen een krans bij het monument. Foto: Alize Hillebrink Foto:

Leerling Jasper: "Geloven in wat we willen geloven, in vrijheid"

Warnsveld - Woensdagochtend 11 mei legden leerlingen van groep 8 van basisschool De Scheperstee uit Warnsveld samen met burgemeester Abbenhues kransen en bloemen bij het monument op de Oude Algemene Begraafplaats aan de Warnsveldseweg in Zutphen. Ter nagedachtenis aan de elf Nederlandse militairen die op 10 mei 1940 in Zutphen omkwamen tijdens de Duitse inval.

Door Alize Hillebrink

De kinderen bij de ingang van de Algemene Begraafplaats zijn niet zonder enige opwinding. Ze zwaaien met hun zelfgemaakte paarse bloemen. "Ssssst!" Gebiedt de juf streng. Ordelijk leidt ze de achtstegroepers in de richting van het oorlogsmonument. Bij het monument onder de eeuwenoude beukenbomen beschrijft historicus Jan Kreijenbroek aan de circa vijftig aanwezigen de gebeurtenissen die op 10 mei 1940 in Zutphen plaatsvonden. "Tevergeefs probeerden de militairen de opmars van het Duitse leger tegen te houden en op 10 mei 1940 kwamen daarbij in Zutphen elf militairen om het leven." Wijzend naar het monument: "Een deel daarvan ligt hieronder."

Vorig jaar adopteerden de leerlingen van De Scheperstee het reusachtige monument op de Oude Algemene Begraafplaats. Samen met Jan Kreijenbroek besteedden ze de afgelopen week uitgebreid aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. "Ik vind het onbegrijpelijk dat één iemand zoveel slachtoffers kan maken," zegt een meisje.

Burgemeester Carry Abbenhues benadrukt in haar speech dat niet vergeten mag worden 'dat we het voorrecht hebben in een vrij land te leven,' "Dat we kunnen zijn wie we zijn en kunnen zeggen wat we willen. En respect houden voor elkaar. Ruzie maken mag best, maar maak het ook weer goed," zegt ze."En elke dag is een dag om te vieren." Speciaal gekomen voor de herdenking is mevrouw van Lieshout. "Mijn vader vocht mee op 10 mei en is toen krijgsgevangen genomen. Hij sprak er nooit over, pas later heeft hij ons erover verteld."

Evenals de landelijke dichtwedstrijd schreven de leerlingen allemaal een gedicht. Ruud is één van de vier die zijn gedicht mag voordragen waarin hij zegt: "Vrij mogen zijn en geloven in wat we willen geloven." Zijn medeleerling Jasper vervolgt: "De klok lijkt stil te staan. 2 minuten maar. Stil." Tijdens de minuut stilte die daarop volgt verbreken alleen vogels nog de stilte.


Meer foto's op contact.nl