Feruz en Marianne hebben elkaar ook gevonden. Foto: Pim Helmich
Feruz en Marianne hebben elkaar ook gevonden. Foto: Pim Helmich Foto:

Er wordt gedanst, gegeten en samen op mobieltjes gekeken

Zutphen - Willem Leopold voelt gezonde spanning. Hij is een van de deelnemers van Buddy to Buddy en staat deze dinsdagavond 10 mei op het punt om gematched te worden aan een van de jongeren die al in het Volkshuis aanwezig zijn. Het zijn vooral zogenaamde alleenstaande minderjarige vluchtelingen die zich (begeleid) in Zutphen hebben gevestigd.

Door Meike Wesselink

Stichting Buddy to Buddy zet zich in om betrokken inwoners van Zutphen te koppelen aan (voormalige) vluchtelingen. Helpen met de dagelijkse gang van zaken, samen leuke dingen doen, de Nederlandse taal leren; het zijn zomaar wat activiteiten die de buddy's met elkaar kunnen ondernemen. Afgelopen dinsdag vond het allereerste matchingsdiner plaats in het Volkshuis en dat werd voor de gelegenheid zowel muzikaal als culinair ingeleid met vooral Syrische klanken en smaken. "Ik heb zelf vier zonen en toen zij jong waren, heb ik gewoon te weinig tijd voor hen gehad. Ik hoop dat ik het op deze manier een beetje kan goedmaken", glimlacht Willem Leopold.

"Wat ik met de jongere ga doen? Dat hangt helemaal van hem of haar af. We kunnen praten over het leven, een eind gaan fietsen of wandelen door de stad."

Het is chaotisch in het Volkshuis, maar ook gezellig. Er wordt gedanst, samen gegeten, gedronken en veel op mobieltjes gekeken. Digitale foto's gaan heen en weer en woorden worden opgezocht in Translate. Maar liefst 43 jongeren ontmoeten deze avond hun buddy. Veel van hen uit Eritrea, een aantal uit Syrië, sommigen uit Irak. Maartje de Gruyter en Reinier Koops hebben zojuist de twee kinderen leren kennen waaraan zij zijn gekoppeld. Broer en zus en –net als Reinier en Maartje- woonachtig in Vorden. De kinderen wonen samen met hun ouders, wat in deze setting een vrij unieke aangelegenheid is, tussen de veelal alleenstaande jongeren. Sommigen van hen hebben familieleden aan de andere kant van het land, wat ook meteen vraagtekens oproept. Waarom?

Ook Willem heeft zijn maatje gevonden. Een zeventienjarige jongen uit Irak. "Ik denk dat het wel gaat klikken tussen ons. Het is een rustige jongen die al een behoorlijk woordje Nederlands spreekt. Hij heeft een grote familie en zijn zus is hier vanavond ook is. We gaan eerst maar eens nader kennis maken volgende week, want daar was vanavond nog niet erg de gelegenheid voor. Wat heel bijzonder is, hij heeft een vader van 73, dat is precies zo oud als ik ben."


Risicoanalyse noodopvang Warnsveld gereed

Warnsveld - Het onderzoek naar de leefbaarheid en veiligheid rondom het tijdelijke noodopvangcentrum voor asielzoekers in Warnsveld is afgerond. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de waterpartijen op het terrein onveilig kunnen zijn voor kinderen. Andere aandachtspunten zijn beveiliging en mogelijke overlast door rondhangen. Ook moet het voor omwonenden duidelijk zijn waar zij eventuele incidenten kunnen melden. De omwonenden, het COA, GGNet en de gemeente kijken op 19 mei tijdens het omwonenden-overleg samen naar de uitvoering van de beheersmaatregelen. Ook wordt er een beheergroep ingericht. Deze gaat de risico's die benoemd zijn in het rapport op de voet volgen en stuurt waar nodig de beheersmaatregelen bij. De beheergroep bestaat straks uit een vertegenwoordiger van de omwonenden, de politie (wijkagent), het COA, een gemeentevertegenwoordiger, GGNet en de brandweer. Volledig rapport op: www.zutphen.nl.