Het bijna voltallige toegangsteam van het CJG. Foto: Meike Wesselink
Het bijna voltallige toegangsteam van het CJG. Foto: Meike Wesselink Foto:

"We besteden er zorg aan om toegankelijk te zijn"

Zutphen - "Gezien de hoeveelheid vragen die we binnenkrijgen, merken we dat ouders met kinderen ons weten te vinden. "Dit zegt Joke Westdijk, coördinator van het CJG aan de Govert Flinckstraat 1. Ruim een jaar is jeugdzorg nu een aangelegenheid van de gemeente en ondergebracht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. De medewerkers van het toegangsteam waar alle vragen over jeugd en gezin binnenkomen, zien verbeterpunten, maar zijn zeker niet ontevreden over het reilen en zeilen binnen het CJG.

Door Meike Wesselink

Toegangsmedewerker Claire Verdonkschot en gedragsdeskundige Danique van het Wout maken beide deel uit van het toegangsteam van het CJG dat bestaat uit negen medewerkers. Het is de plek waar alle vragen binnenkomen; van ouders en kinderen die zelf de weg weten naar het CJG, maar ook van scholen, huisartsen, wijkteams of zorgaanbieders die met het team van gedachten willen wisselen. Danique: "Vanaf januari 2015 stromen de vragen bij ons binnen en merken we dat we als een laagdrempelig aanspreekpunt worden gezien. Dat is precies de bedoeling. Bureau Jeugdzorg waar voorheen de vragen binnenkwamen, werd wat dat betreft toch meer gezien als een instituut waar je beter niet terecht kon komen."

Omdat het consultatiebureau binnen het CJG zit, stappen ouders met jonge kinderen automatisch binnen en is het bijna een vanzelfsprekendheid om bij het CJG een opvoedkundige vraag te kunnen stellen. Voor ouders met grotere kinderen is dat minder het geval. Danique: "Voor hen is school dan een gemakkelijk aanspreekpunt, of de huisarts, of bijvoorbeeld het wijkcentrum. En met hen hebben wij weer korte lijnen en worden we gevraagd om mee te denken." Dat klinkt rooskleurig allemaal, maar vanzelf is dat natuurlijk niet gegaan. "Dat is een hele kluif geweest", beaamt coördinator Joke Westdijk. "Het kón eigenlijk niet beter dat jeugdzorg in zijn geheel bij het CJG , dat al sinds 2011 bestaat mét consultatiebureau en verschillende jeugdhulpinstellingen, terecht zou komen. Maar om dan een kundig, toegankelijk team neer te zetten en alles goed te stroomlijnen, is een tweede."

Inhoud
"We hebben allemaal een achtergrond in de jeugdhulpverlening en zijn dus echt van de inhoud ", legt toegangsmedewerker Claire Verdonkschot uit. "Soms worden we nog gezien als 'die mensen van de gemeente die op de centen moeten passen'. Dat is jammer. We besteden er echt zorg aan om toegankelijk en inhoudelijk te zijn en mensen goed te leren kennen."

Claire ziet heel duidelijk dat bij het laagdrempelige CJG veel meer samen met de ouders wordt opgetrokken om samen tot een oplossing te komen van wat soms maar een klein probleem is, tot grotere vraagstukken. "We werken samen met ongeveer driehonderd zorginstellingen en hebben de beschikking tot allerlei soorten hulp, van speltherapie tot pleeghulp, dus ook op dat vlak zijn eigenlijk veel meer mogelijkheden."

Waar volgens Claire nog winst te behalen is, is wie precies de regie heeft, met name als er meerder partijen betrokken zijn bij een zaak. "Waar houdt de verantwoordelijkheid van de ene partij op en waar begint die van de ander? Omdat de lijnen steeds korter worden, gaat dat steeds een stukje beter, maar het blijft een aandachtspunt om goed met elkaar in contact te blijven en elkaar niet uit het oog te verliezen."

Gedragsdeskundige Danique van het Wout is te spreken over de samenwerking met scholen, huisartsen, wijkteams en Het Plein. "We weten elkaar steeds beter te vinden. We merken dat huisartsen ouders naar ons doorverwijzen en hebben bijvoorbeeld geregeld overleg met de leerplichtambtenaar. Wel merken we dat contacten nog vaak verlopen omdat zich een ad-hoc situatie voordoet. We hebben de wens om elkaar structureler op te zoeken en om lijnen te herkennen, zodat we in staat zijn om eerder te kunnen bijspringen en problematiek in feite voor te kunnen zijn."

Dat het CJG in staat is verder te kijken dan hun neus lang is, is een teken dat het intern behoorlijk op de rit is en dat de lijnen verder kunnen worden uitgegooid. Portefeuillehouder Patricia Withagen steekt niet onder stoelen of banken dat ze apetrots is op het enthousiaste, gedreven toegangsteam en op wat het CJG tot nu toe heeft neergezet. "We blijven ons richten op laagdrempeligheid om problematiek voor te kunnen blijven. Het CJG is er voor jongeren tot en met 23 jaar. Af en toe weten ze zelf de weg te vinden naar het CJG, maar we zouden willen dat dit meer gebeurt. We zijn heel goed aan het kijken naar wat voor hen werkt, hoe wij hen het beste kunnen bereiken en zij ons. Via het CJG als fysieke plek, online of misschien wel via een hele andere ingang."