Zondag 22 mei vindt de zesde City Hanzeloop plaats. Foto: Bert Faber
Zondag 22 mei vindt de zesde City Hanzeloop plaats. Foto: Bert Faber Foto:

Zesde 6e City Hanzeloop

Zutphen - Vijf jaar organiseerde Atletiekvereniging Hanzesport de Running Center City Hanzeloop samen met de Stichting Zutphen Sportief. Dit jaar doet Hanzesport het alleen. De organisatie rekent op een nieuw record aan deelnemers. Op zondag 22 mei gaat het dus gebeuren. Om 13.00 uur klinkt op de Zaadmarkt het startschot voor de jeugdloop van 1000 meter. Daarna worden de 5 en 10 kilometer weg geschoten.

Dit loopevenement is voortgekomen uit de Hanzeloop, die meer dan dertig jaar op de eerste zaterdag van september in Warnsveld werd gehouden. Een loopspektakel met start en finish in het historische centrum van Zutphen kwam er voor in de plaats. Dat werd dus de Running Center City Hanzeloop. Bij de eerste editie stonden 250 lopers aan de start en vorig jaar was dat aantal al gegroeid tot 1200. De verwachtingen zijn dit jaar hooggespannen. Wedstrijdleider Jan Rood: "We verwachten 1500 deelnemers en ook het aantal bedrijventeams kan nog wel eens boven de 50 stijgen. Met de registratiechips en de startnummers hebben we daarop gerekend".

Het parkoers is gelijk aan dat van vorig jaar. De start is op de Zaadmarkt en door de Lange Hofstraat gaan de lopers dan via het fietspad langs de IJssel richting Zuidwijken. Onder de Drogenapstoren door komen ze weer terug naar de finish op de Zaadmarkt. "Alle afstanden zijn één ronde lang. Na afloop krijgt elke deelnemer die finisht een medaille als aandenken. De jeugd krijgt er nog een ijsje van Talamini bij", aldus Rood. Bij de jeugd, die in vier leeftijdsgroepen zijn ingedeeld, verdienen de eerste drie aankomenden een extra prijs. Aan de loop kunnen ook bedrijventeams meedoen. Daarvan kunnen de teamleden gratis deelnemen aan een loopclinic onder leiding van een deskundige trainer. Mazda-Lenselink uit Zutphen strijdt al vanaf 2013 mee in de eerste gelederen. René Scheuter van dat bedrijf vertelt dat ze meteen het eerste jaar de clinic van Hanzesport hebben gevolgd.

"Daardoor zijn we als team betrokken geraakt bij die vereniging en ook regelmatig blijven trainen. Het positieve effect is dat dit de teamgeest, ook op het werk, versterkt. We zijn zo enthousiast dat we al jaren sponsor zijn van een van de afstanden" Voorinschrijven is nog tot 16 mei mogelijk via www.hanzesport.nl .Na-inschrijven kan nog op 22 mei vanaf 11.30 uur bij het inschrijfbureau op de Zaadmarkt. De prijsuitreiking is direct na de afloop van elke afstand bij de finish. Er is verzorging onderweg en aan de finish en er is livemuziek.

Parkoersrecords
5 km dames: 18.16 min. en heren: 16.18".
10 km dames: 40.44 " en heren: 33.10 ".
5 km bedrijven: 49.59 ".
10 km bedrijven: 1.57.59 ".

Verloop deelnemersaantal: 2011: 250, 2012: 500, 2013: 750, 2014: 1000 en 2015: 1200.


www.hanzesport.nl


FC Zutphen sluit zware competitie af in Zwolle tegen Be Quick "28

Zutphen - FC Zutphen speelt 14 mei de laatste wedstrijd van dit seizoen bij het Zwolse Be Quick "28. FC Zutphen heeft zich veilig gespeeld, maar de Zwollenaren staan op een promotie degradatieplek. Zij hebben nog de kans om zich veilig te spelen, maar dan moet er gewonnen worden van FC Zutphen met flinke cijfers, en WHC uit Wezep dat 3 punten hoger staat, moet thuis verliezen van kampioenskandidaat Berkum. Dat scenario is, gezien de belangen en de kracht van Berkum, niet onmogelijk. Be Quick zal dan ook ongetwijfeld direct vanaf het begin de aanval kiezen. Voor FC Zutphen is het enige belang nog, dat bij winst, de 5e positie kan worden bereikt. En ook dat is niet onmogelijk, omdat beide concurrenten voor de 5e positie, DETO Twenterand en DTS "35 tegen elkaar spelen. Bij een gelijkspel of zelfs verlies van DETO kan FC Zutphen 5e worden, en daarmee de titel " the best of the rest " halen. Dit levert weliswaar niets op, maar zou wel de beste prestatie sedert jaren zijn. De wedstrijd tussen FC Zutphen en Be Quick'28, eerder dit seizoen in Zutphen, eindigde in een 0-0 gelijkspel.

Alle ogen waren afgelopen zaterdag 8 mei op FC Zutphen gericht. Zou de ploeg in staat zijn om de competitie tot een geweldige apotheose te maken? Daarin slaagde het team glansrijk door met 4-0 de koploper Nunspeet te verslaan. Daardoor zijn er zaterdag voorafgaand aan de laatste competitiewedstrijd vier titelkandidaten. Nunspeet en Go Ahead Kampen, van oud trainer Edwin van Nijen, staan samen bovenaan, en Berkum en SDVB Barneveld volgen op 1 punt. Een mooier slot van deze zware competitie had men zich niet kunnen wensen. Het is echter goed mogelijk dat een beslissingswedstrijd tussen twee ploegen de beslissing moet brengen wie er kampioen wordt, en daarmee rechtstreeks promoveert naar de Hoofdklasse.

Overwinning dankzij teamprestatie

Bij FC Zutphen werd de overwinning afgelopen zaterdag volkomen terecht toegeschreven aan de geweldige teamprestatie. Daarbij zijn zaken als man of the match of speler van het seizoen leuke bijkomstigheden. De prestatie van afgelopen zaterdag werd bepaald door de vele verschillende talenten die er in het team zijn, en de wil van de spelers om dit te erkennen en zich daardoor dienstbaar aan het team op te stellen. Dat hebben de afgelopen weken aangetoond, doordat beide koplopers door FC Zutphen geklopt werden, in een cruciale fase van de competitie. FC Zutphen beschikt over een goede doelman, getalenteerde verdedigers, maar ook bal afpakkende middenvelders en razendsnelle, dreigende spitsen. De prestatie van FC Zutphen als team, zal zeker niet onopgemerkt blijven. Het is dan vooral belangrijk als speler om hier nuchter onder te blijven. De prestatie die een speler verricht heeft wordt niet alleen bepaald door eigen kunnen. In een compleet ander team, en andere omgeving kan dit soms heel anders uitpakken. De voorbeelden daarvan zijn er vele, en niet iedere verandering is voor een speler een verbetering.

Het mooie bij FC Zutphen is, dat er weer diverse jonge talenten aankomen vanuit de jeugd, zoals Marijn Sangers, Geert Bijl, Floris Egberts en Huib Achterkamp. Deze jongens hebben dit seizoen aangetoond het grote werk niet te schuwen, en volledig aan te kunnen. De technische staf onder leiding van hoofdtrainer Ron Olyslager, maar ook de diverse jeugdtrainers verdienen daarbij een dik compliment. Tevens zullen in het nieuwe seizoen spelers die hun sporen al verdiend hebben, maar langdurig geblesseerd waren, zoals Niels Verbeek en Aldo Joaquim weer fit zijn.

Maar voordat dit soort zaken aan de orde komen, zal de blik gericht zijn op het slot van de competitie. Op bijna alle velden in de 1e klasse D spelen nog grote belangen mee. En dat maakt deze 1e klasse D voor alle betrokkenen ieder jaar weer aantrekkelijk. FC Zutphen wordt veel succes gewenst bij het slot van deze competitie, bij hun jacht naar de 5e positie.