Het peloton steekt de Oude IJsselbrug in Zutphen over. Foto: Alize Hillebrink
Het peloton steekt de Oude IJsselbrug in Zutphen over. Foto: Alize Hillebrink Foto:

Wielercircus Giro d'Italia in Zutphen

Zutphen - Zondag 8 mei heette Zutphen welkom aan de Ronde van Italië. Al uren voor de wielrenners daadwerkelijk door de Zutphense straten reden verzamelde zich langs het parcours een grote menigte mensen. De start van dit internationale wielerevenment vond dit jaar plaats in Gelderland.

Door Alize Hillebrink

Naar schatting dertigduizend mensen stonden langs het parcours in Zutphen. Klappend, juichend en zwaaiend met roze vlaggetjes. Op de IJsselbrug staat mevrouw Lenderink uit Diepenveen al een uur te wachten. "Ik volg het al mijn hele leven," zegt ze. "Ik kom uit Diepenveen en ik kom hier speciaal voor naar Zutphen." Haar man heeft er niet zoveel mee, maar vermaakt zich ondertussen prima met zijn fotocamera. En dan is het zover: en masse neemt het publiek de fotocamera's ter hand en houdt telefoons in de aanslag: "Ze komen eraan" gonst het. En inderdaad vliegt binnen luttele seconden de kopgroep met de Italiaan Giacomo Berlato voorop over de brug en volgt een tiental seconden later het peloton. In een paar minuten is het voorbij. Maar het feest nog niet. Een roze feest welteverstaan. Want roze is de kleur van de leiderstrui. Op het Stationsplein en in de Berkelpoortstraat volgt een groots roze Giro-fiesta: Italiaanse klassiekers klinken uit luidsprekers, publiek volgt live via een groot scherm het laatste deel van 'El Giro'. Met de biertap geopend en de Italiaanse rosé ontkurkt volgt de evaluatie.

Stan Hompe van de organisatie proost met een biertje: "Geweldig was het, echt kippenvel!" Ook collega Kees Samuels is opgetogen èn opgelucht: "Alles wat we in ons hoofd hadden is gelukt! De mensen waren razend enthousiast. Alle aanmoedigers krijgen van mij een pluim!" Evenementenwethouder Oege Bos: "Maar ook de organisatie verdient een pluim. Ik ben trots op wat jullie hebben gepresteerd. Er zit nog steeds kippenvel op mijn arm."

Zijn loftuitingen worden bijgezet door wethouders René Sueters en Coby Pennings die de hoofdorganisatoren Stan Hompe, Cees Samuels en Peter Hendriks een reuzenchocoladefiets overhandigen, vervaardigd door Bonbonatelier Janson. Samuels: "Als Zutphenees ben ik ook ontzettend trots. En, de kop is eraf," knipoogt hij, "want volgende week beginnen we al met de voorbereidingen voor de Olympia's Tour die op 30 september start en finisht in Zutphen."


Feestelijke doorkomst Roparun door Zutphen

Zutphen - Zondagavond 15 mei komen zo'n 80 teams die meedoen aan de Roparun weer door Zutphen. De verwachting is dat deze teams tussen 21.00 en 23.00 uur de stad zullen passeren. De twee teams uit de gemeente, de Achterhoekrunners en Team Zutphen, zullen in het centrum alvast worden gehuldigd, waarna ze de rest van de route naar Rotterdam afleggen. Samen met verschillende organisaties (waaronder gondelvaart Warnsveld en buurtvereniging De Hoven) en vele bewoners is een feestelijke doorkomst door de gemeente voorbereid. Langs de hele route (ruim 6 kilometer) worden waxinelichtjes geplaatst. Zowel in Warnsveld, als in het centrum en in de Hoven zijn de terrassen open en is er livemuziek. De route is als volgt: Rijksstraatweg – Warnsveldseweg – Laarstraat – Boompjeswal – Pelikaanstraat – Zaadmarkt – Houtmarkt – Groenmarkt - Marspoortstraat - IJsselkade - Oude IJsselbrug – Weg naar Voorst.

Het peloton steekt de Oude IJsselbrug in Zutphen over. Foto: Alize Hillebrink