Werk van de Zutphense schilder Herman Dijkjans (1889-1966). Foto: PR
Werk van de Zutphense schilder Herman Dijkjans (1889-1966). Foto: PR Foto:

Herman Dijkjans, een waarachtig en vrij kunstenaar

Zutphen - Vijftig jaar geleden overleed de Zutphense schilder Herman Dijkjans. Ter gelegenheid van het Dijkjansjaar 2016 geeft de Zutphense Kunst Collectie een rijk geïllustreerd herdenkingsboek uit dat op 27 mei ten doop gehouden wordt. Het eerste exemplaar van dit bijzondere, in zeer beperkte oplage verschijnende boek zal in ontvangst genomen worden door mevrouw Lisette Pelsers, directeur van het Krüller Müller Museum in Otterlo.

Herman Dijkjans wordt geboren op 13 mei 1889 in wijk Polsbroek. Hij is het eerste kind van Jan Albert Dijkjans (Markelo, 15 oktober 1858) en Reintjen Willemina Wijnbergen (Brummen, 5 november 1862). Zijn vader is bakker. In het gezin worden negen kinderen geboren waarvan er slechts drie in leven blijven. Eind 1922, op de leeftijd van drieëndertig jaar trouwt Herman met Cato (Christina Alberta Gerdina) Lintvelt, (Zutphen, 1888). Ze vestigen zich na hun trouwen in Warnsveld aan de Leestenscheweg.

Dijkjans was een expressionistisch schilder die voldoening vond in het verbeelden van zijn omgeving. Een probleem was dat Dijkjans eigenlijk geen werk wilde verkopen. Maar na zijn overlijden werd een groot deel van zijn kunstzinnige erfenis toch onder liefhebbers verspreid. In de jaren daarna raakte figuratieve landschapskunst uit de gratie van het kunstminnende publiek en werd Dijkjans vergeten. De laatste tijd echter wordt de kwaliteit van zijn werk meer en meer erkend.

Het boek gaat dieper in op Dijkjans' leven en zijn kunst. Je kunt het lezen als een monografie met veel biografische bijzonderheden.


zutphensekunstcollectie.nl