Wouter van den Wall Bake en Jan Fikken op het Zonnepark dat eind maart 2017 gerealiseerd zal zijn. Foto: Alize Hillebrink-Korf
Wouter van den Wall Bake en Jan Fikken op het Zonnepark dat eind maart 2017 gerealiseerd zal zijn. Foto: Alize Hillebrink-Korf Foto:

Inschrijving collectief Zonnepark Noordveen geopend

Zonnepark visitekaartje Zutphen als energieneutrale stad

Zutphen - De Coöperatie ZET Zonnepark Noordveen (ZZN) staat per direct open voor deelname. Maar liefst 400 à 500 huishoudens en ondernemers zullen vanaf medio 2017 via het zonnepark worden voorzien van elektriciteit via 3.600 zonnepanelen.

Door Alize Hillebrink-Korf

Vorige week gaf de gemeente groen licht voor de realisatie van Zonnepark Noordveen op het voormalige en gelijknamige atletiekveld, tussen de Deventerweg en het spoor. Enthousiast, maar niet zonder enige spanning zijn Wouter van den Wall Bake en Jan Fikken, initiatiefnemers van Zonnepark Noordveen. En samen met Willem van Stockum bestuursleden van ZZN. Van den Wall Bake: "De opzet van het zonnepark is coöperatief, dat wil zeggen dat de aankoop van zonnepanelen en het slagen van het project een gemeenschappelijke aangelegenheid is. Eind juli van dit jaar moeten alle zonnepanelen verkocht zijn, zodat Zonnepark Noordveen definitief gerealiseerd kan worden. Het is dus best spannend of dat gaat lukken."

Twee mannen met één missie: het realiseren van een park met bijna vierduizend zonnepanelen dat volledig eigendom wordt van de inwoners en bedrijven van Zutphen en Warnsveld. En niet commercieel, dit project doen de heren volledig pro-deo. Wat is hun drijfveer? Van den Wall Bake: "Ik zou willen dat Nederland op energiegebied zelfredzaam wordt." "In Zutphen wordt jaarlijks voor zestig miljoen aan energie verstookt en dat kan minder," vult Fikken aan.

"Het klimaat gaat mij aan het hart en wat te denken aan de generaties na ons?" Van den Wall Bake heeft sinds 2012 zelf zonnepanelen op zijn dak en dat loopt als een trein. Helaas is dit vanwege de ligging van zijn huis bij Fikken niet mogelijk. "Juist voor deze Zutphenaren is het zonnepark bedoeld," zegt hij. "Huishoudens van wie het dak niet geschikt is voor zonnepanelen, of wanneer er sprake is van een monumentaal pand of huurwoning. Het kopen van een zonnecollector in Zonnepark Noordveen biedt daarvoor uitkomst."

Wethouder Coby Pennings (van duurzaamheid) heeft ook zonnepanelen op het dak van haar huis. "We weten het allemaal wel: fossiele brandstoffen raken op en onze CO2 uitstoot is te hoog," zegt ze. "Bijdragen aan een beter klimaat kun je alleen doen, maar om het te laten slagen moeten we allemáál meedoen. Samen is beter en dat is het mooie van Zonnepark Noordveen, dat iedereen mee kan doen. Daarom faciliteert de gemeente dit project om samen te werken aan energieneutraliteit. Doe je mee, dan profiteer je van goedkopere energie én investeer je in een project dat ook nog goed is voor ons milieu." Van den Wall Bake: "Zonnepark Noordveen is een mooi voorbeeld van faciliteren door de gemeente en hiermee burgerinitiatieven de ruimte geven."

ZZN biedt geïnteresseerden per direct de mogelijkheid te participeren in het project door deel te nemen met twee of meerdere van de zonnepanelen. Met de opgewekte energie wordt het park onderhouden en beveiligd en het voordeel op de energiebelasting wordt via de energieleverancier van de deelnemer verrekend. Na oplevering zijn de leden samen eigenaar van het park. ZZN zorgt voor het onderhoud van de panelen en het terrein. De prijs per paneel bedraagt € 370 euro. Naar verwachting is na elf jaar de volledige investering terugbetaald via de teruggaaf van Energiebelasting. Ook daarna blijven de panelen stroom produceren voor extra rendement.

Meer informatie
De komende weken geven Van den Wall Bake, Van Stockum en Fikken, samen met andere vrijwilligers wekelijks informatie op diverse plekken in Zutphen. De data van deze kunt u vinden op de website en via Facebook.


www.zonneparknoordveen.nl


Doorkomst Giro d'Italia Zutphen

Zutphen - Zondag 8 mei komt de Giro d'Italia door Zutphen. De reclamekaravaan zal naar verwachting van 13.50 tot 14.30 uur passeren en enige tijd stil blijven staan op het Stationsplein. De doorkomst van de wielrenners wordt verwacht tussen 14.50 uur en 15.30 uur. Stichting Sportief Zutphen heet u van harte welkom vanaf 13.00 uur vóór restaurant de Galantijn in de Stationsstraat.

Tijdelijk zullen door de gemeente enkele wegen afgesloten worden tussen 13.15 en 16.15 uur. Het parcours loopt via de N346 Lochemseweg en Rijksstraatweg (Warnsveld), waar de wielrenners Zutphen binnenkomen. De koers vervolgt via de Kleine Omlegging, Coehoornsingel, Burg. Dijckmeesterweg, Nieuwstad, Stationsplein, Oude IJsselburg en verlaat Zutphen via de Kanonsdijk. De zijwegen langs het parcours zullen worden afgezet (dit geldt niet voor fiets- en voetpaden).

Instellingen zoals zorgcomplex Sutfene en Elisabeth Gasthuis liggen aan de route. Deze zullen niet met de auto te bereiken zijn op het moment dat de Giro Zutphen doorkruist. Parkeren hiervoor wordt geadviseerd om aan de Leeuweriklaan te doen. Uiteraard blijven de wegen wel open voor de hulpdiensten.

Parkeren
Langs het parcours van de 3e etappe kunt u op 8 mei tijdelijk niet parkeren. Voor deze dagen geldt een wegsleepregeling voor auto's die gevaarlijk geparkeerd staan. Voor parkeren op de Coehoornsingel, tussen Kleine Omlegging en Burg. Dijckmeesterweg, geldt dat uw auto goed op de stoep in de parkeervakken geparkeerd moet worden (klap spiegels aan weg zijde in).