Mitchel Leijser neemt de zilveren beker in ontvangst. Foto: PR
Mitchel Leijser neemt de zilveren beker in ontvangst. Foto: PR Foto:

Mitchel Leijser van Schoenmakerij 't Centrum in Zutphen wint zilver met vakwedstrijd

Zutphen - Zondag 10 april in Vianen vond de uitreiking plaats van de Europese Vakwedstrijd voor Schoenmakers 2016. Deze wordt georganiseerd door de Nederlandse Schoenmakers Vereniging in samenwerking met de Dutch Shoe Academy. Hiermee willen ze het imago, de reputatie en de kwaliteit van het schoenherstellersambacht bevorderen. Mitchel Leijser van Schoenmakerij 't Centrum in Zutphen heeft hieraan deelgenomen en heeft een erg mooie score weten te behalen. Hij heeft zilver behaald; een heel goed resultaat.

De wedstrijd vestigt de aandacht op de kwaliteit in het vak: van schoenreparaties tot de laatste methodes in de productie van handgemaakte schoenen. Deelnemers tonen hun technische kennis en hun vaardigheden op het gebied van maatwerk en reparatiewerk.

De opdracht bestond uit twee delen. Zo bestond het eerste deel uit een dubbel paar repareren, waarvan beide schoenen identiek en origineel gerepareerd moesten worden. Hiervoor had Mitchel een paar Greve broques gebruikt. Voor deze opdracht wist hij maar liefst 88 van de 100 punten te behalen, wat daarmee betekent dat het in de categorie Zilver valt. In het tweede gedeelte luidde de opdracht: Neem een paar schoenen, maar brengt daarvan slechts één naar originele staat terug. Voor deze opdracht gebruikte Mitchel zijn eigen schoenen. Het resultaat was geweldig, het werd gejureerd met 93 van de 100 punten, op zichzelfstaand is deze reparatie Goud waard.

Maar omdat de reparaties als één opdracht gelden, werden de punten bij elkaar opgeteld en door twee gedeeld. Hiermee kwam Mitchel uit op een 9.1 gemiddeld en behaalde hiermee de zilveren beker. Maar zoals Mitchel zelf zegt: "Voor mij is dit dus zilver met een gouden randje". Wilt u de schoenen bekijken, neem dan gerust een kijkje nemen in de winkel. Heeft u vragen over de wedstrijd, het vak of het onderhoud van uw schoenen, schroom niet en stap binnen.

Mitchel Leijser neemt de zilveren beker in ontvangst. Foto: PR