Vaak zat Matthijs, zoals hier in Zutphen, in een café zijn opnames te verwerken. Foto: Meike Wesselink
Vaak zat Matthijs, zoals hier in Zutphen, in een café zijn opnames te verwerken. Foto: Meike Wesselink Foto:

Op reis met een opnamestudio in je rugzak

Zutphen – Matthijs Lukassen is nét terug van een avontuurlijke reis door Amerika. De pas afgestudeerde geluidstechnicus (Herman Brood Academie) besloot van west naar oost te trekken om met zijn 'backpack recordingstudio' straatmuzikanten te 'recorden'. Een aantal opnames en nog veel meer belevenissen rijker, reist Matthijs bijna twee maanden later terug naar Nederland waar het inmiddels lente is geworden.

Door Meike Wesselink

Het is weer even wennen in het stille Zutphen. Daarom heeft Matthijs zijn zinnen gezet op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden waar hij wil gaan studeren. Eind deze maand heeft Matthijs zijn intakegesprek, waarbij hij het zeker niet zal laten om over zijn mobiele opnamestudio te vertellen.

Vier microfoons, standaards, opnameapparatuur, een koptelefoon en een notebook wegen bij elkaar in een rugtas best wat, begon Matthijs na een tijdje backpacking te merken. En wat hij ook al gauw in de gaten kreeg, was dat er niet zomaar elektriciteit beschikbaar was om opnames te kunnen maken. Straatmuzikanten waren er genoeg, maar winkeliers zaten er helemaal niet zo op te wachten om muzikanten voor hun deur te verwelkomen. Die stonden dus niet te springen om stroom beschikbaar te stellen. "Al met al heb ik niet veel opnames kunnen maken, maar ik heb veel gezien, leuke mensen ontmoet en ik ben veel muzikanten tegengekomen."

Zijn favoriete muziekstijl Indie kwam hij vooral tegen in San Francisco en Chicago waar het stikte van de Hipsters. New Orleans echter, verraste Mathhijs het meest, ondanks dat hij op de hoogte was van de muzikale vibe aldaar. "Als je door Bourbounstreet loopt, krijg je gewoon een douche over je heen van jazzmuziek. Met name in het Franse deel zijn op elke straathoek muzikanten te vinden. Een bijzondere sfeer."

In Austin belandde Matthijs op muziekfestival South bij Southwest dat daar in volle gang was. Een groot netwerkevenement dat –hoewel een deel van het terrein alleen voor badgehouders toegankelijk was- hem erg aansprak. "Ik ben daar ook Nederlandse muzikanten tegengekomen. Het lijkt me wel wat om daar nog een keer naartoe te gaan en om dan bijvoorbeeld een Nederlandse band te begeleiden."

De eerste paar weken overnachtte Mattijs in pensions. New Orleans, Memphis, Nashville en Chicago deed hij crowd surfend, dus slapend op spreekwoordelijke bank bij mensen thuis. Zo overnachtte Matthijs bij een opgedofte drag Queen, waarmee hij 's avonds ging stappen en maakte hij een paar dagen later Hollandse erwtensoep, met een Mexicaan. "Met jalapeños erin, dat wel. Bleek een goede combinatie te zijn."

Matthijs wist dat hij in Amerika geen 'haute cuisine' zou aantreffen, maar dat het zó slecht gesteld zou zijn met de Amerikaanse keuken, het er zelfs lastig is om aan gezonde voeding te komen, verbaasde hem toch. Ook het enorme aantal zwervers dat hij eigenlijk overal waar hij kwam zag, vond hij verontrustend. "Wat dat betreft is Amerika echt een tweedewereldland. Verval dat hij tegenkwam in Memphis en Chicago bevestigde dat beeld nog eens. Én wifi waar hij vaak zonder zat. Een reis die misschien niet helemaal de gewenste opbrengst aan opnames opleverde, maar wel een die hij zeker niet had willen missen. "Wat ik heb meegenomen van de reis, is het besef dat je dingen die je graag wilt doen, gewoon moet doen."

De komende dagen staan voor Matthijs in het teken van repeteren. Er staan een paar optredens op de agenda voor de band waarin hij drumt. Wat sommige dingen betreft is het fijn om weer terug te zijn.


www.facebook.com/thebackpackrecordingstudio