Na onthulling van de nieuwe naam wordt gezamenlijk geproost. Foto: Meike Wesselink
Na onthulling van de nieuwe naam wordt gezamenlijk geproost. Foto: Meike Wesselink Foto:

Ecologisch stadspark gaat verder als Emerpark

Zutphen – Het groene gebied tussen IJssel, Zuidwijken, Helbergen, Waterkwartier en de Den Elterweg, dat bekend stond als Ecologisch Stadspark heeft sinds donderdag 28 april een officiële naam gekregen: Emerpark.

Door Meike Wesselink

Het stadspark is in de afgelopen vijf jaren uitgegroeid tot een park van formaat, mede dankzij stichting Ecologisch Stadspark. De stichting was nog op zoek naar een volwaardige naam en deed daartoe vorig jaar een oproep aan creatieve inwoners. 52 inzendingen kwamen daaruit voort. De Zutphense Marian Schilder bedacht de winnende naam.
Schilder linkte de Laan naar Eme en het park aan elkaar en kwam tot Emerpark. Dat er achter die naam ook een historische betekenis schuilgaat, bleek tijdens het woordje dat Dolf Logemann namens de stichting afstak na de onthulling. De Laan naar Eme eindigt nét buiten Zutphen in wat rond 300 na Christus bekend stond als de nederzetting Eme. De naam van het park sluit aan bij het ecologische centrum De Kas dat een doorstart maakt onder de naam Emer Enk. Toen de bestuursleden van de stichting de naam Emerpark kozen, was er van de naamsverandering bij De Kas echter nog geen sprake. Een toevalstreffer dus. "Het is een herkenbare naam die nog heel lang kan mee kan", aldus Logemann. Hoewel de naam officieel niet meer kan worden afgenomen, moet deze nog wel worden goedgekeurd door de straatnamencommissie om ook daadwerkelijk opgenomen te kunnen worden op kaarten en dergelijke. Vormgever Theis-Jan Goudswaard ontwierp een passend logo bij de nieuwe naam. Drie blaadjes, elk in een andere kleur groen, met als nervenpatroon drie herkenbare torens van Zutphen. Eén van de blaadjes een beetje scheef, dat volgens Goudswaard verwijst naar de eigenzinnigheid van het park. Dit logo en de naam van het park komt op paaltjes bij de verschillende toegangswegen naar het park.
Het Emerpark heeft de afgelopen jaren vorm gekregen. De groenstructuur is één geworden door onder meer het aanleggen van een fietspad, van beplanting en natuurlijke speelplekken. Het aanpassen van de oevers nabij de kinderboerderij staat nog op de planning. Ook voor het terrein van Vitens dat eind dit jaar vertrekt uit het waterwingebied in het park, moet nog een geschikte bestemming komen. Stichting Ecologisch Stadspark hoopt daarbij betrokken te worden om zo te kunnen waarborgen dat het natuurgebied onderdeel van het park wordt.


www.stadsparkzutphen.nl