Proosten op de vijfentwintigste editie van Gaon Etten. Foto: Alice Rouwhorst
Proosten op de vijfentwintigste editie van Gaon Etten. Foto: Alice Rouwhorst Foto: Alice Rouwhorst

Feestelijke jubileumeditie van Gaon Etten

Eefde - De vijfentwingste editie van Gaon Etten in de Achterhoek werd gehouden in het poortgebouw van de Detmerskazerne. Dit was voor de gasten tot twee dagen voor de avond een geheim. Het was een (bijna) uitverkochte avond. Een groter compliment kan de organisatie zich niet wensen.

Door Alice Rouwhorst

Het was door de organisatie van hét Achterhoekse pop-up restaurant beloofd: de jubileumeditie van Gaon wordt een feestje. Dat hebben ze vrijdag 29 april helemaal waargemaakt. Na het passeren bij de ingang van twee wachters gestoken in een wit uniform begon het feest bij binnenkomst met Achterhoekse bubbels, wit of rosé van de Achterhoekse wijnbouwers, Hackfort bier en een drietal amuses. Het muzikaal trio Freeline, bestaande uit Marcel en Christel Tillman en Dolores Jager zorgden voor de muzikale sfeer met toepasselijke songs van o.a. de Star Sisters.

Gehuld in een legeruniform heette Jan Bijvank iedereen in het Achterhoeks van harte welkom en legde voor de vele nieuwe gezichten, zelfs helemaal uit het westen van het land, de gang van zaken uit. Zo vernamen zij dat er van plaats gewisseld wordt na elke gang en dat ze dan hun glas en servet meenemen. Tevens dat de kok René Klein bij elke gang (zonder microfoon maar voor iedereen luid en duidelijk verstaanbaar) vertelt wat er op het bord ligt en 'waor 't grei vandan kump'. Alle ingrediënten komen uit de regio, zijn biologisch, puur en eerlijk.

In de voormalige officiersmess namen de gasten plaats aan de lange tafels, er werd kennisgemaakt met de andere disgenoten en het 25e Gaon diner kon beginnen. De keukenbrigade had voor deze feestelijke avond extra haar best gedaan en was daar zeer in geslaagd tot volle tevredenheid van de gasten. Ze werden voor hun inzet met een warm applaus beloond.

Naast de uitleg van het gerecht blikte Klein terug op de 24 voorgaande edities van Gaon. Dit leverde de nodige anekdotes op. De eerste editie was in de kassen van Piet Oudolf waar het evenement van hersenspinsel en uitgewerkt plan op papier daadwerkelijke praktijk werd. In Winterswijk bij geitenkaasboerderij 'de Brömmels' hoosde het een kwartier voor aanvang van het diner. Alle gasten hadden een droog heenkomen gezocht ergens op de boerderij. "Na de bui kwamen ze alle 130 uit alle hoeken en gaten van de boerderij tevoorschijn en hielpen met het schoon en droog maken van de tafels. Voorbeeld van Achterhoekse saamhorigheid", herinnert Klein zich.

Poortgebouw Kazerne gered van sloophamer

Aan de gasten die erbij waren in de schaapskooi in Vorden vroeg hij of ze het inmiddels al warm hadden? Want in een nieuwe kooi vol met kieren tussen de planken en waar nog geen beesten in gestaan had voelde het op een hele koude avond met een straffe wind binnen wel 10 graden onder nul.

"En we zaten tussen de religieuze beelden in Kranenburg, in verschillende wijngaarden, in een pluktuin in Halle, bij het Staringkoepeltje in Almen, in de zaagmolen in Ruurlo, op een hele warme zomerse avond in Rha bij de bierbrouwer… Kortom, het is de organisatie van Gaon voor vandaag en al die keren ervoor steeds gelukt om een bijzondere locatie te vinden! Dat maakt Gaon uniek!", besluit Klein.

Bordje ophouden
Om de sfeer en de tijd van weleer in de kazerne te doen herleven wordt een half uur voor zonsondergang de Nederlandse driekleur gestreken onder trompetgeschal. De gasten van deze editie van Gaon zijn getuige van dit tafereel. Daarnaast wordt het hoofdgerecht niet uitgeserveerd maar moeten de gasten met hun bord langs de counter lopen en krijgen ze hun maal met onder andere speenvarken racks, spiraalpasta met room en spinazie opgeschept. Heerlijk! Om je vingers bij op te eten.

Werken in de gymzaal
Het poortgebouw van de Detmerskazerne is van de sloophamer gered. In de voormalige gymzaal in het gebouw is nu de 'Stichting Werkatelier' gevestigd. Erik Haverkort, één van de initiafnemers legt aan de gasten uit wat de stichting doet. "We laten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt participeren door ze dagritme te bieden, op te leiden en organiseren proefwerkplaatsen. De stichting is een burgerinitiatief dat werkt zonder re-integratiesubsidie. De jongens hier moeten zelf ook oplossingen vinden voor een probleem. Dit stimuleert hun creatieve geest", zegt een bevlogen Haverkort. In de zaal liggen allerlei oude spullen die opgeknapt worden. Gerard vertelt over zijn bloembakkenproject, Knot laat zijn eerste van zes opgeknapte lampen met tiffany zien, Theo vertelt over een wenteltrap die gereviseerd wordt en Inge is enthousiast over haar coördinerende rol sinds een aantal weken in het atelier. De opgeknapte spullen komen in verschillende pretparken terecht.

Voetjes van de vloer
Na het dessert en de koffie is normaliter een avond Gaon voorbij. Maar bij deze editie kon er nog gezellig na geborreld worden en volop geswingd op de aanstekelijke muziek van Freeline.


www.goan.nl

www.achterhoekfoto.nl


Fietsen met een Gildegids

Zutphen - In de maanden mei t/m september organiseert Gilde Zutphen om de twee weken fietstochten onder begeleiding van een ervaren Gildegids. Het zijn tochten van 35 tot 40 km, die in een rustig tempo worden gefietst. De snelheid is circa 15 km per uur.­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

De eerste tocht is op 18 mei en gaat langs een mooie route richting Epse. De start is om 10.30 uur vanaf Centrum Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106 te Zutphen (op het winkelplein in het Waterkwartier). Inschrijven kan vanaf 10.00 uur bij het vertrekpunt. Het meefietsen is geheel voor eigen risico. En de deelnemers nemen zelf hun lunch en drinken mee.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie en kosten contact opnemen met een van de coördinatoren Frits Borst (0575 524494) en Theo Polman (0575 511526). Alle tochten staan op de website van Gilde Zutphen.


www.gilde-zutphen.nl