Het Bakhuis is een van de leer-werkplekken van Het Dagelijks Bestaan. Foto: Sunny Gardeur
Het Bakhuis is een van de leer-werkplekken van Het Dagelijks Bestaan. Foto: Sunny Gardeur Foto:

Nog geen alternatieve locatie voor Dagelijks Bestaan

Zutphen - Het Dagelijks Bestaan springt heel krachtig in op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning die sinds 2015 van kracht is. Dat blijkt wel uit de grote hoeveelheden aanvragen uit het hele land die dagelijks binnenkomen bij de leer- en ervaringsplek. Het gaat dus eigenlijk heel goed, ware het niet dat er voor het eind van het jaar een andere locatie gevonden moet zijn. De tijdelijke locatie op de Mars komt te vervallen en een nieuwe plek is nog niet gevonden. De tijd begint te dringen.

Door Meike Wesselink

De tweede locatie van het Dagelijks Bestaan aan de Veerstraat wordt verbouwd tot een horeca leer-werk-plek. Woordvoerder Ingrid Rebel: "We willen een heel nieuw concept bieden met een restaurant, congresruimte en plek om workshops te kunnen geven. Zoveel mogelijk maken we zelf in de eigen werkplaatsen en zowel de meubels, als het servies, als de producten uit de tuin verkopen we. De bedoeling is om in oktober van start te kunnen gaan."

De locatie op de Mars, die door woonbedrijf Ieder1 beschikbaar is gesteld, komt eind van het jaar te vervallen, omdat ook dat gedeelte van de Noorderhaven opnieuw vorm krijgt. Deze locatie van het Dagelijks Bestaan is prettig gelegen aan de IJssel, biedt ruimte om te kunnen werken en beschikt over woningen waar jongeren en vrijwilligers huisvesting vinden. Een alternatieve locatie die dat allemaal kan bieden, is niet één, twee, drie voorhanden. "We zijn in goed gesprek met de gemeente om een oplossing te vinden. Deze hebben we nog niet gevonden. Zo hebben we het gehad over Klein Vaticaan, de locatie van Vrijeschool De IJssel die op termijn komt te vervallen, maar het is niets concreets. De gemeente is blij met ons en denkt mee om Het Dagelijks Bestaan binnen de gemeentegrenzen te kunnen houden. Wij hebben die wens ook, Zutphen is onze grond."

Karel Overbeek en An de Cock startten in 2013 het Dagelijks Bestaan; een leer-werkplek die jongeren die niet in het reguliere systeem meedraaien, een plek biedt om zich te kunnen ontwikkelen. Bij de kleinschalige instelling is er ruimte tot ontwikkeling op allerlei gebied: in de tuin, in de bakkerij, in de verschillende werkplaatsen, de studieruimte, de kapperszaak en de pottenbakkerij. Kleinschalig is het Dagelijks Bestaan nog steeds (dertig jongeren volgen er dagbesteding), maar niet meer zo klein als de initiators Karel en An voor ogen hadden. In januari ontving het stel nog de Meander uit handen van voormalig burgemeester Arnold Gerritsen. Onlangs heeft An besloten zich terug te trekken. Karel is nog wel betrokken bij het Dagelijks Bestaan.

"Waarin wij onderscheidend zijn, is dat we op alle hulpvragen inspringen. We zijn niet een organisatie die in hokjes denkt, maar mogelijkheden creëert naar aanleiding van de vraag. Hoewel zorg en WMO sinds vorig jaar eigenlijk onder één paraplu terecht zijn gekomen, is het systeem er nog steeds op gericht ze apart te behandelen. Het zorgt ervoor dat jongeren tussen wal en schip terechtkomen. Omdat Het Dagelijks Bestaan niet aan hokjes doet en er hier allerlei soorten jongeren op verschillende niveaus samenwerken, voldoen wij blijkbaar aan een grote behoefte. Zutphen, Brummen en Deventer hebben alle drie zorg bij ons ingekocht, dus wat dat aangaat, krijgen we zeker erkenning."


www.hetdagelijksbestaan.nl