Op het voorgerecht onder andere: flammenkuchen met brie en paddenstoelen. Foto: Meike Wesselink
Op het voorgerecht onder andere: flammenkuchen met brie en paddenstoelen. Foto: Meike Wesselink Foto:

Ook Zutphen aan de Vega Vrijdag

Zutphen - Vegetarische gerechten staan meestal een beetje weggemoffeld onderaan de menukaart van restaurants. Geregeld ook mist het aan creativiteit. Daarom wordt er in het hele land aan restaurants gevraagd om meer aandacht aan vegetarische- en veganistische gerechten te besteden. In navolging van Apeldoorn, heeft nu ook Zutphen een eigen Vega Vrijdag. De aftrap hiervan was vrijdagavond 22 april in Bronsbergen.

Door Meike Wesselink

Het was even wennen voor de kok; het veganistische voorgerecht bleek minder veganistisch dan de bedoeling, maar met het weglaten van de kaas, voldeed het gerecht toch aan de wensen van de acht aanwezige veganisten. Het is ook niet niks, een behoorlijke cultuuromslag om een Bourgondische keuken om te toveren tot een vegetarische of zelfs veganistische keuken. Toch slaagde de kok daar behoorlijk in en konden de ruim veertig aanwezigen genieten van een smakelijk, vleesloos driegangen menu.

Vanzelfsprekend veel vegetariërs in de zaal, maar ook vleeseters en flexitariërs laten zich zien. Zo ook Stefanie Schultz. "Onder meer door facebook word ik steeds meer op de feiten gedrukt als het gaat over onnodig dierenleed. Ik ben weliswaar vleeseter, maar ik laat het stukje vlees steeds vaker liggen. Mijn vriendin is vegetariër en nodigde me deze avond uit."

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer, Nico Koffeman was speciale gast tijdens deze eerste Vega Vrijdag. Tussen de gangen door praatte hij over de Partij en de oprichting ervan die al vaak besproken was tijdens feesten en partijen, maar nog niet had plaatsgevonden, over de oneerlijke voedselverdeling en over dierenleed. Over 'uitgelegde' kippen die naar het Oost Europa worden ge-exporteerd en vervolgens weer als kipnuggets terugkomen in Nederland, maar ook over vegetarische stukje vlees dat Koffeman op de markt heeft gezet en wereldwijd een succes aan het worden is. Als alle Nederlanders één dag in de week minder vlees eten, dan staat dat gelijk aan één miljoen minder auto's op de weg, zo weet Koffeman ovettuigend te brengen. Aan zijn zijde Radarpresentatrice Antoinette Hertsenberg, echtgenote van Koffeman, overtuigd vegetariër én auteur van een aantal kookboeken voor de vegetarische keuken.
Het was Henk Toet die Vega Vrijdag naar Zutphen haalde. "We willen zoveel mogelijk restaurants bereiken en uitdagen om de vegetarische kaart uit te breiden. Er zijn steeds meer mensen die af en toe ook vegetarisch te eten en voor hen willen we meer aandacht. Voor de volgende maand hebben we weer een Italiaans restaurant uitgedaagd om eens iets anders te bedenken dan de afgezaagde 'verrassing van de chef'.


www.vegavrijdagrestaurants.nl