Henk Nijhof opent de minibieb. Foto: Anouk Plantinga
Henk Nijhof opent de minibieb. Foto: Anouk Plantinga Foto: Anouk Plantinga

Opening Buitenbieb Warnsveld minifeestje waard

Zutphen - Ziet u ergens een klein, geschilderd houten kastje aan de rand van iemands perceel? Schroom dan als boekenliefhebber vooral niet en ga kijken welke schatten het herbergt. De kans is namelijk groot dat het een minibieb is. Afgelopen donderdag 21 april werd in het buitengebied van Warnsveld een passend minifeestje gevierd met de opening van de minibieb van Sylvie Uenk, ter hoogte van Dennendijk 9-11. Het is de negende minibieb in deze omgeving. Hiervan zijn er zes op eigen houtje gemaakt die wel zijn opgenomen in het digitale overzicht van MiniBieb Zutphen.

Minibieb is in april 2013 opgericht door Mirjam Goudswaard. Zij zag op internet een artikel over een Amerikaanse man die in zijn tuin een boekenkastje had staan. De hele buurt mocht deze boeken lenen. Mirjam vond dit zo'n leuk idee dat ze besloot om ook zo'n kastje aan haar huis te hangen. In Zutphen kwam de minibieb terecht bij Erna en Henk van 't Hof. Erna had er al eens over gelezen en wist ook dat er in de wijk Noordveen al iets vergelijkbaars bestond. Zij wilde er zelf graag een en liet die maken door de Maeckerij. Daarna ontstond het idee om een ´minibiebroute´ te maken met meerdere minibiebs, iets wat Henk graag op zich wilde nemen. Het balletje ging rollen via een kennis die op het Stedelijk Vakcollege lesgeeft. Daar waren ze erg enthousiast over het plan en algauw werd het in praktijk gebracht.

Leerlingen van het derde en vierde jaar van het Stedelijk krijgen hiermee de ervaring om in opdracht een kastje te maken naar de wensen van de toekomstige eigenaar. De resultaten mogen er zijn; drie kleurige kastjes pronken al op hun bestemming en in de komende maanden gaan er nog meer bij komen. Er zijn er in elk geval nog tien besteld. Docent houtbewerking Henk Nijhof is trots op ´zijn´ jongens en vertelt dat ze het hele proces van de totstandkoming van een minibieb van binnenuit leren, inclusief het contact met de opdrachtgever. Henk was ook degene die de bieb in Warnsveld, gemaakt door leerling Lars, officieel mocht openen. Het is een mooie blauwe bieb geworden met twee vogeltjes erop. Deze ´Buitenbieb´ staat in het weiland. Misschien komen er in de toekomst nog wat stoeltjes bij te staan om het lezen ter plekke te bevorderen.

Leerlingen Stedelijk maken kastjes op maat

Bij de opening waren ook andere biebeigenaren aanwezig evenals toekomstige bezitters die nauwelijks kunnen wachten tot ze hun ruilkastje in gebruik kunnen nemen. Elke bieb blijkt zo zijn eigen ´specialiteit´ te hebben. Bij de ene bieb zijn de thrillers niet aan te slepen, bij de andere gaan de jeugdboeken heel goed terwijl die het bij de volgende juist weer niet zo goed doen. Eén ding hebben ze gemeen: er wordt flink geruild. Er staan ook wel eens andere dingen in, zoals shampoo of thee, meldt Henk van 't Hof. Rond elk biebje zijn er zo´n 25-30 personen die boeken ruilen, een minigemeenschap. En dat is een van de pijlers van Minibieb Zutphen; ´leen, deel, geef en lees´ is het motto. Om de deeleconomie te stimuleren, te recyclen, voor het sociale aspect en natuurlijk om te lezen!

Dat dat werkt blijkt wel uit de enthousiaste reacties en uit de medewerking die vanuit verschillende kanten gekomen is. Zo sponsort Stichting de HAND de helft van de materiaalkosten van elke minibieb, heeft Lisette Platjouw haar creatieve kunsten gedeeld door speciale boekenleggers/visitekaartjes voor Minibieb Zutphen te ontwerpen die vervolgens professioneel werden gedrukt via Henk Kulk. Tegen de tijd dat er voldoende minibiebs zijn, gaat er een speciale route komen. Toch even een blokje om voor een leuk boek of om er eentje door te geven? De minibiebs zijn te vinden op onderstaande blogspot.


http://minibieb-zutphen.blogspot.nl