Volgende week vertrekt David Koning naar Athene. Foto: Martijn Siemes
Volgende week vertrekt David Koning naar Athene. Foto: Martijn Siemes Foto:

David Koning (18) gaat vluchtelingen helpen in Athene: "Spullen pakken en gaan"

Zutphen - David Koning is pas achttien jaar, maar zet zich al jaren in voor vluchtelingen. Hij was vrijwilliger bij de noodopvang in de Hanzehal en hij hielp bootvluchtelingen op Lesbos. Voor zijn enthousiaste rol als vrijwilliger ontving David tijdens de nieuwjaarsreceptie de Jongerenonderscheiding 2015. Op 1 mei vertrekt hij naar Athene om daar te helpen in een vluchtelingenkamp met 5000 mensen.

Door Martijn Siemes

"Voordat ik de Jongerenonderscheiding kreeg, wilde ik al naar Lesbos, maar het kwam er niet van. Ik wilde eigenlijk met een groep gaan, maar in januari heb ik de knoop doorgehakt om alleen naar Griekenland te gaan." zegt David Koning. Eind februari was hij een week op het eiland om met eigen ogen te zien wat er gebeurde: "Via de stichting Movement on the ground werd ik vrijwilliger op de stranden van Lesbos. Diep in de nacht hielp ik zwangere vrouwen, baby's en kinderen uit gammele bootjes. Bij het eerste bootje dat aankwam werd mij al een baby in de armen geduwd, ik stond even te kijken en dacht 'wat moet ik nou', maar je krijgt heel snel door hoe het werkt."

David is dit jaar gestopt met zijn studie: "Small business en retail pastte gewoon niet bij mij. Ik wil mij voor de rest van het schooljaar toeleggen op het helpen van vluchtelingen, daarna wil ik een maatschappelijke studie gaan volgen. Mijn ouders vonden het jammer dat ik gestopt ben met mijn studie, maar ze vinden het wel heel mooi dat ik hier nu mee bezig ben." Ondanks de deprimerende dingen die hij zag op Lesbos is David blij met de mooie dingen die hij meemaakt: "Bij de opvang in de Hanzehal kwamen er ontzettend veel jongeren. Op het Isendoorn – mijn oude school – was een oproep gedaan en op een gegeven moment waren er meer vrijwilligers dan we nodig hadden. Mensen met een hart van goud. Veel van mijn vrienden deden ook mee en sommigen komen tijdens de aankomende zomervakantie ook bij mij in Athene om te helpen.

Zijn betrokkenheid bij het lot van de vluchtelingen is ontstaan door de contacten die David had met de vluchtelingen in de noodopvang in Zutphen en door wat hij zag op televisie: "Als iemand vlucht, dan moet je diegene helpen, zo simpel vind ik het. Als je de tijd hebt zoals ik, dan doe je dat gewoon." Volgens hem zal het probleem ook niet snel verdwijnen: "Ik probeer mij niet met de politiek bezig te houden, maar ik denk niet dat de deal met Turkije de stroom vluchtelingen zal verminderen. Ze kunnen nergens anders heen. Mensen zullen blijven komen en zullen het risico blijven nemen."

Volgende week vertrekt David naar Athene. Daar zal hij in een kamp met 5000 vluchtelingen kinderen begeleiden met sport, spel en taallessen. Om de tijd tot aan zijn nieuwe studie zo goed mogelijk te benutten wil hij er zo lang mogelijk blijven en is hij via Facebook op zoek naar sponsoren.


www.facebook.com/Koninghelptvluchtelingen