Het enthousiaste team is volop aan het trainen en fondsen aan het werven. Foto: Martijn Siemes
Het enthousiaste team is volop aan het trainen en fondsen aan het werven. Foto: Martijn Siemes Foto:

Team 'Trap em An' beklimt Alpe d'Huez

Zutphen - Op 2 juni nemen duizenden amateurwielrenners en –hardlopers weer deel aan de Alpe d'HuZes, het jaarlijkse sportevenement waarbij de legendarische Tour de France-berg Alpe d'Huez beklommen wordt. Deelnemers en teams laten zich sponsoren en willen op die dag minimaal zes keer de top van de berg bereiken. Het geld komt ten goede aan onderzoek naar kanker. Het motto is 'Opgeven is geen optie' en dat geldt zeker voor Arno Wiering uit De Hoven. Hij doet voor de derde keer mee en heeft een enthousiast team om zich heen verzameld genaamd 'Trap em An!'.

Door Martijn Siemes

"We gaan met zijn tienen. Zeven gaan er fietsen, twee hardlopen en eentje gaat hardlopen én fietsen. Zeven doen voor de eerste keer mee." Arno Wiering (48) is zichtbaar trots op zijn team. Sinds 2013 doet hij mee aan de Alpe d'Huzes: "We begonnen met een familieteam. Ik ben mijn zus en mijn vader verloren aan kanker en daarom wilden we geld inzamelen voor de KWF. We vertelden aan onze vrienden dat we meededen en waarvoor. We hebben de anderen zo enthousiast weten te maken dat ze zelf racefietsen kochten en tegen ons zeiden: 'De volgende keer gaan we met jullie mee!'.

Meedoen vereist zeer veel voorbereiding. Naast trainen – gemiddeld 3 à 4 keer per week voor de wielrenners en 2 à 3 keer voor de hardlopers – gaat de meeste tijd zitten in fondsenwerving. Wiering: "Vanaf november zijn we actief begonnen met de sponsorwerving. We hebben kerstbomen gemaakt van steigerhout en daarmee op de kerstmarkt gestaan, we hebben een indoor spinningmarathon georganiseerd, paaskoeken verkocht, een grote bingo gehouden en vorig weekend hadden we een groot feest. We zitten nu rond de 10.000 euro en we willen naar de 15.000."

Rik Bronkhorst (44) gaat op hardloopschoenen de berg bedwingen. Ook hij heeft persoonlijk te maken gehad met de vreselijke ziekte: "In 1995 ben ik mijn zus kwijtgeraakt aan kanker. Ik spreek nu heel veel mensen over Trap em An en het is heel opvallend hoeveel mensen je dan vertellen dat ook zij op de een of andere manier te maken hebben gehad met kanker. Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die het heeft. Hopelijk gaat het geld dat wij binnen gaan halen er voor zorgen dat er grote stappen gezet kunnen worden in de kankerbestrijding."
De fondsenwerving is nog lang niet voorbij. Trap em An voert nog diverse goede-doelen-acties tijdens Koningsdag en het Heufs Volksfeest. Op 14 mei organiseert Trap em An samen met Optisport Health Club in Warnsveld een Outdoor Spinningmarathon. Op de Dreiumme zullen dan meedoen aan deze wielerwedstrijd op hometrainers. Ook deze zijn dan te sponsoren.

Arno Wiering is in elk geval blij met alle sponsoren die zijn team tot nu toe hebben gesteund: "Het zijn er te veel om op te noemen, we hebben er alleen al een stuk of twaalf op onze shirts staan, maar we kregen ook in allerlei vormen hulp en de prijzen van de bingo werden belangeloos ter beschikking gesteld." Ondertussen maakt hij al plannen voor de toekomst: "In 2017 gaan we met een nóg groter team uit Zutphen meedoen."