Jan Rossel (l) overhandigt het eerste exemplaar aan Arend Jan Reijers (r). Foto: PR
Jan Rossel (l) overhandigt het eerste exemplaar aan Arend Jan Reijers (r). Foto: PR Foto:

Eerste exemplaar Frontreportage
overhandigd

Warnsveld - Voorzitter Arend Jan Reijers van de Historische Vereniging Zutphen kreeg zaterdagmorgen het eerste exemplaar aangeboden van het boek 'Frontreportage' over de oorlog en bevrijding van Zutphen, Warnsveld, Warken en Leesten.

Het boek bevat honderden historisch foto's, pamfletten en kaarten van onze Hanzestad en direct omgeving. Het boek is geschreven door Warnsvelder Jan Rossel en mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Abersonfonds. De boekpresentatie bij boekhandel Boek & Co werd bijgewoond door tientallen belangstellenden.


Onthulling gedenksteen bij GGNet

Warnsveld - Op de begraafplaats van Warnsveld, vak D, worden op 4 mei de vergeten oorlogsslachtoffers herdacht die tijdens de bezetting omkwamen in Het Groot Graffel (nu GGNet). Bart de Vrijer, nabestaande, onthult samen met Marian Rikhof, voorzitter van de familieraad van GGNet, een bijzondere gedenksteen die ontworpen is door beeldhouwer Hein Smeerdijk. Er is gelegenheid tot het leggen van bloemen. Wethouder Pennings zal namens de gemeente Zutphen een aantal woorden spreken.

Vergeten slachtoffers
In april 2015 zond de EO de documentaire "Het verzwegen oorlogsleed van psychiatrische patiënten' uit. Hierin werd voor het eerst aandacht besteed aan het lot van psychiatrische patiënten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Enkele mensen die aan deze documentaire meewerkten, hebben met steun van de Raad van Bestuur van GGNet gezocht naar een blijvend gedenkteken ter herinnering aan deze tot op heden vergeten groep oorlogsslachtoffers.

Een zware tijd
GGNet wil met de onthulling van de gedenksteen de herinnering levend houden aan alle patiënten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bezetting verbleven niet alleen de eigen patiënten op het terrein. Op last van de Duitse bezetters werden 565 patiënten samen met verplegend personeel geëvacueerd vanuit de kuststrook naar Warnsveld. Ook werden de patiënten uit het binnengesticht aan de Nieuwstad in Zutphen uit veiligheidsoverwegingen overgebracht naar het Groot Graffel. Niet alleen door het directe oorlogsgeweld, maar vooral door ondervoeding en de slechte leefsituatie door overbevolking overleefden vele patiënten deze dramatische periode niet.

Uitnodiging
Een ieder die belangstelling heeft is van harte welkom om op 4 mei om 15.00 uur deze bijzondere gebeurtenis bij te wonen op de Warnsveldse begraafplaats (Vordenseweg 16). Nadien is er gelegenheid om na te praten in restaurant De Kamp, op het terrein van GGNet.


Dodenherdenking Warnsveld

Warnsveld - Op maandag 4 mei wordt ook in Warnsveld de dodenherdenking gehouden. Om 19.00 uur is er in de Martinuskerk een bijeenkomst. Er is een toespraak van wethouder mevrouw C. Pennings-Hanemaaijer, een bijdrage van de schooljeugd en zang van het Warnsvelds Mannenkoor. De kerk is open vanaf 18.30 uur. Na afloop van deze bijeenkomst zal om circa 19.35 uur de stille tocht worden gehouden. De deelnemers verzamelen zich bij de Martinuskerk. De tocht gaat via de Bonendaal, Abersonplein en Abersonlaan naar het monument aan de Veldesebosweg. Om 20.00 uur wordt daar twee minuten stilte gehouden en het Wilhelmus gezongen. Enkele schoolkinderen zullen gedichten voordragen. Er worden bloemen gelegd namens de Gemeente, enkele organisaties en particulieren. Excelsior zal de muzikale medewerking verzorgen. Na afloop is er gelegenheid om na te praten bij Den Bouw. Het 4 mei comité roept de Warnsvelders op om die maandag vanaf 18.00 uur de vlag halfstok te hangen en aan de stille tocht mee te doen.


Scheperstee leerlingen rennen voor een plein

Warnsveld - Alle leerlingen van De Scheperstee hebben tijdens de Koningsspelen meegedaan aan de sponsorloop. Vanaf het plein renden de kinderen over het winkelcentrum Dreiumme terug naar school.

Na afloop van de sponsorloop kregen de kinderen een heerlijke krentenbol van de buurman, bakker van Zuylen. Met het bij elkaar gerende bedrag wordt het schoolplein verder opgeknapt.

Voorafgaand aan de sponsorloop is de nieuwe pannakooi officieel geopend en speelden een aantal leerlingen en leerkrachten een potje voetbal. Groep 3 en 4 hebben daarna op het plein allerlei Koningsspelletjes gedaan en de groepen 5 t/m 8 hebben op de velden van de Warnsveldse Boys sportief gestreden.

Sponsorloop voor schoolplein tijdens Koningsspelen. Foto: PR