De Verloren Stad in zorgcentrum Polbeek. Foto: Patrick van Gemert
De Verloren Stad in zorgcentrum Polbeek. Foto: Patrick van Gemert Foto:

Virtuele expositie 'Zutphen, de verloren stad' in Bornhof

Zutphen - Van maandag 25 april tot en met zondag 8 mei is de virtuele tentoonstelling Zutphen, de verloren stad te zien in Het Bornhof.

Deze tentoonstelling is een variant van de tentoonstelling in de kelder van het Stedelijk Museum Zutphen en is speciaal gemaakt voor verzorgingshuizen en buurthuizen. Met behulp van tablets kunnen bewoners en bezoekers van het Buurtcentrum van het Bornhof die niet gemakkelijk naar het museum kunnen komen een virtueel bezoek brengen aan de tentoonstelling. Gezeten aan tafel, kunnen ze kijken, luisteren en met elkaar praten over de verloren stad.

Over Zutphen, de verloren stad
Zutphen is een van de oudste en best bewaarde steden van Nederland. Geroemd om de historische binnenstad en vele monumenten. Een straatbeeld dat op 14 oktober 1944 drastisch en dramatisch wijzigde. Geallieerde vliegtuigen bombardeerden de IJsselbrug. De brug werd echter nauwelijks getroffen, maar de noordwestelijke binnenstad des te meer. Het gevolg: bijna honderd doden, honderden gewonden, enorme verwoestingen en veel verdriet.

Tot het fatale moment was het getroffen gebied een fraai voorbeeld van hoe Zutphen heden en verleden wist te mengen tot een aantrekkelijke mix van bedrijvigheid, levendigheid en allure. In de oude kern, gevormd door Barlheze, Apenstert, Rozengracht en Waterstraat, bevonden zich vele winkels, bedrijven en cafés. De joodse gemeenschap was hier goed vertegenwoordigd. Van recentere datum was het stationsgebied, dat zich sinds 1865 had ontwikkeld tot een entree die grandeur uitstraalde. Het imponerende station, de prachtige stadsvilla's en de uitnodigende Pont Neuf bliezen de middeleeuwse benaming 'Zutphen, de rijkste', nieuw leven in.

In een klein kwartier werd dit gebied grotendeels weggevaagd. Wat bleef waren foto's en ander beeldmateriaal, maar vooral verhalen. Herinneringen aan mensen, gebeurtenissen, straten en gebouwen. De oorlog en al zijn verschrikkingen ligt achter ons. Maar het verleden wordt niet vergeten; de slachtoffers worden in Zutphen op verschillende manierendoor oud en jong herdacht.

Lezing door Jan Kreijenbroek
Op maandag 2 mei om 14.00 uur geeft de heer Kreijenbroek in het Bornhof, een presentatie over Zutphen in de Tweede Wereldoorlog. De heer Kreijenbroek is geboren en getogen in Zutphen en heeft de Tweede Wereldoorlog heel bewust meegemaakt. Al jarenlang geeft hij, ondersteund door het vele beeldmateriaal dat van deze periode beschikbaar is, presentaties op scholen en bij instellingen en organisaties. De feitelijke geschiedenis, ondersteund met een persoonlijk verhaal. De toegang is gratis.