Inwoners kunnen elkaar op een gemakkelijke manier helpen. Foto: PR
Inwoners kunnen elkaar op een gemakkelijke manier helpen. Foto: PR Foto:

"Zes plekken in gemeente Zutphen waar men terecht kan voor hulp"

Vervolg van voorpagina

Zutphen - Mantelzorgers, vrijwilligers, hulpbehoevenden, ouderen, jongeren: iedereen die om wat voor reden dan ook een helpende hand kan gebruiken of wil aanbieden. WeHelpen is er voor burgers, maar ook voor organisaties als zorginstellingen, verenigingen en vrijwilligersorganisaties. Iedereen laat zo vanuit zijn eigen dynamiek zijn (maatschappelijke) betrokkenheid zien. Een account aanmaken is gemakkelijk: u hebt alleen een e-mailadres nodig, waarna u een aantal gegevens invult over uzelf en bij voorkeur een foto toevoegt. Daarna kunt u gelijk gaan helpen of om hulp vragen.

Projectcoördinator Melinda Stroeve vertelt: "Omdat we beseffen dat niet iedereen even handig is met een computer of beschikking heeft over een computer, hebben we WeHelpen balies georganiseerd. Op diverse plekken in gemeente Zutphen kan men meer informatie krijgen en ondersteuning om een account aan te maken. Maar vanuit de Vrijwilligerscentrale Zutphen bieden we ook de mogelijkheid om namens een inwoner een hulpvraag of aanbod te plaatsen. We hebben nu zes plekken in gemeente Zutphen waar inwoners terechtkunnen voor hulp. Met een aantal organisaties zijn we in gesprek om ook daar een WeHelpen balie te realiseren, zoals Wooncentrum de Polbeek en de Ontmoeting in Huize Borro. Zo ontstaan er dit jaar nog meer WeHelpen plekken in gemeente Zutphen."

WeHelpen-balie
Iedereen kan de Vrijwilligerscentrale bezoeken (Oude Bornhof 47a) tijdens openingstijden (maandag t/m donderdag van 9.00 - 15.00 uur en vrijdag 09.00 - 13.00 uur). Daarnaast op de steunpunten in de wijk: dinsdag 14.00 - 16.00 uur Weg naar Laren 59, donderdag 11.00 - 13.00 uur in de Bibliotheek in Zutphen, donderdag 14.00 - 16.00 uur in Waterkracht (Ruys de Beerenbrouckstraat 106). Ixta Noa stelt hun Praktijkhuis aan Stationstraat 1 op maandag 09.00 – 12.00 uur open. Sutfene biedt een WeHelpen balie aan op woensdag van 09.00 - 12.00 uur in het Warnshuus in Warnsveld.

Coördinerende rol
WeHelpen is een landelijk initiatief dat de gemeente Zutphen graag wil stimuleren in de regio. Hierbij heeft de Vrijwilligerscentrale Zutphen de coördinerende rol gekregen. Het verbinden van vrijwillige inzet sluit naadloos aan bij de uitgangspunten van de Vrijwilligerscentrale. Patricia Withagen, wethouder gemeente Zutphen, zegt het volgende over WeHelpen: "WeHelpen.nl is een prachtig initiatief, omdat inwoners op een gemakkelijke manier elkaar kunnen helpen. Via de website leg je eenvoudig contact wat de drempel verlaagt om hulp te vragen en aan te bieden."

Projectcoördinator Melinda Stroeve vult verder aan: "In september 2015 zijn we gestart met een aanjaagteam. Een enthousiaste groep mensen die WeHelpen een warm hart toedragen. In het aanjaagteam zitten: Algemene Hulpdienst Zutphen/Warnsveld, gemeente Zutphen, Humanitas, Ixta Noa, PMO (Platform Maatschappelijke Ondersteuning), Stichting platform gehandicapten & chronisch zieken, Sutfene, Vrijwilligerscentrale Zutphen en Wijkteam Noordveen."

Medipoint/Sensire heeft haar winkel in het Gelre ziekenhuis in Zutphen beschikbaar gesteld als ontmoetingsplek voor mensen die elkaar via Wehelpen.nl voor het eerst willen ontmoeten. Hiermee wordt een 'veilige' plek geboden voor een eerste contact.

Voor informatie, neem dan contact op met Melinda Stroeve, projectcoördinator: 0575-596296 of email zutphen@wehelpen.nl.