Vlag Walburgistoren. Foto: PR
Vlag Walburgistoren. Foto: PR Foto:

Koningsspelen ter vervanging van lessen

Zutphen - Koningsdag in de gemeente Zutphen belooft voor iedereen een mooi feest te worden. Voorafgaand aan Koningsdag op woensdag 27 april vinden er op vrijdag 22 april en dinsdag 26 april in het hele land de Koningsspelen op basisscholen plaats: een sportieve competitie die de reguliere lessen op die dag vervangt.

Op vrijdag 22 april en dinsdag 26 april doen in Nederland ruim 1,3 miljoen kinderen mee aan de Koningsspelen. Ook basisscholen in de gemeente Zutphen gaven zich bij het speciaal comité Koningsspelen op voor de sportdag, waaraan een feestelijk Koningsontbijt of Koningslunch vooraf gaat. Het college bezoekt een aantal basisscholen in Zutphen en Warnsveld om gezamenlijk de dag te beginnen met het Koningsontbijt of een Koningslunch.

Koningsontbijt of -lunch college
Zo gaat wethouder Annelies de Jonge op 22 april van 8.30 tot 9.30 uur naar OBS de Parel, locatie korfbalveld KVZ en bezoekt wethouder Patricia Withagen diezelfde dag van 8.30 tot 9.30 uur SBO Het Mozaïek. Het Koningsontbijt voor wethouder Rene Sueters staat gepland op 26 april van 13.00 tot 14.00 uur op de Walter Gillijnsschool, terwijl wethouder Coby Pennings diezelfde tijd geniet van het Koningsontbijt op GBS de Bongerd, locatie Vogelpark.

Ontstaan Koningsspelen
De Koningsspelen zijn een sportief Oranjefeest voor alle kinderen in het basisonderwijs in Nederland en het Caribisch gebied. In 2013 zijn de eerste Koningsspelen georganiseerd in het kader van de inhuldiging van onze nieuwe Koning. Met ruim 1.3 miljoen sportende leerlingen/kinderen waren de Koningsspelen van 2013 een overweldigend succes. En mede door het succes van de eerste editie werd in overleg met het Koningshuis besloten om de Koningsspelen jaarlijks te organiseren.

Het doel van deze sportieve dag is om kinderen te laten zien hoe belangrijk én leuk het is om te bewegen. Elke school mag de Koningsspelen vormgeven naar eigen wensen en mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld spelletjes op het eigen schoolplein spelen of samen met andere scholen een sporttoernooi organiseren bij de sportvereniging in de buurt.


Traditionele opening
Koningsdag Zutphen

Zutphen - Traditioneel opent de burgemeester Koningsdag in de burgerzaal van het oude stadhuis van 09.30 uur tot 10.00 uur, waarna de genodigden naar de Zaadmarkt wandelen. Daar zal de burgemeester Koningsdag Zutphen officieel openen en samen met de aanwezigen een oranjebittertje drinken, waarna ze via de binnenstad een wandeling richting IJsselkade maakt om de tandemsprongen te aanschouwen. Om het feest voor iedereen in te luiden, klinkt intussen het Wijnhuiscarillon.

Stichting Koningsfeesten Zutphen heeft vanaf 09.00 uur een kleedjesmarkt georganiseerd op de Nieuwstad, op podia in de binnenstad zorgen verschillende bands en artiesten voor live muziek en voor kinderen is er van alles te doen in het centrum van Zutphen. Zie het programma op deze pagina.

Ook Oranjevereniging Warnsveld heeft zich weer ingezet voor een leuk programma op Koningsdag. Om 08.30 uur start de kleedjesmarkt en zijn op diezelfde plek de kinderspelen. Het traditioneel vogelschieten wordt om 13.30 uur gestart met het openingsschot door burgemeester Abbenhues bij café restaurant De Pauw. Zie ook de pagina Koningsdag Warnsveld elders in deze krant voor het programma.


Opening Walburgistoren

Zutphen - Koningsdag 27 april is er weer kans de Walburgistoren te beklimmen tussen 12.00 en 15.00 uur. Geniet van het fantastische uitzicht als prachtige decor voor een onvergetelijke ervaring op 44 meter boven de stad. Kom ook en beklim onder begeleiding van een torengids elk uur de toren: 12:00, 13:00, 14:00 en 15:00 uur.