Foto's van de laatste dagen van de Zutphense arbeiderswijk. Foto: Francis de Beus.
Foto's van de laatste dagen van de Zutphense arbeiderswijk. Foto: Francis de Beus. Foto:

'Mars=Weg, de laatste dagen van een volkswijk'

Zutphen - De Zutphense fotograaf Francis de Beus (1974) exposeert van 30 april tot en met 28 mei foto's uit zijn project "Mars=Weg, de laatste dagen van een volkswijk" in de Broederenkerk. In dit project heeft hij de laatste dagen vastgelegd van de Zutphense arbeiderswijk waar hij opgroeide en 30 jaar van zijn leven doorbracht.

Francis de Beus: "Wandelend op een zondagochtend door een verlaten en dichtgetimmerde mars kwamen er zo veel herinneringen naar boven. Ik hoorde geluiden uit het verleden, rook geuren, stelde mij voor hoe het allemaal was geweest. Voor even was ik weer terug op de dijk, springend met een crossfiets. Voor even rook ik weer de geur van oliebollen, hoorde ik mijn moeders waarschuwing dat we niet met de deuren mochten slaan omdat het beslag stond te rijzen.
Op dat moment besloot ik dat dit vastgelegd moest worden. Dat elke oud-bewoner, iedereen die een binding heeft gehad met het Marsweg kwartier de kans moest hebben dezelfde reis naar het verleden te kunnen maken. Foto's van het heden die herinneringen oproepen aan het verleden. Voor een ieder anders, maar toch een beetje gelijk. Dat allemaal door die ene gelijke deler; onze buurt, onze Mars."

Foto expositie Broederenkerk
"Na veel foto's te hebben genomen in stemmig zwart/wit bundelde hij deze in het boek "Mars=Weg" die in december 2014 in een gelimiteerde opgave van 50 stuks verscheen en gretig aftrek vond onder oud-bewoners van de wijk. En nu is er de foto expositie waarbij iedereen nog een keer herinneringen kan ophalen aan de volkswijk aan de andere kant van het spoor."

Op 30 april zal Francis de Beus zelf van 11.00 tot 16.00 uur aanwezig zijn in de Broederenkerk. De expositie is vrij toegankelijk tijdens openingsuren van de openbare bibliotheek.


www.francisdebeus.nl