De fonteinen op de Overwelving geeft 's avonds een bijzonder effect. Foto: Francis de Beus
De fonteinen op de Overwelving geeft 's avonds een bijzonder effect. Foto: Francis de Beus Foto:

Elkaar opvolgende straatjes ook voor argeloze fietser vanzelfsprekende route

Zutphen - De slimme fietser, gekomen vanaf het station, koos uit de wirwar van straatjes zelf al wel de Nieuwstad, Overwelving, Oude wand en de Bornhovenstraat om aan de andere kant van het centrum te geraken, maar nu vormen de achter elkaar liggende straatjes ook voor de argeloze fietser een vanzelfsprekende route, die het afgelopen jaar is uitgebreid met Basseroord en de kleurvolle fietstunnel Kostverloren onder het spoor door. Het fietslint dat zaterdag 23 april vanaf 11.30 uur officieel wordt geopend, heeft het afgelopen jaar een behoorlijke restyling ondergaan.

Door Meike Wesselink

Gestart wordt met het officiële gedeelte waarbij de Zutphense wethouder Oege Bosch en ook gedeputeerde Bea Schouten, betrokken is. Van de totale kosten, grofweg 2,3 miljoen (de eindberekening is nog niet afgerond), heeft Provincie Gelderland de helft bijgedragen om de fietsroute te verbeteren en daarmee de stad een economische impuls te geven.

De Overwelving heeft duidelijk de grootste metamorfose ondergaan. Paaltjes bepaalden het straatbeeld aldaar. Een onoverzichtelijk, onvriendelijk ogend geheel dat ervoor moest zorgen dat gemotoriseerd verkeer niet het fietspad opstuurde en fietsers, komend vanaf Nieuwstad richting Oude wand werden geleid. De paaltjes hebben plaatsgemaakt voor zitelementen en langs de Overwelving is een indrukwekkend waterelement opgerezen. Hier en daar zitten mensen op de rand en het eerst zo vluchtige stukje Zutphen, is opeens een fijne plek geworden om te vertoeven.

Langs de betonnen rand van het waterelement loopt Hanny Geerken met haar langharige teckel. Ze is speciaal uit Leesten gekomen om naar De Stadsdiagonaal te komen kijken en ze is er zeer over te spreken. "Alleen de fontein doet het niet, dat verbaast me", vertelt de Zutphense terwijl ze haar hondje op het waterwerk tilt om het te laten drinken van de plassen die nog op het beton liggen. Inderdaad wordt deze dinsdagmiddag 19 april de laatste hand gelegd aan de verlichting in het beton, waarvoor de fontein tijdelijk is drooggelegd. De laatste puntjes voor de opening die zaterdag, tot 16.00 uur overal langs het fietslint, wordt gevierd met onder meer dansacts, straattheater, een brandweerdemonstratie, muziek en kraampjes met beeldhouw- en schilderkunst. Kijk ook uit naar de formatie Johnny & the Gangsters of Love, die met hun Caddillac voor één keer het fietspad mogen betreden.

"Overdag is het niet zo zichtbaar, maar het is zeker de moeite waard om tegen de schemering eens per fiets de Stadsdiagonaal te volgen", suggereert de tevreden portefeuillehouder Oege Bosch, die zich samen met projectleider Rian Bolder buigt over het resultaat dat op tekeningen voor hen op tafel ligt. De wethouder doelt op de bijzondere verlichting die de gehele Stadsdiagonaal vanaf Kostverloren tot aan de Pelikaanstraat als een lichtend lint aan elkaar verbindt. Bolder vult aan: Als de Giro d'Italia door Zutphen komt, kleuren de fontein en de lichtpunten roze en op Koningsdag zetten we de lichten op oranje."

Op de pui van de Rabobank op de hoek van Nieuwstad en de Overwelving, komt een nostalgische afbeelding van de watermolen die vanaf de Middeleeuwen tot aan het einde van de negentiende eeuw even verderop langs de Berkel te vinden was en waar anno nu de Overwelving ligt. De exacte plek is gemarkeerd in de straatstenen en zo is langs de gehele Stadsdiagonaal de historie van de stad terug te vinden in de stenen. Niet alleen de markering van het bouwwerk dat er ooit stond, maar ook de naam van het bouwwerk is in de straatstenen vereeuwigd.

Karel Peters van de viskraam ziet dagelijks scholieren neerstrijken op de zitelementen. "Dan laden ze hun mobieltje aan oplaadpaal of gaan gewoon even zitten. En vorige week met het mooie weer waren er allemaal kinderen aan het spelen bij het waterwerk. Een mooi gezicht en wij pikken er ook weer een graantje van mee."