Vertegenwoordigers van zeven Zutphense goede doelen werden woensdag 20 april ontvangen op het oude Stadhuis. Foto: Meike Wesselink
Vertegenwoordigers van zeven Zutphense goede doelen werden woensdag 20 april ontvangen op het oude Stadhuis. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

Zeven Zutphense goede doelen blij met cheque

Zutphen - Aan wethouder Coby Pennings de eer om zeven Zutphense maatschappelijke initiatieven te belonen met een deel van de 50.000 euro die de gemeente ontving als meest gastvrije stad tijdens de Roparun, vorig jaar mei.

Een van die initiatieven is Buurzorg Zutphen Zuid, een organisatie die zich bezighoudt met verpleging, verzorging en geregeld ook palliatieve zorg. Jaqueline Matheron die Buurtzorg aanmeldde om een deel van het prijzengeld in ontvangst te kunnen nemen is blij met de financiële impuls om massages te kunnen aanbieden met het team. En zo hebben ook Gelre Ziekenhuis Zutphen, afdeling Oncologie, Stichting Vrienden van het Gelre Ziekenhuis, Buurtzorghuis Warnsveld, Café doodgewoon, Hospice Zutphen en Noaberhulp Zutphen een goed onderbouwd plan ingediend om een financiële bijdrage te kunnen ontvangen. Monique Fransen kijkt lachend toe. Het is de initiatiefneemster van de doorkomst van Roparun door Zutphen vorig jaar gelukt de eerste prijs in de wacht te slepen, nadat Zutphen het jaar ervoor tweede was. Nóg meer lichtjes op de route en nóg meer gezelligheid en gastvrijheid hebben daarvoor gezorgd en Fransen is vastbesloten om Zutphen dit jaar opnieuw als meest welkome stad in de prijzen te laten vallen. De Roparun door Zutphen start op eerste Pinkseterdag, zondagavond 15 mei om 19.30 uur. Kijk voor het volledige programma op onderstaande site.


www.roparun.nl


WeHelpen: vind en bied hulp bij u in de buurt

Zutphen - Vanaf 7 april is het nog makkelijker om hulp te vinden of aan te bieden wanneer het u uitkomt en bij u in de buurt. Met de lancering van de lokale website www.wehelpen.nl/zutphen, Facebookpagina WeHelpen ZutphenWarnsveld en op diverse plekken een WeHelpen balie kan iedereen in gemeente Zutphen nog makkelijker met WeHelpen aan de slag. WeHelpen is een beweging van, door en voor mensen. Mensen die hulp nodig hebben, hulp willen bieden of mantelzorgers die al hulp bieden maar hierin ondersteuning zoeken. Via het digitale platform WeHelpen.nl vindt u elkaar, werkt u samen aan een socialere samenleving waarin helpen en hulp delen vanzelfsprekend is op de momenten dat het nodig is en dichtbij.

Vroeger waren noaberschap en burenhulp heel gewoon, zoals helpen met tuinieren of boodschappen doen. Tegenwoordig lijkt het wel of vragen om en aanbieden van hulp iets is waar u een ander liever niet mee belast. Maar als u er niet om vraagt, kan het niet gegeven worden. Er zijn altijd mensen die graag een handje helpen. Connie van der Tuin (aanjaagteamlid WeHelpen van het eerste uur) legt uit: "We zien ook een maatschappij die verandert; een overheid die zich verder terugtrekt, veranderingen in de zorg, mensen willen best vrijwilligerswerk doen maar wel zelf bepalen hoe, wat en wanneer. WeHelpen sluit mooi aan bij deze veranderingen. WeHelpen maakt het vragen, aanbieden en delen van hulp weer makkelijker voor u. WeHelpen is gratis en u kan een vraag stellen en een ander helpen, op uw eigen manier en in uw eigen tijd!"


Lees verder op pagina 7