De dames van Wie goed doet goed ontmoet kletsen nog even na. Foto: Meike Wesselink
De dames van Wie goed doet goed ontmoet kletsen nog even na. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

Emmanuelkerk inspirerend decor van Werkplaats 2025

Zutphen - Bijzondere initiatieven die meer of minder bijdragen aan de toekomst van Zutphen presenteerden zich afgelopen donderdag 14 april tijdens Werkplaats 2025. Beleidsmakers, fondsenwervers, directeuren van culturele instellingen en scholen en andere geïnteresseerden kwamen daarvoor naar de Emmanuelkerk om van gedachten te wisselen.

Door Meike Wesselink

Wie goed doet, goed ontmoet, IJsselwind, NK Triatlon en de Muzehof pitchten in een minuut of vijf hun initiatief waarop het publiek kon reageren met vragen, adviezen of concrete hulp. Dat was de strekking.

Opvallend was de aanwezigheid van Wie goed doet goed ontmoet; een viertal dames dat via facebook mensen die het financieel niet breed hebben, hulp biedt. Zelf opgekrabbeld uit een moeilijke situatie zijn de dames ervaringsdeskundig. Ze denken mee met hun doelgroep en administratieve rompslomp probeert Wie goed doet te vermijden door heel laagdrempelig hulp te bieden. In korte tijd hebben de dames daarmee een community opgebouwd met ruim 3000 participanten. De meeste hulp die wordt geboden gaat over de vraag naar spullen, maar de dames hebben zich bijvoorbeeld ook beziggehouden met het samenstellen van leuke uitjes in de zomer voor wie dat op eigen kracht niet kan betalen. De hulpvragen die Jenneke Golstein namens Wie goed doet aan het publiek in de Emmanuelkerk stelde, waren concreet. De stichting zoekt een ruimte om spullen in op te kunnen slaan en is op zoek naar enkele bestuursleden. Iets minder concreet kwam daar uit de zaal antwoord op, maar er werd wel advies gegeven over de bestuursvorm van Wie goed doet, wat ervoor zorgde dat de dames weer op hele andere ideeën kwamen. Ook de Vrijwilligerscentrale bood zich aan om de stichting te helpen met vrijwilligers.

Zo kwamen er sympatieke matches tot stand en kreeg Jessica Harmsen van de Muzehof de tip om samenwerking te zoeken met het Cellofestival en werd de NK Triatlon gesteund om nóg meer voeten in de aarde te krijgen.

Matches komen tot stand tijdens 2025

Een eerste Werkplaats 2025 vond vorig jaar oktober al plaats in vrije school De Berkel en maakte -net als de bijeenkomst van afgelopen donderdag- onderdeel uit van Toekomstvisie Zutphen 2025. De gemeente wil concrete stappen zetten richting de toekomst en een zelfbewust Zutphen neerzetten, samen met inwoners, instellingen en bedrijven.

"Werkplaats 2025 biedt burgerinitiatieven de mogelijkheid zich te presenteren. Deze afgelopen twee bijeenkomsten leverden prachtige gesprekken op en daarmee gaan we nu de balans opmaken en kijken óf en hoe we het gaan voortzetten", aldus Henk Sieben, medewerker bestuursondersteuning van de gemeente.
Dat de gemeente faciliteert en initiatieven de ruimte biedt zich te presenteren en zich te laten inspireren, is een sympathieke bijkomstigheid van Werkplaats 2025. "De insteek echter is dat Werkplaats 2025 ruimte biedt aan duurzame, toekomstgerichte initiatieven. We hebben geconstateerd dat er enthousiast is gereageerd op de bijeenkomsten, maar of we dat nu per definitie onder de noemer 2025 moeten voortzetten, dat gaan we uitzoeken."

De Toekomstvisie Zutphen 2025 lijkt misschien een wat abstract begrip. Vorige week echter leek de eerste stap te zijn gezet in het behoorlijk concreet maken van een koers die de gemeente Zutphen wil gaan inzetten. Vorige week presenteerde het college aan de raad een voorstel waarmee het zich versneld wil gaan richten op het sociaal economisch beleid. Een aantal speerpunten uit de Toekomstvisie Zutphen 2025 lijkt hiermee prioriteit te krijgen, namelijk: het creëren van meer werk, het versterken van het woonklimaat, inzetten op Cleantech, investeren in de binnenstad, innoveren in de zorg en beter samenwerken in Stedendriehoek verband.

Tijdens een speciale forumbijeenkomst afgelopen maandagavond 18 april volgden raadsleden een aantal informele discussierondes om de doelen helder te krijgen en de rol van de raad hierin.

Naar aanleiding van deze bijeenkomst wil het college een volgend gespreksdocument opstellen die op 9 mei met de raad besproken zal worden.


Twee teams uit omgeving Zutphen doen mee aan de Roparun

Zutphen - Twee teams uit Zutphen doen mee aan de 25ste editie van de Roparun, en wel Team 84: De Achterhoekrunners en team 204: Team Zutphen. Zij gaan op zaterdag 14 mei van start in Parijs of Hamburg en lopen, in estafette, in twee dagen naar Rotterdam. In de aanloop naar de Roparun zamelen de teams zoveel mogelijk geld in. De opbrengst van de Roparun, vorig jaar 5 miljoen euro, gaat naar ruim 150 goede doelen die zich richten op palliatieve zorg voor mensen met kanker. De opbrengst van de Roparun wordt niet besteed aan onderzoek naar kanker, maar komt ten goede aan zaken die het leven van kankerpatiënten kunnen veraangenamen. Om geld in te zamelen organiseren teams allerlei acties.