WTC Gorssel vraagt om uw steun. Foto: PR
WTC Gorssel vraagt om uw steun. Foto: PR Foto:

Broederenklooster mogelijk hotel

Zutphen - Is het mogelijk om een centrum voor sociaal ondernemerschap te starten in het Broederenklooster dat vanaf eind dit jaar leeg komt te staan? Die vraag onderzocht Arie Willem Bijl en de kwartiermaker -die ook al bij andere stedelijke vraagstukken betrokken was, waaronder de Honigfabriek in Nijmegen- heeft een aantal mogelijkheden verkend. Niet alleen sociaal ondernemerschap, maar ook een serieuze hotelfunctie behoren tot de mogelijkheden.

Door Meike Wesselink

Bijl ging in gesprek met zo'n twintig initiatiefnemers voor een zogenaamde Broederencoöperatie, maar moest tevens concluderen dat tussen de kandidaten er niet één was die het financiële risico op zich durfde te nemen. De Broederencoöperatie is daarmee niet van de baan, maar ondertussen heeft zich wel een serieuze kandidaat gemeld die wensen en ook middelen heeft om een hotel te starten in het monument. Hoewel, in hoeverre de middelen toereikend zijn, wordt onderzocht in een haalbaarheidsonderzoek dat de geïnteresseerde partij (namen wil portefeuillehouder René Sueters niet noemen) gaat uitvoeren. Daarover is pas in september meer duidelijkheid, maar Sueters geeft aan dat het college er de voorkeur aan geeft om het Broederenklooster beschikbaar te stellen aan deze kandidaat. "Het kan bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de binnenstad, bovendien vinden we het een geschikte functie voor het gebouw."

Ook de optie voor de de Broederencoöperatie waarin ondermeer het Centrum voor jong ondernemerschap (CVJO) een plaats wil hebben, wordt nader onderzocht. Het Cleantechcenter op de Mars verleent haar medewerking om tot een haalbaarheidsonderzoek te komen. "Ook deze optie zien we nog als een serieuze, maar een dergelijke coöperatie is niet perse afhankelijk van deze plek en kan wellicht betaalbaarder onderdak vinden op een andere locatie."

Pas als het haalbaarheidsonderzoek er is, kan er verder gekeken worden naar bestemmingsplanwijzigingen en dergelijke. Tot realisatie van een eventueel hotel kan pas medio 2017 worden overgegaan. Prettig voor Graafschap Bibliotheken die graag tijdelijk onderdak wil in het naastgelegen klooster, terwijl de verbouwwerkzaamheden aan de bibliotheek in de Broederenkerk begin volgend jaar starten. In de bibliotheek komen onder andere een aantal individuele lees- en werkplekken, maar het gebouw moet ook ruimte kunnen bieden aan groepen en daar qua digitalisering op in springen. Ook wordt noodzakelijk onderhoud aan het gebouw verricht.

Het Stedelijk Museum die eind dit jaar zijn intrek neem in het Hof van Heeckeren, is nog tot en met 24 april geopend. Daarna maakt het zich op voor de verhuizing.


41 kinderen krijgen les op Internationale Schakelklas

Zutphen - Na twee maanden telt de Internationale Schakelklas (ISK) 41 leerlingen tussen de 12 en 18 jaar die wonen in Zutphen, Eefde en Vorden. Het huidige onderwijsaanbod van taal en maatschappelijke oriëntatie breidt langzaam uit met vakken als Engels en Wiskunde. In de afgelopen maanden is gebleken dat de culturele verschillen en de trauma's van de kinderen een belangrijk aandachtspunt zijn. De ISK verhuist na de bezwaarprocedure naar de Waterstraat. De bewoners van deze straat zijn voor het eerst bij elkaar gekomen om de gevolgen voor de omgeving te monitoren.

De eerste twee maanden hebben geleerd dat de leerlingen graag naar school gaan, maar dat de Nederlandse schoolregels afwijken van wat voor hen gangbaar is. Zowel door culturele verschillen, maar soms ook door opspelende trauma's. Dan zijn korte lijnen belangrijk. Daarom is er nauw contact tussen de school (waaronder leerplichtambtenaren van de gemeente Zutphen) en voogdij-instellingen Nidos en Pact18 om snel relevante informatie te kunnen wisselen met elkaar.

Klankbordgroep
Enkele weken geleden is de klankbordgroep voor het eerst bijeengekomen. De groep bestaat uit 15 a 20 bewoners uit de Waterstraat en omgeving, de gemeentelijke wijkregisseur en een vertegenwoordiger van de Internationale Schakelklas. De eerste bijeenkomst stond in het teken van kennismaken, informeren over de stand van zaken en de functie van de klankbordgroep zoals taken en rollen. In mei is een vervolgbijeenkomst gepland, waarbij zaken als overlast en de verbinding van de ISK met de omgeving aan bod komen. De insteek is om samen met de bewoners te monitoren wat opvalt om vervolgens maatregelen te nemen als dat nodig is. Vooruitlopend daarop is al wel besloten dat de ISK gaat werken met een continurooster. Ook komt er ook al een fietsenstalling aan de achterzijde van de school, zodat het aantal fietsen aan de voorzijde van de school beperkt blijft.

De omgevingsvergunning die nodig is om onderwijs te kunnen aanbieden op de Waterstraat, is verleend.


Openstelling Dierenweide 't Spiker

Zutphen - Dierenweide 't Spiker is weer open voor haar donateurs en andere belangstellenden. De openstelling is iedere laatste woensdag van de maanden april tot en met september. Vanaf 14.00 – 16.00 uur is iedereen welkom in de weide en de stal. Er zijn verzorgers aanwezig die veel kunnen vertellen over de dieren die in de weide lopen. Op veler verzoek hebben we nu ook 2 zaterdagen de dierenweide open. De datums zijn de zaterdagen 16 april en 7 mei van 13.00 tot 16.00 uur. De eerste jonge lammetjes zijn weer geboren en bij mooi weer lopen de oudste al buiten.


Fiets mee met WTC Stormink4ALS

Gorssel - Twee actieve en betrokken inwoners van Gorssel hebben onlangs te horen gekregen, dat zij lijden aan de progressieve ziekte ALS (Amyotrofe Laterale Sclerose). Om hen en hun familie te steunen organiseert WTC Gorssel de actie "WTC Stormink4ALS". De leden van de fietsvereniging zijn van plan om in de maand mei meer dan 12.000 kilometer te fietsen en laten zich hiervoor sponsoren door familie, vrienden en kennissen. De opbrengst van de actie, die onderdeel is van Gorssel4ALS, komt volledig ten goede aan de Stichting ALS Nederland, die wetenschappelijk onderzoek verricht naar de ziekte. De ondernemers in Gorssel steunen de actie door het beschikbaar stellen van aantrekkelijke prijzen, deze worden verloot onder diegenen die de actie ondersteunen middels een financiële bijdrage. Meer informatie op de Facebookpagina WTCGorssel4ALS. Op deze pagina wordt ook steeds het laatste nieuws gegeven over de voortgang van de actie en worden wekelijks prijswinnaars van de verloting bekend gemaakt.


www.wtcgorssel.nl