Huub Janson, Martijn Droog, Jos van Keeken en Mark Schuitemaker. Foto: Meike Wesselink
Huub Janson, Martijn Droog, Jos van Keeken en Mark Schuitemaker. Foto: Meike Wesselink Foto:

"Als je maar laat zien wat voor moois je doet"

Zutphen – "Samen sterk ondernemen", dat is het motto van waaruit Jos van Keeken, Huub Janson, Mark Schuitemaker en Martijn Droog, hun werkzaamheden voor de Stichting Ondernemersfonds Binnenstad Zutphen uitvoeren. Samen doen zij dit met het uiteindelijke doel om de prachtige binnenstad van Zutphen te promoten en te zorgen voor een toename van levendigheid en gezelligheid. Maar alleen lukt dat niet, daar hebben zij als stichting ondertussen ook twee derde van de andere ondernemers in de binnenstad van weten te overtuigen. Van Keeken, voorzitter van de SOBZ:"Als je maar laat zien wat voor moois je doet, dat motiveert anderen om mee te doen.".

Door Bernadet te Velthuis

Stichting Ondernemersfonds Binnenstad Zutphen is een zelfstandige, onafhankelijke stichting die de door de gemeente geïnde reclameheffing ontvangt, beheert en toekent. Jaarlijks stelt het SOBZ een begroting op ter promotie van de Binnenstad Zutphen, een transparant en controleerbaar proces, waarbij in samenspraak met de gemeente de inkomsten uit de reclameheffing worden vastgesteld. Daarnaast werk SOBZ nauw samen met het Binnenstadplatform en de Stuurgroep Evenementen. De begrootte aanvragen die onder andere van deze partijen binnenkomen, worden kritisch beoordeeld aan de hand van diverse criteria.

Janson: "We zijn zeer kritisch over waar het geld heen gaat, het is tenslotte van ons allemaal." Naast evenementen en activiteiten in de binnenstad, worden deze gelden bijvoorbeeld ook gebruikt voor de kerstverlichting of het draaiend houden van het carillon. Dit vraagt veel werkzaamheden, zowel op het gebied van financiën, als het uitvoerende werk. Schuitemaker:"Uiteindelijk willen we er daarom meer naar toe dat de SOBZ puur als 'de bank' functioneert en Zutphen Promotie de aanvragen gaat beoordelingen."

De Stichting Ondernemersfonds Zutphen ontstond in 2009 met Huub Janson, voorzitter van het Binnenstadplatform en ondernemer (Bonbonatelier Janson) en Jos van Keeken, naast voorzitter SOBZ ook ondernemer (Living&Giving) aan het stuur. Later schoven bestuurslid Martijn Droog van Noten & Zo en penningmeester Mark Schuitemaker, manager van Zutphen Promotie en directeur van het Volkshuis. Janson vertelt: " In het begin was het lastig draagvlak te creëren. We moesten lobbyen en praten als brugman. Maar transparantie en zichtbaar resultaat overtuigd mensen mee te werken.". Van Keeken vult aan:"En dan verspreid het zich vanzelf, zo hanteren ondernemers op de Mars en Ooyerhoek een zelfde soort systeem middels een reclamefonds, waarvan een deel van het geld naar veiligheid gaat en een deel naar Zutphen promotie".

De heren betreuren het feit dat een derde van de ondernemers in de binnenstad de reclame voor hun winkel hebben weggehaald om geen reclameheffing te hoeven betalen. "Juist omdat we in de binnenstad zitten, profiteren we van mekaar. Als iedereen een steentje zou bijdragen, zouden we uiteindelijk ook allemaal een stuk minder betalen. Bovendien heeft iedereen die meebetaalt, automatisch een stem in de ledenvergadering." Droog vult aan: "Met het geld worden zoveel mooie dingen gedaan. Het is de enige belastingheffing die ik met plezier betaal".

Op de website van de SOBZ zijn alle begrotingen, jaarrekeningen en criteria voor aanvragen te vinden.


www.sobz.nl
www.binnenstadsplatform.nl