Zwaan Hofmeijer (l) en Sarah Hamming gaven de aanzet voor de gezamenlijke klus op het schoolplein. Foto: Yke Ruessink
Zwaan Hofmeijer (l) en Sarah Hamming gaven de aanzet voor de gezamenlijke klus op het schoolplein. Foto: Yke Ruessink Foto: Meike Wesselink

ROC-gebouw tijdelijk onderkomen

voor Proeflokalen

Stadslab als experiment volgens nieuw economisch model

Zutphen - Volop bedrijvigheid rond het voormalige ROC-gebouw afgelopen zaterdag 2 april. Sarah Hamming en Zwaan Hofmeijer van Het Groen Lokaal deden een oproep om de verwaarloosde tuin rond het schoolplein nieuw leven in te blazen. Meer dan dertig vrijwilligers kwamen er op af. Een deel van hen neemt het komende halfjaar intrek in de voormalige school die onder de noemer Proeflokalen als tijdelijke broedplaats dient van veelal maatschappelijke instellingen. Sommigen hebben al een plekje gevonden in een van de klaslokalen.

Door Meike Wesselink

Veel mensen op de been die op deze mooie lentedag langs het schoolgebouw lopen op hun route naar het centrum. Nieuwsgierig blijven enkelen staan. De drukte rond het schoolplein ziet er dan ook heel wat levendiger uit dan hoe het er tot voor kort nog bij lag: verlaten. Het harken van blad, de bezems die over het plein schuren, scharen die de heggen en struiken kortwieken en de ramen in de sop geven het geheel al snel een heel ander aanzicht.

Auto's met aanhangers rijden aan en af om het blad, dat zich in de afgelopen jaren heeft opgehoopt onder de bomen, af te voeren. Als er daarna primula's, violen en hier en daar kruiden en zelfs slaplanten worden gepoot, heeft de herfst op het schoolplein voorgoed plaatsgemaakt voor de lente.

Zwaan en Sarah snoeien een struik, geven hier en daar aanwijzing en antwoorden op het salvo vragen dat voorbijgangers op hen afvuurt. De twee hebben elkaar gevonden in Het Groen Lokaal en willen met het initiatief een oproep doen om liefdevol om te gaan met groen in de stad.
Het schoolplein is de eerste in een reeks van vele activiteiten die de dames –beide tuinontwerper- het komende halfjaar uitrolt in de stad. Workshops, landschappelijke wandelingen en een pop-up kwekerij staan al in de steigers. Het Groen Lokaal gaat zich vestigen in het souterrain van de school, maar wil eerst de tuin een opfrisbeurt geven.

Het initiatief is een goed voorbeeld van wat de bedoeling is van Proeflokalen: betekenisvol ondernemen, waarbij niet winst aan de basis staat, maar zingeving en persoonlijke drive. Dat zijn de criteria die Michel de Bakker grofweg hanteert bij het selecteren van deelnemers voor Proeflokalen.

Buddy to Buddy, Ambacht21 en Wie goed doet, goed ontmoet hebben bijvoorbeeld al een plek in de school die daadwerkelijk weer een educatieve functie krijgt. "We zoeken naar een goede samenhang tussen ambacht en innovatie, persoonlijke ontwikkeling, maatschappelijk sociale,- en culturele doelen en kunst en vormgeving. Proeflokalen moet daarnaast een goede afspiegeling van Zutphen vormen. Hoe een en ander zich ontwikkelt? Alles staat open en vormt eigenlijk één groot experiment, een stadslab, waarbij we inzetten op samenwerking en versterking van elkaar."

Nieuwe generatie denkt buiten de vakjes

De Apeldoornse projectontwikkelaar Willem Goudkuil die begin dit jaar het ROC-gebouw kocht, benaderde Michel de Bakker om op de winkel te passen zolang de sloopplannen van het schoolgebouw uitblijven.

De Bakker, zelf afkomstig uit Leiden, maar zich aan het vestigen in Zutphen, is al eerder actief geweest binnen de gemeente. De toenmalige wethouder Van Osch vroeg De Bakker pakweg vijftien jaar geleden om de Zutphense cultuur een impuls te geven. De eerste aanzet om kunstenaars bij elkaar te brengen (later doorontwikkeld tot KunstConnectie) is toen gegeven. Ook is De Bakker betrokken geweest bij het bemiddelen tussen Jacques van Es en Het Koelhuis, waar de excentrieke kunstenaar een tijdelijke locatie kreeg.

"Dit keer voelt het alsof ik in een gespreid bedje terechtkom. De gemeenschapszin in Zutphen is vertegenwoordigd met veel goede initiatieven. Als die elkáár nu ook weten te vinden, dan spreken we niet meer van aparte instanties, maar van één groot geheel. Neem Wie goed doet goed ontmoet. Het initiatief van drie dames dat zo'n zeventig uur per week steekt in het helpen van mensen die het moeilijk hebben, vooral alleenstaande vrouwen met kinderen, spreekt met hun initiatief een groot deel van de Zutphense bevolking aan. Het zou zo leuk zijn als het niet blijft bij een op zichzelf staande instantie, maar als ook de lijnen worden gelegd met Het Plein."

Beleidskaders heeft De Bakker niet opgesteld voor Proeflokalen. Bedoeling is dat initiatieven en ondernemingen elkaar helpen en versterken en dat ook wordt geïnvesteerd in Proeflokalen als gemeenschap. De ontwikkelingen worden gedocumenteerd en zo worden de stappen in dit geheel nieuwe economische model vastgelegd. Denkstof voor verdere ontwikkeling.

"De nieuwe generatie jongeren beweegt zich al automatisch in een richting die niet meer gaat over vakjes. Door hen wordt niet meer gedacht in termen als 'cultuur als instituut'. Jonge mensen weten zich heel handig overal tussendoor te manoeuvreren en van alles een beetje mee te pikken. Jonge initiatiefnemers, zoals die van het Popcollege zien we dan ook graag komen in Proeflokalen."

"De dertigers en veertigers van nu, de ondernemers, kunnen van hen veel leren. En tegelijkertijd is er in Zutphen al van alles te zien als het gaat om het aangaan van relaties op dat niveau."


Voor meer informatie: eclat@ziggo.nl