Burgemeester Abbenhues wordt door de brandweer gered met de hoogwerker. Foto: Alize Hillebrink-Korf
Burgemeester Abbenhues wordt door de brandweer gered met de hoogwerker. Foto: Alize Hillebrink-Korf Foto:

"Stel dat het echt was, dan stond ik hier wel anders"

Zutphen - Help, er is brand in een winkel aan de Overwelving in Zutphen. Het is zaterdagochtend 2 april en het ontspannen winkelende publiek heeft niks door. Ineens klinken sirenes en rijden drie brandweerauto's met blauwe zwaailichten de stoep op. Mensen stromen toe en in korte tijd er ontstaat er een kleine menigte.

Door Alize Hillebrink-Korf

Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers, maar er staat één persoon op de overkapping en kan niet naar beneden. Het is burgemeester Abbenhues. Vakkundig rollen leden van Brandweer Zutphen hun brandweerslangen uit en gaan naar binnen om te blussen. Ondertussen wordt burgemeester Abbenhues gered met de hoogwerker. Zichtbaar vrolijk stapt Abbenhues uit de korf van de hoogwerker. "Ik sta hier nu heel rustig," zegt ze tegen het publiek, "want het ging gelukkig maar om een oefening. Maar stel nou dat het echt was? Dan had ik hier wel anders gestaan."
En dat is nou de bedoeling van de brandweer-pop-up winkel '3 Minute Store' die hiermee werd geopend. Om mensen ervan bewust te maken wat ze zelf aan veiligheid kunnen doen om zo'n situatie te voorkomen. "De oefening is om te laten zien wat het gevolg is van een onveilige situatie," zegt Harriët Tomassen van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG).

Drie minuten
Bij een woningbrand heb je gemiddeld drie minuten om jezelf en je huisgenoten in veiligheid te brengen. Welke maatregelen kan de bezoeker treffen om deze drie minuten te verlengen? Heeft de bezoeker wel drie minuten? Burgemeester Abbenhues: "Bij gelegenheden waar veel mensen bij elkaar zijn ben je je vaak wel bewust van een vluchtroute, maar in eigen huis en omgeving blijkt dit vaak niet het geval."

In de tijdelijke winkel zijn tal van voorbeelden te vinden die schijnbaar veilig zijn maar als je beter kijkt is er toch iets aan de hand. Een stekkerdoos vol stekkers, een laptop op een bed, kaarsjes op een nachtkastje, een volgepropte meterkast met medicijnen, ga zo maar door. Op tafel staat een stalen schaal met een deodorant erin. Dat kan toch geen kwaad? "Toch wel, zegt brandweervoorlichter Remco ten Raa. "Als de zon erin schijnt kan het zo heet worden dat het spontaan ontvlamt."

Woningcheck
Waar de brandweer eerst alleen gericht was op repressie (het optreden bij een incident) legt de hulpdienst zich nu steeds meer toe op preventie, het voorkomen van incidenten. Tomassen: "Per jaar zijn er in Nederland zeventig dode slachtoffers, bijna allemaal in huiselijke sfeer. We bieden dan ook iedereen de mogelijkheid voor een Woningcheck. Een gratis check van de woonsituatie door de brandweer." Een afspraak hiervoor kan worden gemaakt bij de pop-up winkel.

De Brandweer Pop-Up winkel is de komende zes weken te bezoeken aan de Overwelving 8 (oude pand Halfords). Openingstijden: woensdag 12.00-17.00 uur, donderdag 9.00-17.00 uur, vrijdag 10.00-17.00 uur en zaterdag 10.00-17.00 uur.


De Drijvende Teelteenheid winnaar Cleantech Battle

Almen/Eefde - Het team van De Drijvende Teelteenheid van Aventus heeft vanmiddag de Cleantech Battle 2016 gewonnen. Samen met ondernemer Het Bereik uit Eefde hebben zij sinds de kick-off in januari vele uren in de uitwerking van het idee gestopt.

Met hun drijvende productie eenheid voor teelt van bolgewassen en kiemplanten op water, wisten zij de jury te overtuigen het beste Cleantech idee van 2016 te hebben ontwikkeld. Haci, Rico, Hugo en Bertus (allen 18) ontvingen voor hun idee 750 euro en natuurlijk de felbegeerde bokaal.

Dat besloot de jury, bestaande uit Carry Abbenhues (burgemeester Zutphen), Michiel Scheffer (gedeputeerde provincie Gelderland), Jan Emmerzaal (voorzitter Cleantech Center), Sebastiaan van 't Erve (burgemeester Lochem) en Wilco van Rooien (o.a. poolreiziger) dinsdag 5 april ter afsluiting van de Cleantech Battle 2016, een wedstrijd waarbij studenten van verschillende scholen samen met ondernemers aan opdrachten uit het bedrijfsleven werken.

Burgemeester Abbenhues wordt gered met de hoogwerker. Foto: Alize Hillebrink-Korf
Burgemeester Abbenhues wordt gered met de hoogwerker. Foto: Alize Hillebrink-Korf