Wim Daniëls signeert boeken tijdens de feestavond van Oud Vorden. Foto: Liesbeth Spaansen
Wim Daniëls signeert boeken tijdens de feestavond van Oud Vorden. Foto: Liesbeth Spaansen

Oud Vorden vierde 35-jarig bestaan met Wim Daniëls

VORDEN – Omdat Oud Vorden op 1 april precies 35 jaar bestond, nodigde de Oudheidkundige Vereniging gastspreker Wim Daniëls uit voor een bijzondere lezing: 'Het naderende eind van de dialecten'. In het Kulturhus Dorpscentrum Vorden kwamen leden en niet-leden tezamen voor een bijzondere feestavond.

Door Liesbeth Spaansen

Voorzitter Wim Ruiterkamp heette iedereen welkom, in Vordens dialect zoals gebruikelijk. Hij bedankte alle leden voor hun trouw lidmaatschap, zeker één ervan is ook 35 jaar lid. Verder hield hij het kort, met daarbij de benoeming van een hoogtepunt, want vele vrijwilligers zijn druk doende om Weekblad Contact, dat vanaf 1954 bewaard is, in te scannen en digitaal beschikbaar te maken. De dure apparatuur die daarvoor nodig is, werd door sponsoren bekostigd.

Wim Daniëls, neerlandicus, schrijver, columnist en taalkundige, kreeg het woord. Een spraakwaterval kwam over de vele belangstellenden heen. Direct leerde hij de aanwezigen over de oorsprong van de naam Wim, alsmede die van de achternaam van de aanwezige burgemeester Marianne Besselink en haar partner Paul Smit. Op kundige en humoristische wijze legde Daniëls vervolgens uit waar taal en klank haar oorsprong vond. Zijn interesse daarvoor ontstond via het dialect met haar tachtig klanken tegenover het 'Algemeen Nederlands' met veertig klanken. Hij vergeleek thuistaal en onderwees over de invloed van het Frans in de Nederlandse taal.
Na de pauze met een drankje, een hapje en de aanschaf van een gesigneerd boek kwam Wim Daniëls tot de kern van de lezing: het verdwijnen van de dialecten. Oorzaak is de mobiliteit en het daaruit voortvloeiende wegvallen van grenzen, te weten landsgrenzen, via internet en het fuseren van gemeenten. Jongeren ontwikkelen hun eigen taal en het dialect zal, omdat zij niet in hun eigen dorp blijven zoals hun ouders wel deden, langzaamaan verdwijnen.

Het verenigingsblad van Oud Vorden, De Kronyck, verscheen niet in juni, maar vanwege het jubileum al op de dag van het jubileum. Leden kregen na afloop van de jubileumavond hun Kronyck mee naar huis. Het extra dikke nummer bevat 42 pagina's met als hoofdartikel een gedetailleerde beschrijving van de bewoners van de Dorpsstraat en is geïllustreerd met veel oude en nieuwe foto's.


www.oudvorden.nl/publicaties


Meivakantie legotheek

Zutphen - Extra openstelling in de meivakantie op maandag 25 april van 14.00-18.00 uur. Sinds 1 maart zijn de openingstijden op woensdagmiddag verruimd van 13.00-18.00 uur.? Tijdens de HO-Modelautobeurzen in Het hart is de legotheek ook langer opengesteld. info: www.legotheek.nl