De PVDA vindt dat Stichting Krasnakin de rode taart verdient. Foto: PR
De PVDA vindt dat Stichting Krasnakin de rode taart verdient. Foto: PR Foto:

Stichting Krasnakin haalt kinderen uit
Wit-Rusland voor zes weken naar Zutphen

Zutphen - Op zaterdag 26 maart 2016 reikte fractievoorzitter Harrij Hissink in de fractiekamer de PvdA's rode taart uit aan Stichting Krasnakin. Deze stichting haalt om het jaar zo'n 30 kinderen tussen de leeftijd 8 tot 12 jaar voor zes weken vanuit Krasnapolje, Wit-Rusland naar Zutphen en omstreken. De PvdA vindt dat goed werk!

Krasnapolje ligt in een gebied waar na de kernramp van Tsjernobyl, Oekraïne op 26 april nu 30 jaar geleden de fall-out terecht kwam. Het Sovjet regime heeft met het verspreiden van chemicaliën in de lucht ervoor gezorgd dat het in en rond Krasnapolje ging regenen, waardoor daar de meeste nucleaire deeltjes terecht kwamen en zo Moskou gespaard bleef. De ramp zal nog honderdduizenden jaren effect hebben op deze regio die uit drie landen bestaat en zo groot is als de Benelux. In tegenstelling tot Tsjernobyl is het gebied rond Krasnapolje nooit geëvacueerd geweest en wonen daar nog altijd mensen. Om toch te kunnen aansterken en groeien moeten kinderen structureel het gebied verlaten. Het beenmerg wordt bijvoorbeeld geremd bij de aanmaak van bloedlichaampjes in het besmet gebied.

Hier komt stichting Krasnakin in beeld. Julia Loen en Jan-Pieter Willeumier, twee van de vijf bestuursleden, gaven uitleg aan de PvdA leden wat zij allemaal doen om de reis te laten slagen. Het diplomatisch overleg met Wit-Rusland vraagt bijzonder nauwkeurigheid, Wit-Rusland is de laatste dictatuur van Europa. Bij een onnauwkeurige boodschap kan makkelijk een bureaucratische vertraging optreden. Er liggen ook veel diplomatieke gevoeligheden.
De bus die de kinderen ophaalt, vertrekt vanuit Zutphen propvol goederen die daar ontzettend nodig zijn, van schoolspullen tot rolstoelen. De kinderen worden vervolgens meegenomen naar Zutphen en twee aan twee geplaatst in een gastgezin. Het gastgezin zorgt gedurende zes weken voor ze. De kinderen komen hier in een compleet andere wereld met andere gewoontes, zo wordt het doorspoelen van een toilet met schoon drinkwater heel bijzonder ervaren.
School blijft gewoon door gaan, de begeleiders die meekomen vanuit Wit-Rusland zijn tevens de leerkrachten. Buiten de bijzondere ervaringen die de kinderen hier krijgen, wordt er ook nog voor praktische zaken gezorgd. Zo krijgen slechtzienden een bril en gaan ze allen minimaal een keer naar de kapper. Dit wordt allemaal belangeloos vanuit de middenstand van Zutphen aangeboden. De wereld van deze kinderen wordt door de reis veel groter en het heeft een positief effect op hele gezinnen in Krasnapolje.

Het benodigde geld voor de reis komt uit sponsoring en via donaties. De stichting is verder op zoek naar nieuwe bestuursleden.


www.krasnakin.nl