Peter Hendriks (St Zutphen Sportief), Stan Hompe (St Zutphen Sportief), Willem Geerken (St Zutphen Promotie), Kees Samuels (St Zutphen Sportief), Wethouder Sport Coby Pennings, Wethouder binnenstadsmanagement Oege Bosch. Foto: Martijn Siemes
Peter Hendriks (St Zutphen Sportief), Stan Hompe (St Zutphen Sportief), Willem Geerken (St Zutphen Promotie), Kees Samuels (St Zutphen Sportief), Wethouder Sport Coby Pennings, Wethouder binnenstadsmanagement Oege Bosch. Foto: Martijn Siemes Foto:

Zutphen heet Giro d'Italia van harte welkom

Zutphen - Benvenuti a Zutphen! Oftewel: Hartelijk welkom in Zutphen! Met deze zin op een enorm roze spandoek zullen de renners van de Giro d'Italia vanaf de Oude IJsselbrug welkom worden geheten tijdens hun tocht door onze stad. Maar er zal nog veel meer gebeuren tijdens en rondom deze fameuze wielerwedstrijd die op 8 mei de straten van Zutphen aan zal doen.

Door Martijn Siemes

Afgelopen vrijdag 25 maart gaf wethouder Oege Bosch in het gemeentehuis het startschot voor Stichting Zutphen Sportief, Stichting Zutphen Promotie en een groot aantal vrijwilligers om de voorbereidingen te starten voor de komst van de Giro d'Italia. Tijdens de derde etappe van de Giro, van Nijmegen naar Arnhem, zullen de renners via een omweg onder andere Zutphen bezoeken. Zutphen heeft een stevige wielergeschiedenis. In 2009 was zij bijvoorbeeld nog het startpunt voor de derde etappe van de legendarische Vuelta. Stichting Sportief Zutphen is blij dat dit feit nu een vervolg krijgt. De gemeente vroeg haar dan ook om de organisatie van dit evenement op zich te nemen.

"Na Koningsdag, tussen 27 en 30 april schakelt Zutphen van oranje over op het roze van de Giro d'Italia.", zegt Stan Hompe van Stichting Zutphen Sportief met gepaste trots.

Roze vlaggen voor huizen langs route

"Alle huishoudens langs de route van de renners – onder andere de Burgemeester Dijckmeesterweg en de Coehoornsingel – krijgen roze vlaggetjes in de brievenbus. Ook komen er her en der kleinere roze spandoeken met daarop 'Benvenuti a Zutphen' te hangen."

Daarnaast wordt tijdens het evenement op 8 mei het Stationsplein omgetoverd in het roze hart van de stad. Daar kan het publiek de volledige ronde volgen via een groot televisiescherm en kan zij genieten van theater, muziek en natuurlijk Italiaans eten. Verschillende horecaondernemers hebben aangegeven aandacht te besteden aan het evenement.

De twintig meter lange roze banner die uiteindelijk aan de Oude IJsselbrug wordt bevestigd, hangt tot 27 april in het gemeentehuis waar men hem van dichtbij kan bekijken.

Wethouder Bosch is ontzettend blij met het evenement en de initiatiefnemers: "Het is geweldig dat de Stichting Zutphen Sportief de organisatie hiervan op haar heeft willen nemen. Op 8 mei zullen de beelden van de Giro in Zutphen in heel Nederland te zien zijn, maar belangrijker nog is dat iedereen uit de regio welkom is en langs het parcours kan staan om het zelf mee te mogen maken. En ook al flitsen de renners door de stad, we hopen dat de bezoekers nog lang in Zutphen blijven napraten over de Giro."