Beleving en focus van een sporter met autisme kan anders zijn dan de rest van het team. Foto:
Beleving en focus van een sporter met autisme kan anders zijn dan de rest van het team. Foto: Foto:

Autismecafé leert trainers en coaches omgaan met 'Autisme en Bewegen'

Zutphen - Het autismecafé besteedt voor het 3e jaar op rij aandacht aan deze week. Dit jaar is het thema Autisme en bewegen. Doel van deze internationale week is aandacht vragen voor het belang van bewegen en sport voor mensen met autisme, ook voor kinderen met autisme belangrijk. Maar bij welke vereniging kan dat? Straks makkelijker, want het autismecafé biedt in deze week aan trainers en coaches van sportverenigingen een workshop Autisme en bewegen aan.

Bij de gemeente Zutphen staat sport en bewegen op dit moment hoog op de agenda. Niet alleen als doel, maar ook als middel. Verenigingen, welzijnsinstellingen kunnen door gebruik te maken van een buurtsportcoach projecten opzetten om het voor iedereen mogelijk te maken te sporten, extra te bewegen. Op één van de voorbereidingsavonden is het idee geboren om trainers en coaches handvaten te bieden deelnemers met autisme beter te begeleiden.

Het autismecafé
Wordt door en voor ouders en direct betrokkenen georganiseerd. In de autismeweek willen het café indirect iets voor de ouders betekenen. Want is het niet fijn als je kind met autisme ook kan sporten, andere kinderen leren kennen? Ervaren dat de trainer/coach openstaat voor de kennis en ervaring van ouders. Het gedrag van kinderen met autisme valt op, zeker in een regulier sportteam. Soms is het lastig voor de sporter zelf, soms voor de trainer en/of teamleden. Beleving en focus van een sporter met autisme kan afwijken van de rest van het team. Het kind kan meer dan gemiddeld behoefte hebben aan duidelijkheid en structuur.

Training tot een succes maken
Wat nodig is om de sporttrainingen tot een succes te maken, verschilt van kind tot kind. Ieder kind is anders. Autisme is ook bij ieder kind weer anders. Soms is een G-team een betere plek voor een kind. In geval van normale of bovengemiddelde intelligentie zijn kinderen met autisme daar vaak niet op hun plaats. Trainers en coaches kunnen een belangrijke rol vervullen in de ondersteuning van een kind met autisme in een regulier team.

Erna Boswinkel van Mixed Hockey Club Zutphen geeft de workshop. Haar drive is zorgen dat iedereen kan sporten, ook als je gedrag niet gemiddeld is. Zij is de grondlegger van de G-teams bij deze club. Veel van de kennis en ervaring nodig voor een goed functionerend G-team, is ook toepasbaar bij een regulierteam, waarin ook deelnemers met autisme zitten. In de workshop laat zij zien hoe autisme zich in sportsituaties kan manifesteren. Ze doet handreikingen voor het om gaan met onverwachte situaties of situaties van overprikkeling. Ze heeft ook tips bijv. een vaste plek in de kleedkamer, een maatje bij uitwedstrijden, een rustig plekje op het toernooiveld.

Na deze workshop hebben trainers, coaches een idee gekregen hoe zij met hun werkwijze meer duidelijkheid en structuur kunnen bieden. Niet alleen de sporters met autisme, maar ook andere teamleden hebben daar baat bij.

Deelname
Het zou mooi zijn als elke trainer/coach over basiskennis over autisme en sport beschikt. Diverse sportverenigingen hebben zich al opgegeven , maar er is nog plek . U kunt zich nog aanmelden bij autismecafézutphenlochem@gmail.com voor de workshop op maandag 4 april om 20.00 uur in 't Nutsgebouw, Breegraven 1, Warnsveld. Ouders van kinderen met autisme uw kennis en ervaring is een welkome bijdrage. Meld u dus ook aan.