De reizigers v.l.n.r.: Victor, Pleun, Sandra en Dymph. Foto: PR
De reizigers v.l.n.r.: Victor, Pleun, Sandra en Dymph. Foto: PR Foto:

Leerlingen en docenten gingen naar Ghana voor Edukans Going Global

Zutphen - Twee leerlingen en twee docenten van het Baudartius College uit Zutphen zijn in februari voor tien dagen naar Ghana geweest namens de ontwikkelingsorganisatie Edukans. Victor Hendrikse (gymnasium-4), Dymph Beker (havo-3), Pleun Krabbenborg (docent Nederlands) en Sandra Weetink (docent Mens & Maatschappij) bezochten daar onderwijsprojecten en werkten samen met lokale jongeren en leerkrachten aan beter onderwijs.

Samen met achttien leerlingen en zeven docenten van scholen uit heel Nederland deden zij mee aan Going Global. Dit uitwisselingsprogramma heeft als doel de betrokkenheid van jongeren bij ontwikkelingssamenwerking te vergroten. De komende tijd presenteren Victor, Dymph, Pleun en Sandra alle opgedane ervaringen aan andere leerlingen en collega's van onze school.

'Op 19 februari vertrokken we voor tien dagen naar Suhum, een dorpje ten noorden van Accra. Daar volgden wij als verslaggevers het dagelijks leven van Ghanese medeleerlingen, zowel op school als thuis', zo legt Victor uit. 'Elke Nederlandse leerling werd tijdens de reis gekoppeld aan een Ghanese 'buddy'. In deze korte periode leerden wij elkaars leven, gewoontes, manieren en cultuur kennen', aldus Dymph. Zo trokken ze ruim een week intensief samen op. 'We gingen dieper in op thema's als kinderarbeid, mensen- en kinderrechten. Welke rechten heb je en hoe kom je voor je rechten op? Ook brachten we het belang van goed onderwijs onder de aandacht van de Ghanese ouders.' Docente Pleun Krabbenborg heeft tijdens deze reis haar kennis over activerende werkvormen overgedragen aan Ghanese leerkrachten en docente Sandra Weetink ging mee als één van de begeleiders van deze reis.