Het Achterhoekse bidbook is geaccepteerd door de organisatie. Foto: PR
Het Achterhoekse bidbook is geaccepteerd door de organisatie. Foto: PR

Achterhoek in de race voor Special Olympics Nationale Spelen 2018

DOETINCHEM - Special Olympics Nederland heeft kenbaar gemaakt dat de Achterhoek en Den Haag gezamenlijk in de race zijn om organisator te worden van de Special Olympics Nationale Spelen in 2018. De Special Olympics Nationale Spelen is het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. De Achterhoek is verheugd dat de bidcommissie heeft besloten om met haar verder te gaan.

Medio april brengt de bidcommissie een bezoek aan de Achterhoek om een nadere toelichting te krijgen op de bid. Op basis van het bidbook en het bezoek wordt uiteindelijk besloten wie geschikt is om de Special Olympics Nationale Spelen 2018 te organiseren.
De Special Olympics Nationale Spelen 2016 vinden dit jaar in Nijmegen – Groesbeek – Wijchen plaats. De Provincie Gelderland zou mogelijkerwijs twee opeenvolgende edities gastheer van het event kunnen worden. Jan Markink, gedeputeerde sport Provincie Gelderland: "Sport voor mensen met een beperking is een belangrijk thema voor de provincie Gelderland. De provincie ondersteunt het breed gedragen initiatief vanuit de Achterhoek, om de Special Olympics Nationale Spelen in 2018 opnieuw naar Gelderland te halen. Het draagt bij aan een goed sportnetwerk voor mensen met een (verstandelijke) beperking en het versterkt de mogelijkheden en bereikbaarheid van aangepast sporten. Dit sluit nauw aan bij wat wij in Gelderland belangrijk vinden."
Het bidbook is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen de 8 Achterhoekse gemeenten, de Provincie Gelderland, MEE Oost, het Graafschap College, de Gelderse Sport Federatie en een aantal toonaangevende Achterhoekse ondernemers. Gezamenlijk willen zij een bijdrage leveren aan een sportevenement met allure. "We vinden het belangrijk dat iedereen op eigen kracht mee kan doen in de samenleving. Dankzij de inspanningen en goede samenwerking van al deze partijen kunnen we mensen met een verstandelijke beperking ook op sportief gebied een mooi podium geven. En dat past uitstekend bij het Achterhoekse Noaberschap", aldus Esther Kopmels, bestuurder MEE Oost.


www.specialolympics achterhoek2018.nl


Gratis Bridgen in Zutphen

Zutphen - Speciaal voor beginnende bridgers biedt bridgeclub Zutphen de mogelijkheid om kennis te maken met bridgen in clubverband. Vanaf dinsdag 29 maart kan men tot eind mei gratis op de clubavond meedoen. Ook voor thuisbridgers is dit een mooie gelegenheid om te ervaren hoe het is om op een club te spelen. Informatie: www.bczutphen.nl


Goede Week en Pasen RK parochie

REGIO - De Goede Week en Pasen is dan ook een tijd waarin de parochie HH. Twaalf Apostelen, welke de gemeenten Zutphen, Brummen, Bronckhorst, Lochem en gedeelte van Berkelland omvat, weer een zeer gevarieerd aanbod aan activiteiten heeft.

Voor mensen die een kijkje willen nemen in het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg tot Boetevieringen, een Vastengala met wandeling en maaltijd, de succesvolle Via Dolorosa (tentoonstelling voor kinderen over pesten gebaseerd op de Kruisweg), bezinningsavonden, Gregoriaanse Getijdenvieringen, Palmpasenvieringen voor kinderen, een Passion for Kids en uiteraard ook reguliere vieringen. Qua grootte zal ook dit jaar De Passie op Goede Vrijdag weer de kroon spannen. Meer informatie over de activiteiten, kunt u vinden in de informatiefolder, op de website en bij Jaap van Kranenburg, pastoraal werker. email j.vankranenburg@12apostelen.nl of (0575) 711310 (dinsdag t/m vrijdag 9.00-12.00 uur). Parochie HH. Twaalf Apostelen, Van Heemstrastraat 4, 7204 DJ Zutphen.


www.12apostelen.nl


Gregoriaanse Getijden in Goede Week

Zutphen - Ook dit jaar verzorgt het Gregoriaans Getijdenkoor tijdens de Goede Week in de St. Janskerk in Zutphen, waarin we naast de bijzondere liturgie en rituelen van deze dagen met enkele Getijdenvieringen stilstaan bij de hulde, kruisdood, graflegging en opstanding van Christus. Deze Getijdenvieringen begonnen afgelopen zondag en gaan deze week verder met Stille Zaterdag met om 7.00 Donkere Metten en 09.15 uur Lauden. Op Paaszondag wordt om 17.00 uur de Paaskaars in plechtige processie naar het altaar gebracht en klinkt de jubel over Zijn opstanding in de gezangen van de Vespers van dit hoogfeest.


getijdenkoorstjanzutphen.nl