Dasja Zonneveldt met het juryoordeel ondertekend door Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum. Foto: PR
Dasja Zonneveldt met het juryoordeel ondertekend door Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum. Foto: PR Foto:

Leerling Baudartius College tweede
bij Junior Fellowship Rijksmuseum

Zutphen/Amsterdam - Baudartius-leerling Dasja Zonneveldt (vwo-6) is met haar profielwerkstuk over de literaire verbeelding van Kenau, tweede geworden bij de Junior Fellowship van het Rijksmuseum. Afgelopen vrijdag was in het Rijksmuseum de prijsuitreiking door de staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker.

De wedstrijd was speciaal voor vwo-leerlingen die voor hun profielwerkstuk een onderwerp hebben gekozen met een duidelijke link naar het Rijksmuseum. Zij konden hun werkstuk insturen voor het Rijksmuseum Junior Fellowship. De jury, bestaande uit gerenommeerde experts uit verschillende vakgebieden, nomineerde tien inzendingen.

De tien genomineerden kregen eerder al een vijfdaagse traineeship in het Rijksmuseum. Zo zagen zij hoe schilderijen worden gerestaureerd en gingen zij in gesprek met conservatoren. Omroep NTR gaf de leerlingen een masterclass over het visualiseren van werkstukken tot een lesvideo.
Prijsuitreiking
Voorafgaand aan de prijsuitreiking mocht Dasja haar gasten een privérondleiding geven door het voor het publiek gesloten Rijksmuseum, waarbij ook ruimtes werden bezocht die normaliter voor het publiek gesloten zijn. Haar profielwerkstuk met de titel 'Van Kenau tot Kenau, verbeelding van Kenau 1600-2000' veroverde uiteindelijk de tweede plaats. Vooral haar hoogstaande onderzoek van de bronnen werd geprezen. Volgens de jury was het verschil tussen Dasja en de uiteindelijke winnaar marginaal.

Ze kreeg direct een uitnodiging van één van de juryleden om te komen studeren aan de Radboud Universiteit!