Prof. Dr. Karen van Oudenhoven, hoogleraar en decaan aan de faculteit sociale wetenschappen van de VU Amsterdam, tijdens de bijeenkomst Vluchtelingen in de Regio op 17 maart in het DWK-gebouw in Zutphen. Foto: PR
Prof. Dr. Karen van Oudenhoven, hoogleraar en decaan aan de faculteit sociale wetenschappen van de VU Amsterdam, tijdens de bijeenkomst Vluchtelingen in de Regio op 17 maart in het DWK-gebouw in Zutphen. Foto: PR Foto:

Ruim 130 belangstellenden voor
lezing 'Vluchtelingen in de regio'

Zutphen - Het valt niet mee: plotseling je geboortegrond, huis en familieleden te moeten verlaten en terecht te komen in een land met een totaal andere cultuur. Hoe denken, doen en voelen deze nieuwe landgenoten? Integreren in dit nieuwe land, hoe doe je dat? Wat laat je achter? Wat neem je mee?

Gilde Zutphen en VU Vereniging Regio Gelderland organiseerden op 17 maart een bijeenkomst over de sociaal-culturele en psychologische aspecten van de opvang van vluchtelingen. Inleider was Prof. Dr. Karen van Oudenhoven, hoogleraar en decaan aan de faculteit sociale wetenschappen van de VU Amsterdam. Ongeveer 130 vrijwilligers en professionals die betrokken zijn bij de opvang, ondersteuning en integratie van vluchtelingen in de regio Zutphen zaten in de zaal.

Wethouder René Sueters opende het programma met een compliment aan alle aanwezigen. Hij gaf aan trots te zijn op hoe burgers en gemeente zich samen inzetten en wat er daardoor allemaal al is bereikt. Hij prees de gedrevenheid waarmee het programma voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen en de voorbereidingen voor het AZC Zutphen en de noodopvang bij GGNet in Warnsveld zijn opgepakt.

Integratievraagstuk
Karen van Oudenhoven belichtte tijdens een boeiende presentatie verschillende aspecten van het integratievraagstuk. Ze wees op valkuilen en reikte handvaten aan voor een adequate begeleiding van vluchtelingen.

Succesvolle integratie vereist volgens de hoogleraar een brede, samenhangende aanpak. Met aandacht voor opleiding en werk, maar ook voor het bouwen aan onderling sociaal vertrouwen en psychologische binding met de nieuwe cultuur waarin de vluchteling terecht is gekomen. Een belangrijke les uit verschillende onderzoeken is, dat integratie pas succesvol is als er sprake is van binding met zowel de oude als de nieuwe cultuur.

Een mogelijke belemmering voor integratie wordt gevormd door gevoelens van dreiging binnen de samenleving. Volgens de hoogleraar moet je goed onderzoeken of het gaat om een realistische dreiging of dat deze is gebaseerd op een vastklampen aan de eigen groep, de angst voor het onbekende. Interessant en confronterend was de vraag hoeveel mensen met een andere culturele achtergrond je aantreft op je eigen verjaardagsfeestje, en hoe je daar verandering in aan zou kunnen brengen.

Succesvolle integratie vindt meestal plaats op kleinschalig niveau, in een-op-een relaties, die zijn gebaseerd op gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Je helpt een ander en krijgt er zelf ook iets voor terug. Ook het leren van de taal van je gastland helpt om je sneller thuis te voelen en je te verplaatsen in de cultuur van de ander. Mooie voorbeelden van integratieprojecten in Zutphen zijn Buddy tot Buddy en het Taalcoachproject Gilde Zutphen.

Na haar inleiding ging Karen van Oudenhoven in gesprek met het publiek. Over de waarde van kleinschalige burgerinitiatieven, betrokkenheid, gemeenschapszin en solidariteit. Maar ook over grenzen aan de begeleiding van vluchtelingen: bij hechtingsproblemen, trauma's of depressiviteit moet je accepteren dat er naast jouw ondersteuning ook professionele hulp nodig is.

Nieuw gezamenlijk project
VU vereniging Regio Gelderland en Gilde Zutphen, zullen zeker een vervolg geven aan deze inspirerende en leerzame bijeenkomst. Daarbij gaat ook de Zutphense Overlegtafel AZC (ZOA) een rol spelen. Daar worden de plannen en ideeën voor activiteiten voor vluchtelingen afgestemd. Ook het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) is hierbij betrokken. Een nieuw gezamenlijk project dat op stapel staat is de taalondersteuning voor bewoners van het AZC en de Noodopvang GGNet. Mail voor meer informatie.


voorzitterZOA@gmail.com

Prof. Dr. Karen van Oudenhoven, hoogleraar en decaan aan de faculteit sociale wetenschappen van de VU Amsterdam, tijdens de bijeenkomst. Foto: Gerard Kiezebrink