In de natuur kun je allerlei sporen vinden. Foto: PR
In de natuur kun je allerlei sporen vinden. Foto: PR Foto:

Dorcas-werkgroep Zutphen collecteert voor ontwikkeling in Kenia

ZUTPHEN - In de week van maandag 28 maart tot en met zaterdag 2 april 2016 houdt de Dorcas-werkgroep in de gemeente Zutphen een huis-aan- huiscollecte voor Gemeenschapsontwikkeling in Kenia.

Dit project wordt uitgevoerd in de regio Makueni, in de gebieden Kitise, Mavindini, Kathonzweni in Kenia. Het gebied heeft te maken met een aantal problemen die vragen om een integrale aanpak. De gezondheidszorg voor zwangere vrouwen, kinderen en andere kwetsbare groepen is ontoereikend. Er is sprake van ondervoeding bij kinderen, het ontbreken van goede sanitaire voorzieningen en hygiƫne, en problemen met de voedselzekerheid door matig ontwikkelde landbouw en veeteelt.

Doel is bestrijding van armoede

Hierdoor is het inkomen van de bevolking niet voldoende voor levensonderhoud. De doelstelling van het project is de bestrijding van armoede door het stimuleren van zelfredzaamheid, door het verbeteren van het inkomen, toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen realiseren en verbetering van de gezondheidszorg en voedselzekerheid.

Dorcas is een Christelijke internationale hulporganisatie die in zeventien landen in Oost-Europa en Afrika 160 projecten van lokale partnerorganisaties ondersteunt. Dorcas helpt de allerarmsten in de wereld, ongeacht ras, religie, geslacht of politieke overtuiging. In Nederland zijn tienduizenden vrijwilligers, ondernemers en giftengevers bij Dorcas betrokken. Meer informatie: www.dorcas.nl of tel. 0228 595900.


Sporenwandeling op de Gorsselse Heide

Gorssel - Op zondag 20 maart om 14.00 uur organiseert de Marke Gorsselse Heide i.s.m. IVN een diersporenexcursie op de Gorsselse Heide.

In de natuur kun je allerlei sporen vinden. Zo zijn er sporen in het landschap over de geschiedenis te zien en zijn er diersporen te ontdekken, zoals loopsporen, vraatsporen of uitwerpselen. Op die manier kom je er achter welke dieren er op de Gorsselse Heide wonen, zonder dat je ze direct ziet of wist dat ze er waren. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Zorg voor warme kleding en goed schoeisel. Laarzen zijn aan te raden, aangezien het momenteel nat is op de heide. Start is om 14.00 uur op de hoek Deventerdijk/Gerrit Slagmanstraat te Harfsen.

Het startpunt is het best te bereiken via de Deventerdijk, vanaf de Zevensprong (de Gerrit Slagmanstraat is momenteel een slecht begaanbaar zandpad). Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Honden kunnen helaas niet mee. Voor meer informatie, bel of kijk op de website: 0575-543824, www.markegorsselseheide.nl of www.ivn.nl/zutphen


Gregoriaanse Getijden viert de
Goede Week

ZUTPHEN - Ook dit jaar verzorgt het Gregoriaans Getijdenkoor tijdens de Goede Week in de St. Janskerk in Zutphen, waarin we naast de bijzondere liturgie en rituelen van deze dagen met enkele Getijdenvieringen stilstaan bij de hulde, kruisdood, graflegging en opstanding van Christus.

Voor het koor, maar zeker ook voor de bezoekers, zijn deze bijzondere Getijdenvieringen ieder jaar weer indrukwekkende dagen met prachtige teksten en gregoriaanse gezangen van meer dan duizend jaar oud. Deze Getijdenvieringen beginnen op Palmzondag 20 maart om 17.00 uur met de Palmprocessie en Vespers.

Na de kruisdood, stilte en rouw die de kerk op Goede Vrijdag heeft aangenomen, volgen in de vroege morgenuren van Stille Zaterdag de indrukwekkende Metten en Lauden waarin de kruisdood en de grafrust in Psalmen, Antifonen, Lezingen, Klaagzangen en prachtige Responsories een diepere betekenis krijgt. Het koor vormt als het ware in droefheid in berusting de dodenwacht bij Zijn graf, maar is daarnaast ook vol verwachting over wat komen gaat. De ceremonie met de driehoekige kaarsenegge met 14 ongebleekte kaarsen en een witte als symbool van Christus en Zijn opstanding geeft een extra dimensie aan deze viering.
De bezoekers kunnen tegen een kleine vergoeding na de Metten deelnemen aan het Paasontbijt met het koor in het Parochiecentrum. Opgave is mogelijk tot 23 maart, via het tel. 0575-517773. Hierna gaat eenieder weer terug naar de kerk voor de kortere Lauden.


www.getijdenkoors.nl