Een van haar doeken wijdde ze aan oude wasserij de IJsselstroom. Foto: PR
Een van haar doeken wijdde ze aan oude wasserij de IJsselstroom. Foto: PR Foto:

IJssellandschappen van Annemarie Hakvoort in de IJsselstroom

Zutphen - Afgelopen jaar werkte de Zutphense kunstenaar Annemarie Hakvoort (1975) aan een reeks van grote doeken, genaamd IJssellandschappen. Hakvoort schilderde de IJssel vanuit diverse locaties in verschillende seizoenen. Hierdoor is een veelzijdig beeld ontstaan van de IJssel en zijn omgeving: in het najaar met zonsopgang en laagwater; in de winter met het no man's land op de Mars; in het voorjaar langs een uitbundige boterbloemenzee.

De variatie aan sferen en kleuren laten het IJssellandschap in al zijn facetten zien. Een van haar doeken wijdde ze aan oude wasserij de IJsselstroom. Door dit werk kwam Hakvoort op het idee de IJssellandschappen te exposeren in de voormalige stoomwasserij. Dit gebouw vormt een prachtig decor, waarvan het uitzicht terug te vinden is in de schilderijen.

Hakvoort's inspiratie ontstaat in de natuur zelf. Ze wordt geraakt door een beeld, een compositie of de kleuren van dat moment. Die indrukken neemt ze mee naar haar atelier om te vertalen naar de eerste kleurlaag. Een eerste sfeerbeeld. Vervolgens gaat ze terug om opnieuw te kijken naar de compositie en het perspectief. Ook maakt ze tijdens het proces schetsen en foto's, waarmee ze verder werkt in haar atelier. Telkens weer vanuit een nieuwe laag.

Annemarie Hakvoort heeft haar voorliefde voor kleur ontwikkeld aan de opleiding tot kunstzinnig therapeut in Leiden. Daarnaast heeft ze les gehad van diverse kunstenaars in Zutphen en aan de kunstacademie ArtEZ. Naast schilderijen van landschappen en stadsgezichten, maakt ze ook ruimtelijk werk. Meer informatie vindt u op www.annemariehakvoort.nl

De expositie IJssellandschappen is in het Paasweekend te zien in oude wasserij de IJsselstroom aan de Vliegendijk 16 te Zutphen. Zaterdag 26 tot en met maandag 28 maart van 11.00 tot 17.00 uur.


Passion for kids

Warnsveld - Een passiespel voor en door kinderen, over de laatste dagen van Jezus' leven en Zijn opstanding. Kinderen spelen hierin een hoofdrol; met moderne hedendaagse liedjes, muziek en expressie wordt het passieverhaal verteld. De kinderen kunnen liedjes naar hartenlust meezingen. Ook is er een korte tocht door de kerk, waarbij kinderen een groot kruis met zich mee dragen. Kortom: de 'Passion for kids' is een actieve belevenis, die je niet zomaar voorbij kunt laten gaan! Paasmorgen 27 maart 2016 – 8.30 uur – Martinuskerk te Warnsveld.


Wel of geen fusie Delta en Het Plein?

Zutphen - Delta en Het Plein besloten in november vorig jaar al om te fuseren. Zo soepel als het aanvankelijk leek, blijkt het toch niet te gaan.

Wietse Kooistra is eind vorig jaar gestopt als directeur van Het Plein. Bij het ter perse gaan van deze krant, is niet precies duidelijk geworden wat de reden hiervoor is. Zelf spreken de organisaties over een bestuurlijk geschil. Omdat de kosten die geraamd werden voor de fusie opnieuw onder de loep worden genomen, is het goed mogelijk dat het vertrek een financiële reden heeft. Hendrik Noppen heeft de functie van interimdirecteur op zich genomen.Opnieuw is nu bevestigd dat Delta en Het Plein alsnog gaan fuseren. Aan de oppervlakte kwam dat er bij Het Plein problemen zijn, waardoor eind vorig jaar de fusie tijdelijk werd stopgezet. Onderzocht is of de fusie wel haalbaar zou zijn en alsnog is besloten de reïntegratie te laten doorgaan. De uitvoeringskosten van de fusie echter zijn te hoog geraamd en moeten opnieuw bekeken. Volgende week hierover meer in Contact.


Gezamenlijke inkoop vervoer

Zutphen - Zutphen gaat samen met de steden in Stedendriehoekverband en met Hattem en Heerde het doelgroepenvervoer en het openbaar vervoer voor de komende vier jaar regelen.

In eerste instantie wordt het leerlingenvervoer naar Apeldoorn onder de loep genomen en wordt er gekeken naar hoe de regiotaxi zo goed mogelijk kan worden gestroomlijnd. Over de vervoersstromen worden afspraken gemaakt wat betreft inkoop, contractduur, maar er wordt ook gezocht naar de meest duurzame manier om het vervoer in te richten. Kijkend naar hoe de huidige vervoersstromen zijn ingericht, betekent dit waarschijnlijk dat de regio wordt opgedeeld in vier percelen waar verschillende vervoerders kunnen worden gecontracteerd.

Ook wordt er bewust ingezet op het samenwerken met kleine ondernemers.Hoe het kostenplaatje eruit gaat zien, is nog onbekend, maar om de kosten niet uit de hand te laten lopen, wordt er een bovengrens gehanteerd door de centrale vervoerders. Per augustus 2016 moet een regionaal, solide, efficiënt en cliëntvriendelijk vervoerssysteem gerealiseerd zijn.